05 / 05 / 2024

Kontrplak nedir?

Kontrplak nedir?

Ahşap levhalardan meydana gelen kontrplak nedir, kontrplak çeşitleri nelerdir ve kontrplak nerede kullanılır? Sorularınızın yanıtı ve detayları haberimizde...



Kontrplak nedir?

Kontrplak, liflerinin doğrultusu birbirine dikey gelecek şekilde üst üste yapıştırılan incecik ahşap tabakalardan meydana gelen ince, esnek ve çalışmaz ahşap levhaya deniyor. 


Kontrplak genellikle, gürgen, kızılağaç, çam ve ıhlamurdan yapılıyor. Dış yüzleri maun gibi değerli ağaçlardan yapılan kontrplaklar da bulunuyor. 


Kontrplak nasıl yapılır?

Kontrplak, tomrukların makinede soyulması ile elde edilen çok ince levhaların, lif doğrultuları birbirine dik ve orta katı meydana getiren levhanın iki yanındaki simetrik katlar aynı cins ağaçtan ve eşit kalınlıkta olmak üzere üst üste yapıştırılması ile elde ediliyor.


Levha sayısının çift olması halinde her iki orta levhanın liflerinin doğrultusu aynı oluyor. Kontrplak yaş yöntem yani levhaların kurutulmadan yapıştırılması ya da kuru yöntem yani levhaların kurutularak yapıştırılması ile yapılabiliyor.


Kontrplak nerede kullanılır?

Özel plastik tutkal kullanılarak kalıp işleri için suya dayanıklı kontrplak da yapılabiliyor. Ayrıca kontrplak genellikle mobilya işlerinde kullanılıyor.


Bugün kullandığımız anlamdaki ilk kontrplak 1830 yılında ABD'de piyano endüstrisinde kullanılmıştır.


Kontrplak çeşitleri..


- Basılı kontrplak

Basılı kontrplak, üzerine ağaç dokusu deseni ya da başka bir desen basılmış özel kontrplağa deniyor.


- Prese kontrplak

Prese kontrplak, ince ahşap tabakaları, sıcaklığa dayanıklı bir plastik yapıştırıcıya daldırıldıktan sonra bir arada istenilen biçimde presleyerek yapılan sert ve dayanıklı kontrplağa deniyor.


- Su kontrplağı

Su kontrplağı, yapımında kullanılan özel tutkal nedeniyle suya dayanıklı kontrplağı ifade ediyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön