22 / 12 / 2024

Konut almak isteyenlere 15 bin TL destek!

Konut almak isteyenlere 15 bin TL destek!

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, konut hesabı uygulamasına ilişkin yönetmeliği de yayımladıklarını hatırlatarak, konut almak isteyenlere 15 bin liraya kadar destek sağlayacaklarını belirtti.



Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Dubai'de yerleşik bir şirketin ilk davasını da Tahkim Merkezimiz kabul etmiş durumda. İstanbul Tahkim Merkezi, özellikle belirli bir oranın altındaki davalarda sürenin çok daha kısa bir zaman içerisinde tamamlanmasını hedefliyor" dedi.


Elvan, konut hesabı uygulamasına ilişkin yönetmeliği de yayımladıklarını hatırlatarak, konut almak isteyenlere 15 bin liraya kadar destek sağlayacaklarını, sembolik bir kira bedeli ile anahtar teslimi fabrika binası yapılması konusunda da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yetki veren maddeyi bütçe kanunu tasarısına eklediklerini ifade eden Elvan, "Önümüzdeki günlerde de bunun uygulamasına başlayacağız" dedi.


AA



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Hükümet ev alana, evlenene, çocuk yapana verdiği sözleri yaşama geçiriyor. İlk kez ev alacaklara devlet desteği programı başlatıldı. Buna göre, 'konut hesabı' açtırıp en az 3 yıl ödeme yapanlara 15 bin liraya kadar 'devlet desteği' sağlanacak. Aileler 18 yaşından küçük çocukları için konut hesabı açabilecek. Kendine ait konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ve ilk kez konut alımlarına destek olmayı amaçlayan "Konut Hesabı ve Devlet Katkısına" yönelik yönetmelik yayımlandı. Yeni yönetmelikle, konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılacak. Hesap açılışında banka ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenecek. 


% 25'İ PEŞİN YATIRILMALI 

Devlet desteği isteyen vatandaşın üzerine tapulu herhangi bir evi bulunuyorsa destekten faydalanamayacak. Hesaba bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek. Bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya 3 aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar çerçevesinde farklı tutarlarda olabilecek. Ev alacakların devlet katkısı alabilmesi için 7 Nisan 2015 itibarıyla kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor. Konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu olan, yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izni belgesi olan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek. Yönetmelik eylülde yürürlüğe girecek. Ödemelerin denetimi, bilgi sistemleri dâhil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak. Ne kadar tutarda daire alınırsa alınsın en az yüzde 25'lik kısmın peşin olarak yatırılması gerekiyor. 


Haber Vatan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Kendine ait konutu olmayanların ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabı ile devlet katkısına ilişkin esaslar belirlendi.

Resmi gazete'nin bugünkü sayısında yer alan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek.


Hesap açılışında banka ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenecek, birden fazla konut hesabı açılamayacak ve hesaplar başka bir bankaya taşınamayacak.

 

Onsekiz yaşında küçüklere veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek. Hesaba bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek. Bu tutar 30 bin TL'yi geçemeyecek.

 

Konut hesabına aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme yapılacak. Ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır ise 2 bin 500 TL olacak.

 

DEVLET KATKISI

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapusu olan, yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izni belgesi olan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek. Devre mülklere devlet katkısı ödenmeyecek.

 

Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak. Katkı tutarı, bu tarihteki birikimin yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemeyecek.

 

Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.


Vatan 




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


'Konut Hesabı Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, konut hesabı açıp asgari 3 yıl düzenli ödeme yapanlara birikimin % 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. Söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemeyecek. 


Konutta devlet desteğinden faydalanabilmenin koşulları belli oldu. Kendisine ait bir konutu olmayan vatandaşların yurtiçinde ilk ve tek konut alımlarına destek olmayı amaçlayan 'Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. 


ÇOCUKLARA DA AÇILABiLiR 


Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek


Buna göre konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak.


18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından hesap açılabilecek


Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. 


