24 / 12 / 2024

Konaklama vergisi 2023'te başlıyor! Hangi hizmetlerden konaklama vergisi alınacak? Kalem kalem hesaplandı!

Konaklama vergisi 2023'te başlıyor! Hangi hizmetlerden konaklama vergisi alınacak? Kalem kalem hesaplandı!

Konaklama Vergisi uygulaması 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe alınacak. Konaklama vergisine ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, nasıl uygulanacağı merak edilmeye başlandı. İşte örneklerle konaklama vergisi ve hesaplamalar...



Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle satılan ve tesis bünyesinde sunulan diğer hizmetler 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konaklama vergisine tabi tutulacak. 

Konaklama Vergisi uygulaması 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği,  bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Verginin usul ve esasları da resmen belirlendi.

Konaklama vergisi 2023 te başlıyor! Hangi hizmetlerden konaklama vergisi alınacak? Kalem kalem hesaplandı!

Buna göre, konaklama vergisinin konusu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sağlanan diğer tüm hizmetleri (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) kapsadığı belirtildi.  

Geceleme hizmetinin, sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde verilmesi, vergilendirmeye etkide bulunmayacak.

Konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten faydalananın uyruğu veya mukimlik durumu dikkate alınmayacak.

Konaklama vergisi 2023 te başlıyor! Hangi hizmetlerden konaklama vergisi alınacak? Kalem kalem hesaplandı!

Konaklama vergisinin oranı yüzde 2 şeklinde belirlenirken; konaklama vergisi mükelleflerine, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri olmasa da bu dönemlere ilişkin beyanname verme zorunluluğu getirildi. 

Bu kapsamda otel, tatil köyü, butik otel, apatrt otel, motel, pansiyon, özel konaklama tesisleri ile köy, dağ ve yayla evi ve kampinglerde kalanlardan yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınmış olacak.

Günlük gecelemelerde kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması da vergilendirmeyi etkilemeyecek. Birden fazla günü kapsayan gecelemelerde fiilen hizmetin sunulduğu günler esas alınacak. Yani, geceleme hizmetinin sunulmadığı günler için vergi alınmayacak. 

Peki hangi hizmetlerden konaklama vergisi alınacak? İşte konaklama vergisi örnekleri...


Geri Dön