22 / 11 / 2024
fuzul

Konak Belediye Başkanı: Kentsel dönüşümü bilenler bu işin içinde değil!

Konak Belediye Başkanı: Kentsel dönüşümü bilenler bu işin içinde değil!

Kentsel dönüşümü bilen insanların bu işin içinde olmadığına dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, rant uğruna bilimsel verilerin ve bilim insanlarının sesleri kısıldı, ranta kurban edildiler dedi..




Kentsel dönüşümü yıkıp yerine yenisi yapmak olarak algılamamak gerektiğinin altını çizen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, dönüşüm adı altında estetik algısı olmayan ve sağlamlığı bilinmeyen beton bloklar dikiliyor dedi. 


İşi erbabına bıraksınlar

Gerçek anlamda kentsel dönüşümü bilen insanların bu işin içinde olmadığına dikkat çeken Tartan, “Kentler ancak yaşıyorsa, konuşuyorsa, doğru inşa ediliyorsa geleceğe taşınır ve yükselme şansını yakalar. Güçlü, çağdaş kentler bu önemli bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bir şeyleri ortak akıl yerine gökten zembille inmişçesine 'ben bilirim' diyerek yansıtmak, bir kent için yapılabilecek en büyük hatalardan biri. Bunlar daha çok günü kurtarma modeli olarak beliriyor. Günü kurtarmak, kentin geleceğini belirsizleştirir. Oysa ortak akılla alınan kararlar, toplumsal gelişimi destekler. Herkesin üzerinde yorum yaptığı, herkesin uzaman kesildiği kentsel dönüşümde yapılması gereken şey işi erbabına bırakmaktır. Gerçek anlamda kentsel dönüşümü bilen insanlar bu işin içinde değil” diye konuştu.


Rant uğruna sesleri kısıldı  

Kentsel dönüşümde bilimsel verilerin ve bilim insanlarının rant uğruna seslerinin kısıldığını vurgulayan Tartan, “Topluma çok ciddi bir rant gerçeği yapıştı. Bu rantın arkasında bilimsel verilerin, bilim insanlarının sesinin kısıldığını ve ranta kurban edildiğini görüyoruz. Gerçek anlamda kentsel dönüşümü bilen insanlar bu işin içinde değil. Kentsel dönüşüm söyleminin altında eğitimi olmayan, toplumu kısıtlayarak çerçevelemeye çalışanlar ve rant var. Kentin asıl sahibi kentte yaşayanlar çoğunlukta olmasına rağmen rant sağlayanlar kenti nasıl sömürürüm diyenler. Bence asıl tartışılması gereken konu budur. Bir parça bilime ve çağdaşlığın sesine kulak versek birçok şeyi başarabiliriz” ifadesinde bulundu. 


Önce insan

Kentsel dönüşümü insana dokunan bir olgu olarak görmek gerektiğinin altını çizen Tartan, “Diyelim ki yeni binalar dayanıklı ve konforlu ama bir bakıyorsunuz etrafında bir metrekare yeşil alanı yok. Ya da sosyal tesisler, spor alanları, kültür merkezleri yok;  insanların bir araya gelerek komşuluklarını, birlik ve dayanışmayı yaşayacakları buluşma merkezlerinden yoksun. Kentsel dönüşümü insana dokunan bir olgu olarak görmek gerekiyor. Barınma hakkı elbette temel ihtiyaçlarımız arasında ama bu hakkı insanca kullanmak da doğal bir hak. Biz bu yüzden göreve geldiğimiz günden bu yana ‘Önce İnsan’ diyoruz ve her çalışmamızı insanı odak alarak yapıyoruz’ dedi. 


 Konak Belediye Başkanı: Kentsel dönüşümü bilenler bu işin içinde değil!


