Konkordato sürecinde alacaklılar dikkat! Kritik 15 gün!
Türkiye'de son dönemde konkordato ilan eden firmaların sayısı da artıyor. Peki alacağı olan bu firmalar konkordato ilan eden şirketlerden alacaklarını nasıl alacak?
Sözcü gazetesinden Derin Gökçe'nin haberine göre, konkordato ilan eden firma sayıları her geçen gün artıyor. Kimi basına yansırken kimisi de sessiz sedasız konkordato sürecine giriyor. Konkordato ilan eden firmadan alacaklarını almak isteyen vatandaşlar konkordato komiserine (alacaklı defterine) alacağını beyan etmek durumunda… Yetkililer 15 gün içinde alacağını beyan etmeyen irili ufaklı firmaların konkordato süresi boyunca alacaklı olduğu firmadan hiçbir hak talep edemeyeceği belirtiyor.
15 GÜN İÇERİSİNDE KOMİSERE BEYAN ETMESİ GEREKİR
Konkordato ilan eden firmaya atanan komiserin alacaklı defteri tuttuğunu dile getiren İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yücel Akdemir, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, “Konkordato komiserleri atandığı firmayla ilgili bir defter tutuyorlar. Çünkü alacaklıları deftere işlemeleri lazım. Eğer alacaklı firmalar 15 gün içerisinde alacağını komisere beyan etmezse konkordato süresi boyunca her hangi bir borcunu tahsil edemiyor” diye konuştu.
FİRMALARIN HABERİ OLMUYOR
Ayrıca bazı alacaklı firmaların konkordato ilan eden şirketten haberi olmadığını belirten Akdemir, “Küçük ölçekli firmaların alacaklı olduğu firmalar hakkında çok fazla bilgi sahibi olmuyor. Yani kişi alacaklı olduğu firmanın konkordato ilan ettiğinden haberi olmuyor. Konkordato komiserleri de bunu beyan etmek adına bazı yayın kuruluşlarına ilan veriyorlar. Çünkü atanan komiserler alacaklı firmasını listesini bilemesi lazım ki ona göre bir ödeme planı çıkarabilsin” diye konuştu.
OY HAKKI KULLANAMAZ
Avukat Cenk Söbe ise Sözcü'ye yaptığı açıklamada, “İcra İflas Kanunu’nun 288.maddesi uyarınca alacaklılar, komiser tarafından yapılacak ilanla, ilân tarihinden itibaren 15 gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. İlanda, alacaklarını bildirmeyen alacaklıların bilançoda kayıtlı olmadıkça konkordato projesinin müzakerelerine kabul edilmeyecekleri ihtarı da yazılır. Müzakerede, alacak miktarı itibarıyla üçte ikiyi aşan çoğunluğu ile bir anlaşma hasıl olursa, komiser, imzalanan anlaşmaları tutanağa bağlar ve mahkemeye tevdi edeceği gerekçeli raporuna ayrı ve bağımsız bir başlık altında işler. Yani alacağını yazdırmayan ve bilançoda bulunmayan alacaklı bu toplantıya katılamadığı için müzakerede oy hakkı olmaz.” şeklinde konuştu.
Konkordatolar ve danışmanlık firmalarında artış!