28 / 04 / 2024

Konaklama yatırımlarında İstanbul ve Antalya'nın ağırlığı sürüyor!

Konaklama yatırımlarında İstanbul ve Antalya'nın ağırlığı sürüyor!

Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) tarafından yapılan araştırmaya göre, konaklama sektörü yatırımlarında 9 ayda proje sayısında düşüş olurken, yatırım tutarı yüzde 7,5 oranında arttı



Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) yaptığı araştırmaya göre, konaklama sektörü yatırımlarında 9 ayda proje sayısında düşüş görülürken, yatırım tutarı yüzde 7,5 arttı. Antalya ve İstanbul'un yatırım talebindeki ağırlığı ise devam etti.

Ticaret Bakanlığı tarafından, 2019 yılının eylül ayına ait verilen yatırım teşvik belgelerine ilişkin veriler Türkiye Otelciler Birliği tarafından derlendi. 

TÜROB'un yaptığı araştırmaya göre, konaklama sektörü yatırımları, 2019'un  9 aylık döneminde parasal olarak artarken, proje sayısı azaldı. 

Ocak-Eylül 2019 döneminde Türkiye genelinde 27 kentte toplam 17 bin 942 yataklı 73 yeni otel projesi, teşvik belgesi aldı. Yeni projeler için 2 milyar 322 milyon Türk Lirası yatırım yapılması planlanıyor. Geçen senenin aynı döneminde toplam tutarı 2 milyar 158 milyon Türk Lirası olan 47 şehirde toplam 20 bin 691 yataklı 134 yeni proje için başvuru yapıldı.  Buna göre, yatırım tutarlarında yüzde 7,5 artış olurken, proje sayısı ise yüzde 45 azaldı. 

- Antalya'da 16, İstanbul'da 10 yeni proje

2019'un ilk 9 ayında teşvik belgesi alan oteller içerisinde 3 yıldızlı oteller toplam 23 otel ile ilk sırayı alırken, kapasite bakımından 10 bin 436 otel ile 5 yıldızlı oteller ilk sırada kendine yer buldu. Yatırım tercihlerinde Antalya ve İstanbul'un senelerdir devam eden ağırlıkları bu sene de devam etti.

2019'un 9 aylık döneminde toplam yatırım tutarı 816 milyon lira olan 16 otel projesiyle Antalya, ilk sıraya oturdu. İstanbul, toplam 192 milyon lira tutarında 10 proje ile 2., 129 milyon liralık 9 proje ile Muğla da 3. sırada bulunuyor.

- Van da yavaşladı

Geçen 2 senenin gözdesi Karadeniz'e, özellikle Trabzon'a yapılan yatırımlarda yavaşlama görüldü. Bu sene ocak-eylül döneminde Sakarya, 4 proje ile öne çıkarken, 2018 yılının tamamında 14 proje ile en fazla konaklama yatırımı alan üçüncü şehir olan Trabzon'da bu sene 9 ayda başvuru sayısı 3'te kaldı.

Yine geçen senenin gözde yatırım şehirlerinden Van da yavaşladı ve kent için başvuru sayısı 2 oldu.

Konaklama yatırımlarında İstanbul ve Antalya nın ağırlığı sürüyor!

Açıklamada görüşleri yer alan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, bu sene Anadolu şehirlerindeki yatırımlarda yavaşlamanın dikkati çektiğini dile getirerek, "Ancak en fazla yatırım yapılan İstanbul, Antalya ve Muğla'nın, yatırımlarda yine en fazla talep çeken şehirler olduğunu görüyoruz. Buralarda artık yeni yatırımlardan çok renovasyona, yani yenilemelere önem verilmesi gerektiğini ısrarla belirtiyoruz." dedi.


Geri Dön