Kolon kesene 15 yıl hapis!
Elazığ'da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında 93 bina yıkıldı. En fazla can kaybının yaşandığı Aykent apartmanının ise kolonları kesildiği için yarısının yıkıldığı iddia edilmişti. Avukat Cevat Kazma, kolon kesenin bilinçli taksirle ölüme sebep olmaktan yargılanabileceğini belirtti...
24 Ocak'ta Elazığ'ın Sivrice ilçesinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi yaşamını yitirdi, binden fazla kişi ise yaralandı. Bölgede yapılan hasar tespit çalışmalarında, ağır hasarlı bina sayısı ise 7 bin 319, yıkılmış bina sayısı ise 93 olarak tespit edildi. Bölgede hasar alan binalarla ilgili çalışmalar devam ediyor.
Yeni Şafak gazetesinden Kenan Biter'in haberine göre, Elazığ'da yıkılan 7 binaya yönelik soruşturma başlatıldı. Can kayıplarının yaşandığı binalarda incelemeler yapıldı, beton örnekleri alındı, belediyelerden ise söz konusu yapılara yönelik ruhsat, plan, proje ve kroki işlemlerinin örnekleri talep edildi. Yürütülen soruşturmanın sonucunda ihmali ve kusuru bulunanlarla ilgili adli süreç başlatılacak. Konuyla ilgili konuşan hukukçular ise kolon kesme gibi işlemlerde bulunanların bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan 15 seneye kadar hapis cezası ile ağır ceza mahkemelerinde yargılanabileceğini belirtiyor.
Ocak ayının son haftası Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremde 41 kişi yaşamını yitirdi, binden fazla kişi ise yaralandı. Üzerinden iki hafta geçen depremin ardından bir taraftan bölgedeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, diğer taraftan ise bölgede yıkılan ve hasar gören binalarla ilgili adımlar atılıyor.
7 BİNDEN 39 BİNA AĞIR HASARLI
İl genelinde şu ana kadar yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında 93 yıkılmış binanın yanı sıra, ağır hasarlı bina sayısı ise 7 bin 319’a ulaştı. Bölgede 12 bin bağımsız bölüme sahip 1675 orta hasarlı bina tespit edilirken 566 bina için ise acil yıkım kararı verildi. 15 bin 158 binanın az hasarlı olduğu bölgede 25 bin 117 bina depremde hasar almadı.
8 AYRI SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Öte yandan Cumhuriyet Başsavcılığı da Sürsürü Mahallesi'nde çöken Dilek Apartmanı, Mustafapaşa Mahallesi'nde yıkılan 3, Gezin kasabasında yıkılan bir, Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş ve Ilıncak köylerinde 2 olmak üzere; 7 bina ile Üniversite Mahallesi'nde moloz düşmesine bağlı yaşanan ölümle ilişkin 8 ayrı soruşturma başlattı.
BİLİRKİŞİLER ÖRNEKLERİ ALIYOR
Soruşturmalar kapsamında görev yapan bilirkişiler yıkılan ve hasar gören binalardan beton örnekleri alırken, söz konusu binaların yapımından sorumlu gerçek ve tüzel kişilerin tespit edilmesi için yerel yönetimlerden ruhsat, proje, plan ve kroki işlemlerinin örnekleri de alınıyoru.
KOLONLARI KESİLDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ
Elazığ depreminde en fazla can kaybının yaşandığı binalardan birinin kolonları kesildiği iddia edilmişti. Mustafa Paşa mahallesinde çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği yarısı ayakta kalan 5 katlı apartmanın yıkılan kısmının altındaki dükkanda, binanın kolonların kesildiği ortaya atılmıştı. İddianın sorulduğu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise kendilerinin de bu yönde bir duyum aldığını söylemişti.
Uzmanlar tarafından yapılan incelemelerin ardından hazırlanacak rapor çerçevesinde ihmali ve kusuru bulunanlar hakkında adli süreç başlatılacak.
15 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Yıkılan binada kolonun kesildiğinin ispat edilmesi halinde bu işe kalkışanlara ne gibi cezalar verileceğine ilişkin soruları cevaplayan Avukat Cevat Kazma, bu tarz bir girişimde bulunanlara, Türk Ceza Kanunu’nun 85.maddesi gereğince 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçuyla ağır ceza mahkemelerinde yargılamasına karar verilebileceğini belirtti.
MÜTEAHHİT DE AYNI SUÇTAN YARGILANIR
Binayı yapan müteahhittin kullandığı malzeme veya yerine getirmediği bir eksiklikten kaynaklı yaşanabilecek bir olumsuzlukla ilgili ise Kazma, "Bina yaparken müteahhidin ve yapı denetim firmasının ilgili kanun ve yönetmeliklere uyarak inşaat yapması gerekiyor. Açılan soruşturma kamu hukukundan kaynaklı olduğu gibi müteahhit de aynı suçtan yargılanacaktır" şeklinde konuştu.
ZAMAN AŞIMI SUÇUN İŞLENDİĞİ TARİHLE BAŞLIYOR
30-40 sene önce yapılan yapılara yönelik ise yıkım olması halinde, zaman aşımının suçun işlendiği tarih itibariyle başlayacağına dikkat çeken Kazma,
"Dolayısı ile eski binalarda da binanın yaşı değil ölüm ve yaralanmanın gerçekleştiği tarih esas alınır. 30-40 yıllık binalarda da aynı cezai durumlar geçerlidir. Binalara yönelik cezai sorumlulukların gündeme gelmesinden tüm bina sahipleri birlikte sorumlu olacağından yaptırımın geçerli olması gerekir. Ancak cezaların şahsiliği de dikkate alınacaktır." diye konuştu.
ÇÜRÜK EVDE OTURANLARA KİRA VE BARINMA YARDIMI
Oturdukları evin çürük çıkması durumunda bu tarz binalarda oturanların evlerinin tahliye edebileceklerini de aktaran Kaba, tahliye sonrası bina yenileme kapsamında kira ve barınma yardımı gibi hakların gündeme gelebileceğini belirtti.
Elazığ'da yıkılan Aykent apartmanıyla ilgili şok iddia!