Genel

Konut almak için en uygun zaman! Fiyatlarda artışın başlamasına sadece birkaç ay kaldı

Uluslararası gayrimenkul grubu Mars International Kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, piyasadaki durgunluk nedeniyle gayrimenkul almak için en uygun zaman olduğunu belirterek, fiyatlardaki artışın başlayacağı tarihi açıkladı.

Sektörde yüksek faizler nedeniyle durgunluk yaşandığını ifade eden Mars International’ın Kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, gayrimenkul almak için en uygun dönem olduğuna dikkat çekti.

“Bana göre gayrimenkul şu anda alınır” diyen Bucak bunun nedenini de şöyle açıkladı: “Çünkü faizlerin düştüğü dönemde fiyatlar adım adım yükselmeye başlar. Daha önce gördük, faizler düşmeye başlayınca artan fiyatlar karşımıza çıktı. Bugün alıcı sayısının, görece düşük olduğu bir pazar hakim.  Konut alımında bir erteleme var ama bu ertelemenin getirdiği bir stres de söz konusu. Çocuğunuzu evlendiriyorsunuz, deprem nedeniyle yeni konuta geçmeye çalışıyorsunuz ama fiyatların düşmediğini görüyorsunuz. Dolar bazlı ülke genelinde düşüş olabilir ama fiyatlarda büyük bir gerileme olacağını sanmıyoruz. Hatta faiz oranları dengelendiğinde, bugünkü fiyatları arıyor olacağız.”

FİYATLAR EKİMDEN SONRA ARTMAYA BAŞLAR

Gayrimenkulde fiyat artışları için tarih de veren Bucak,  “Türkiye şu anda ekonomi politikaları bakımından iyi gidiyor.Yabancı yatırımları gelmeye başladı. 2024’ün Ekim ayından itibaren satış rakamlarının artmaya başlayacaktır. 2025’in ortalarından itibaren daha iyi olacağını düşünüyoruz “ diye konuştu.

Bucak, gayrimenkul sektöründe yaşanan sorunları aşlanın tek çaresi olduğunu vurguladı: “Tüm sürece yatırımcı gözünden bakmalı ve yatırımcı dostu projeler geliştirilmeli.”

Sektörde şeffaflığın yatırımcı açısından çok önemli olduğuna değinen Bucak, TÜİK’in konut satış istatistiklerindeki rakamların bile sektörün pratiğini tam yansıtmadığını, satış ile tapu devri işlemlerinin mutlaka sayısal olarak ayrı sunulması gerektiğini kaydetti.

YATIRIMCIDA GÜVEN TRAVMASI OLUŞMUŞ

Şeffaflık için gayrimenkulün güvenilir değerlenme raporlarına, satış geçmişine, bölgesel satış istatistiklerine ihtiyaç olduğunu ifade eden Bucak, şunları söyledi:

“Uluslararası gayrimenkul yatırımcısında da yerlide de ürün ve konsept doğruysa satış oluyor. Değerleme firması ile çalışınca, işi ehline verince alıcılar geliyor. Alıcı da öyle bir güven travması olmuş ki, değerlenme şirketi ile çalışıyorlar. Yabancı alımlardaki akış da deprem, şeffaflık, insan kaynağı problemleri nedeniyle bozuldu. Lisanslı satıcılar gerekiyor. Dubai’de bütün datayı paylaşıyor devlet. Her şey teknolojiye bağlı. Bu şeffaflık olduğu için yatırımcılar orada. Türkiye’de bu şeffaflık olmazsa giderek körelecek piyasa. Dubai şeffaf olmasının karşılığı ile gayrimenkulden yılda 100 milyar dolar kazanıyor. Bize 3,5 milyar dolar geliyor. Ama 2,8 milyar dolar da Türkler dışarıdan konut alıyor. Size kalıyor 700 milyon dolar. Ülkemizin kazanması için çalışacağız. 60-70 yaşında müteahhitler işi çocuklarına bırakıyor. Onlarla bu işi daha iyi bir şekilde yapmaya, ülkemize değer katmak için çalışacağız. Bu kolay olmayacak ama yapacağız. İspanya ve Portekiz coğrafya ve kültürel olarak bize benziyor. Her biri uluslararası yatırımcılardan yılda 30’ar milyar dolar kazanıyor. Turizmde gelirimiz 50 milyar dolar, 55-60 milyon kişi getirmeye çalışıyoruz. Biz ise 100 bin yatırımcı getirip 100 milyar dolar gelir sağlayabiliriz.

LÜKS GAYRİMENKULDE SATIŞLAR SÜRÜYOR

Mars International’ın Kurucusu Hakan Bucak, ultra lüks projelerde satış probleminin olmadığını ifade etti. Metrekaresi 15 bin Euro’dan satılan konutların peşin olarak satıldığını kaydeden Bucak, dünyada da bu trendin devam ettiğini belirtti.

Bucak sözlerini şöyle tamamladı: “Sosyal konut ve erişilebilir konut ihtiyacı önemli bir gerçek ve kamu politikaları bu ihtiyaca göre şekillenmeli. Ancak lüks konut konusunda yeterli stoğun olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, konsept olarak lüks gayrimenkul yatırımcılarının ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan az sayıda proje bulunduğunu görmekteyiz. Lüks gayrimenkul tarafında, doğru tasarımla proje üreten geliştiricilerin satış stresi yaşamadığını gözlemliyoruz. Sadece İstanbul’da 500’ün üzerinde proje var. Türkiye genelinde META’da 55 bin anlık reklam bulunuyor.

Ünlü ekonomist dolar kurunun Eylül 2024'te ne kadar olacağını açıkladı, rakamı görenler inanamadı!

Araç alırken bir araba parası devlete vergi ödeniyordu, şimdi ev alırken de aynısı olacak!

Tebernüş Kireçci açıkladı: Gayrimenkul yatırım fonlarının projelere yatırım yapması tutar mı?

Mevduat faizleri geriliyor! 1 milyon TL'nin 32 günlük getirisi ne kadar oldu? İşte son dakika banka banka o oranlar!