13 / 05 / 2024

Konut alacaklar dikkat! İkinci el konut kampanyası geliyor mu? Bakan resmen duyurdu! 

Konut alacaklar dikkat! İkinci el konut kampanyası geliyor mu? Bakan resmen duyurdu! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, ikinci el konut kampanyası ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İkinci el konut kampanyası geliyor mu? İşte ayrıntılar...



Bakan Kurum, ikinci el konut kampanyası ile ilgili yaptığı açıklamada, "Şu anda bizim önceliğimiz, bir taraftan ilk evini alacak vatandaşlarımızın ev sahibi olması, diğer taraftan da yeni konut arzını, istihdamı, üretimi artırmak" ifadelerini kullandı ve hepsini eş zamanlı yürütmenin gündemde olduğunu belirtti. 

"İkinci elle ilgili de destek olmak için çalışmalar yapacağız. Ama şu aşamada somutlaşmış bir çalışma yok" diyen Murat Kurum, konut fiyatlarındaki yükselişe de değindi. 

Konut alacaklar dikkat! İkinci el konut kampanyası geliyor mu? Bakan resmen duyurdu! 

Bakan Kurum'a konut fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili soru da soruldu. Kurum bu soruya verdiği yanıtta, "Buna müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Yeni Evim Kampanyasını duyururken, ilk evini alacaklar için kriterler açıkladık" diye konuştu ve tüm sürecin şeffaf, denetlenebilir işlemesi için komisyon kurulacağına dikkat çekti. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile değerleme kuruluşlarından temsilcilerin bulunduğu bir komisyon kuracaklarına vurgu yapan Murat Kurum, komisyonun teknik ve finansal denetim yapacağını, firmaların fiyatlarını takip edeceğini belitti. 

Burada temel kriterin ekspertiz raporları olacağını vurgulayan Kurum, "Yani bu ay sattığı konutun veya bir hafta önce sattığı konutun fiyatı neyse, o fiyat doğrultusunda kampanyaya dahil olacak" açıklamasında bulundu.

Konut alacaklar dikkat! İkinci el konut kampanyası geliyor mu? Bakan resmen duyurdu! 

Bakan Murat Kurum, "İkinci el konut kampanyası ne zaman hayata geçirilecek, bir takvim var mı?" sorusunu da yanıtladı ve konuya ilişkin "Kısa vadede bir şey beklemeyin ama zaman içerisinde ikinci elde de destek olmak için çalışıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Ellerindeki tüm araçları kullanarak çözümler ürettiklerine ve kira ile ilgili de bir sınırlama getirdiklerine dikkat çeken Kurum, "Alt gelirlilere destek olacağız dedik, alt gelirle ilgili büyük bir kampanya yaptık. Orta gelire destek olacağız dedik, orta gelirle ilgili ilk evini alacak, yeni evini alacak kişilere yeni finansman modeline uygun bir kampanya yaptık" ifadelerini kullandı. 

Konut alacaklar dikkat! İkinci el konut kampanyası geliyor mu? Bakan resmen duyurdu! 

Burada önceliğin ilk konutunu alacak kişilerin olduğuna vurgu yapan Kurum, "Ama bu ikinci elde ilk evdeki gibi olmaması gerekiyor zaten. Niye? Sonuçta ilk ev, yeni ev. Yani biz burada konut yapılmasını sağlıyoruz, diğer taraftan da ilk evini alacak orta gelire destek oluyoruz" şeklinde konuştu ve ikinci evlere yönelik bir kampanya olmamasının sebebinin üretimin de artırılmasının istenmesi olduğunu belirtti. 

Açıklamasında "Dolayısıyla ikinci el ile ilgili veya orta gelirin üstündeki evlerle alakalı yapılacak bir çalışma, aynı desteklerle olmayacak" diyen Kurum, ikinci el konutlar için ilk evini alacaklara uygulanacak desteklerin olmayacağının altını çizdi. 

Ancak Kurum, bunun da önünün açılacağını aktardı ve "Ama oradaki bir kampanya veya bir kredi faiz desteği, Hazine'nin desteği, yüklenicilerin desteği ile olacak bir iş değil. Çünkü orada yüklenici yok bir" diyerek zaman içerisinde ikinci elde de destek olmak için çalışmalar yapılacağını dile getirdi. 

Büyük şehirlerden kira göçü başladı! İstanbul ve Ankara’dan kaçanlar en çok hangi şehirlere gidiyor?

Bu 7 bankada peş peşe Ocak depremi! Bir bir açıkladılar gören buz kesti! Şimdi bakın sakın kaçırmayın!

Fi Yapı’dan ev alanlar dikkat! Son dakika açıklaması geldi!

Az önce duyuruldu! Bakan Bilgin’den işçilere kadro müjdesi! Elinizi çabuk tutun!


Geri Dön