İş makinesi girmemiş sokakları yeniledik

İzmir’de 40 yıldır iş makinesi girmemiş sokakları yenilediklerini belirten Tartan, “Biz İzmir’de 40 yıldır iş makinesi girmemiş sokakları yeniledik, kullanılabilir yeşil alanı 5 katına çıkardık. Bir de İzmirlilerin ‘sihirli dokunuşlar’ dediği, kentin her bölgesine yayılan çalışmalarımız var. Örneğin Gültepe bölgesinde yıllarca sorun yaratan Dayko Yokuşu kentin ulaşımını etkilemenin yanında halk için tehlike de oluşturuyordu. Hemen bölge halkıyla bir araya geldik, önce onların ne istediği önemli, kamulaştırmanın ardından yolu genişlettik. Küçük bir dokunuş ama kent merkezine yayılan büyük bir trafik sorununu çözümledi” diye konuştu. 


  Konak Belediye Başkanı: Kentsel dönüşümü bilenler bu işin içinde değil!


Basmane turizmle kalkınacak

Basmane’de yaptıkları tarih, kültür ve sanat çalışmaları ile birlikte bölgenin turizm yoluyla kalkınacağının altını çizen Tartan, “Burada önce Oteller Sokağı’nı yeniledik.  Altınpark’ta bir tarih bulduk, 2 bin yıl önce şehrin kuzeye ve doğuya açılan kapılarının bulunduğu alanda kazı çalışmalarına en büyük desteği verdik. Şimdi bölge, ‘Altınpark Arkeolojik Alanında Çevre Düzenleme Ve Koruyucu Üst Örtü Projesi’ ile yeni bir döneme giriyor. Altınpark kazılarında ortaya çıkan toprak harçlı moloz taş duvarlardan oluşan Roma ve Bizans dönemi yapı kalıntıları, Arkeopark ile korunacak. 5 bin 300 metrekarelik alanda hazırlanan proje tamamlandığında arkeolojik kalıntılar kapalı ve yarı açık sergileme alanlarında rahatça gezilebilecek. Arkeopark çevrenin tarihi dokusuyla bütünleşecek. Altınpark’ın yanı başındaki 960 Sokak’ı da projelendirdik, binalarda ve sokakta sağlamlaştırma, yenileme çalışmaları yaptık. Yine kazı alanının hemen karşısında Radyo ve Demokrasi Müzesi, bir iki sokak ötesinde Kadın Müzesi var. Tüm bu tarih, kültür, sanat kokan çalışmalar bölgeyi özellikle turizm yoluyla kalkındıracak. Esnaf kardeşlerimize yeni kapılar açılmış olacak” dedi. 


 Konak Belediye Başkanı: Kentsel dönüşümü bilenler bu işin içinde değil!


Çöplükte modern bir yaşam 

Yıllarca çöplük gibi kullanılan, ağacı ile değil kirliliği ile konuşulan Çınarlı ve Çınarktepe’de toplam 95 bin metrekare alanı kent yaşamına kazandıracaklarını söyleyen Tartan,  “Kentlerin ışığa, yeşile, düzene de ihtiyacı var. Kentin iki ucunda Çınarlı ve Çınartepe’de 95 bin metrekare alanı kent yaşamına kazandırıyoruz. Yıllarca adeta çöplük gibi kullanılan, ağacı değil kirliliği konuşulan bu iki rekreasyon alanında piknik yerinden çay bahçesine, spor alanından güvenliğine, seyir teraslarından koşu yollarına ailelerin güzel bir gün geçirmeleri için, kent insanının nefes alması için her şeyi düşündük. Teknolojiyi de kent yaşamıyla uyumlu hale getirdik” ifadesinde bulundu.


  Konak Belediye Başkanı: Kentsel dönüşümü bilenler bu işin içinde değil!


İzmir’in simgesi olan tarihi asansörün bir benzerini de Mithatpaşa ve İnönü Caddesi arasına yapacaklarını açıklayan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, bölgenin hemen alt sokağında da yürüyen merpen olacağını söyledi.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön