Komşularınız gürültü yapıyorsa dikkat!
Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu bugünkü yazısında komşu gürültüsünü kaleme altı. İşte Oya Armutçu'nun o yazısı...
Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu bugünkü yazısında komşu gürültüsünü kaleme altı. İşte Oya Armutçu'nun o yazısı...
Milyonlarca kişinin beklediği yazın gelmesiyle bahçe ve açık alanlar da sıklıkla kullanılmaya başlandı. Peki gürültücü komşuya karşı ne yapılabilir?
Oya Armutçu'ya okurundan konu ile ilgili gelen sorular şu şekilde:
T.Ç.: "Üst kat komşum küçücük bir sesten çocukların yürümesine kadar her konuşma sesimize karışıyor. Hatta depremi bile bizden bildi. Kapıya geldi. Mesaj atıyor, arıyor, tehdit ediyor. Misafirim gelince, kapıma gelip beni rezil ediyor. Haklarım neler?"
A.T.: "Ben Ege’de küçük bir beldede son derece sessiz bir orman girişinde dört daireli bir apartmanda oturuyorum. Evimizin her tarafında villalar var. Geçen yıl evimize bahçe duvarından komşu bir villaya bir aile taşındı. Çocuklar, iki bakıcı ve bir aşçıları ile birlikte toplam 11 kişiler. Havuza girdiklerinde, bahçede oturduklarında sanki civarda sadece kendileri varmış gibi dayanılmaz bir gürültü kirliliği yaratıyorlar. Birkaç defa kibarca uyardık, ‘Huzurevine gidin o zaman’ diyorlar. Hukuki olarak ne yapabiliriz?"
A.K.: Ankara Gölbaşı’nda oturuyorum. T.G. adlı kişi iki senedir banyo, tuvalet tadilatı atıklarını banyo boşluklarına ve asansör boşluğuna attı. Sürekli gürültü yaparak da bizi rahatsız ediyor. Ne yapmalıyım?
İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı Mustafa Şeref Kısacık, sık sık gündeme gelen konu ile ilgili izlenmesi gereken yolu şu şekilde anlattı:
“Kat malikleri ve evde kiracı vb sıfatlarla oturan diğer kişiler; hem bağımsız bölümleri, hem ortak yerleri kullanırken, doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememekle yükümlüdürler. (KMK 18) Bu yükümlülüğün gereklerinden biri de aşırı gürültü yapmamak, komşuları rahatsız etmemektir. Gürültünün tahammül edilebilir boyutları aşmamasına özen gösterilmelidir.
DAVA AÇMANIZ MÜMKÜN
Bu yükümlülüğe aykırı davranan kişilere karşı gürültüden rahatsız olanlar tarafından KMK’nın 18. maddesine aykırılıktan, KMK’nın 33. maddesi gereğince dava açılarak, hakimin müdahalesi istenebilir. Hâkim, gürültünün rahatsız edici düzeyde olup olmadığını (keşif, bilirkişi incelemesi, tanık anlatımları vb. ispat vasıtalarıyla) tespit ettikten sonra, gürültünün giderilmesi için gerekli önlemleri belirler ve gereğini yapması için davalıyı uyarır.
O KONUTU SATIN ALABİLİRSİNİZ
Hâkimin verdiği karara rağmen komşunuz bu karara uymaz ve asgari bir yıl süreyle gürültü yapmaya devam ederse (Bunu ispatlamak için her gürültü yaptığında polise, zabıtaya şikâyet edip, anında zabıt tutturmak veya diğer komşularla tutanak tutmak gerekir.) KMK’nın 25. maddesindeki düzenlemeden yararlanarak ve diğer kat malikleriyle birlikte hareket ederek, alacağınız kararla, gürültü yapmakta ısrar eden malikin bağımsız bölümünün sizlere devredilmesini dahi isteyebilirsiniz.
YÖNETİCİNİN DAVA AÇMA HAKKI VAR MI?
Yöneticinin müdahale edip etmemesi konusuna gelince, bu tartışmalı bir konudur. Yöneticinin her olayda dava açma hakkı (taraf sıfatı) yoktur.
Sitede müdür varsa uygun bir şekilde uyarması daha doğru olur. Sözlü/yazılı uyarıya rağmen sonuç alınamıyorsa; atıkları apartman / asansör boşluğuna atıkları atan bu kişiye, aşırı gürültü yapana karşı o apartmandaki malikler dava açabilirler. Yöneticinin bu tür durumlarda kendiliğinden dava açma hak ve yetkisi (zaten) yoktur. Kat maliki olmayan yöneticinin ilgili kişiye dava açabilmesi için Genel Kurul’u (GK) toplayarak yetki alması gerekir.
ALO 181 HATTINI ARAMAK MÜMKÜN
Aşırı gürültüden rahatsız olanların dava açmak dışında başvuru yolları da vardır. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ve Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik gereği ilgili kamu kurumlarına, emniyete ve belediyelere de başvurabilirler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 şikâyet hattı da aranabilir.”