27 / 04 / 2024

Konut alım-satımına yeni düzenleme geldi!

Konut alım-satımına yeni düzenleme geldi!

Yeni düzenlenen Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkındaki Yönetmeliğe göre, ön ödemeli konut satış sözleşmesi kurulmadan en az bir gün önce en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir dilde, açık, sade ve okunabilir olacak...




Yeni düzenlenen ön Ödemeli Konut Satışlan Hakkındaki Yönetmeliğe göre, ön ödemeli konut satış sözleşmesi kurulmadan en az bir gün önce en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde satıcı bilgilen, sözleşme konusu konuta ilişkin bilgiler, konutun tüm vergiler dahil TL olarak peşin ve taksitli toplam satış fiyatı, tüketicinin cayma ve sözleşmeden dönme hakkına ilişkin bilgiler konutun teslim tarihi, teminata ilişkin bilgiler, yapı ruhsatının alınış tarihi, yönetim planına uygun olarak genel giderlere katılıma ilişkin bilgilerin yer aldığı ön bilgilendirme formu tüketiciye verilecek/Tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi verilecek. Ön bilgilendirme yapıldığına ilişkin ispat, satıcıya ait olacak. 14 günde cayma hakkı Satıcı, geçerli sözleşme yapılmadan tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini istemeyecek. Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak. 

Tüketici, 14 gün içinde cayabilecek. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilecek, ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak. Sözleşmeden dönme bildiriminin satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilecek. 


Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, ön ödemeli konut satışı nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde 2'sine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek, ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyecek. Kat mülkiyetine konu konutun tüketici adına tescili, kat irtifakına konu konutun tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle konutun oturmaya elverişli şekilde zilyetliğinin devri hallerinde konutun tüketiciye devir veya teslim edildiği kabul edilecek. Değişiklikler tüketiciye bildirilecek.. 

Satıcı, yükümlülüklerini yerine getirmezse, hesap üzerindeki haklarını kaybedecek. Tüketicinin yaptığı ödemelerin hakediş usulüne göre satıcıya ödenmeyen kısmı banka tarafından tüketiciye iade edilecek. 

Tüketicinin o ana kadar yaptığı ödemelerin satıcıya ödenen kısmı üzerinde ise tüketici haklan saklı olacak. 

Banka, hakedişlerin kontrolünün sağlanması amacıyla yapı denetim, müşavirlik veya danışmanlık firmalanndan da hizmet alabilecek. 


İstanbul Nabız


Geri Dön