EN AZ 250 TL ÖDEYECEK 


Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır ise 2 bin 500 lira olacak.  Bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınacak. Söz konusu şartların ihlali durumunda da konut hesabına devlet katkısı ödenmeyecek ve bu hesap konut hesabı statüsünden çıkartılacak. 


SATIN ALDIĞI KONUTA YOK 


Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için 'Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapması' gerekiyor. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek. 


İşte ödeme tutarları


Düzenli ödeme süreleri şöyle hesaplanacak: 


Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 - 47 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15’i olacak ancak ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek. 


Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 - 59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’i olacak ancak ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek. 


Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için tutarın yüzde 20’si olacak ancak ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek.


6 ay sonra yürürlükte


Yönetmelik kapsamındaki tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Bankaların konut hesabına ilişkin reklam, ilan ve benzeri duyurularında konut hesabı ifadesini kullanmaları zorunlu olacak. Söz konusu yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 





Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İlk defa ev alacaklara devlet desteğinin esasları belirlendi. Evlerin 200 bin TL’den başladığı İstanbul’da 15 bin TL destek devede kulak kalacak. Dar gelirlinin ev alması hayal.


Kendine ait konutu olmayanların ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabı ile devlet katkısına ilişkin esaslar belirlendi. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek.


Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Söz konusu hesap, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak.


Kafalar karıştı


Hesaba ödemeler aylık veya üç aylık olarak düzenli şekilde yapılacak, düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. İstanbul’da konut fiyatları 200 bin liradan başlarken 15 bin TL’lik devlet desteğinin ev sahibi olmak isteyen yurttaşların derdine derman olmayacağı ortada.


“Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik hem konut üreticilerini hem de yurttaşın kafasını karıştırdı. Bankalarda biriktirilecek hesaplarda faiz getirisinin olup olmayacağı belli değil. Çünkü yılda ortalama 10-12 gibi faiz geliri elde edilebiliyor. Bu nedenle biriktirilen paranın mevcut mevduat faizlerinden faydalanabiliyor olması gerekiyor ki, bu durum bankaların inisiyatifine bırakılıyor. Yönetmelikte ikinci kafa karıştırıcı husus, 15 bin TL’lik desteğin şu andaki değeri mi yoksa 3 yıl sonraki değeri mi olacak? Bu konuda bir netlik söz konusu değil. Çünkü 15 bin TL 60 ay sonra enflasyon karşısında eriyecek ve bir değeri kalmayacak.


3 yıl sonra


Yardımların konut alındıktan sonra yapılacağı söz konusu. Tapuya gidildiğinde eksik ödemeyi satıcı kabul etmeyecek. Yurttaşın buradaki farkı nereden bulacağı belli değil. En erken destek 3 yıl sonra yapılacağından etkisini 2019’dan önce göremeyeceğiz. Dolayısıyla sektörde şu an etkisi görülemeyecek. Kısa vadede çözüm olamayacağından, hemen konut alacaklara etkisi maalesef yok.


Tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Burada kritik olan kat mülkiyetli veya iskân belgesi almış yapıları kapsıyor olması. Türkiye’deki mevcut konut stoku içinde çoğunluğun dahil olmadığı bir kesişim kümesinden bahsediyoruz. İskân belgesi alınması ve binalarda kat mülkiyeti kurulmasını teşvik etmek amaçlı dahi dikkate alınacağını düşünüyorum” dedi.


Ödeme planı nasıl olacak?


1 Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Şartların ihlali durumunda konut hesabına devlet katkısı ödenmeyecek ve hesap konut hesabı statüsünden çıkartılacak.


2 Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için ‘7 Nisan 2015 itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması’ gerekiyor.


3 Katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015’ten itibaren başka bir konut edinmemiş olması ve konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurma gerekliliği de şartlar arasında yer alıyor.


4 Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.


5 Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.


Büyükşehirlerde işe yaramaz


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik’le 15 bin TL’lik devlet katkısının 100-150 bin TL ile ev sahibi olmak isteyenlere ufak bir tatlandırıcı olacağını söyledi.


İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde ev fiyatları yüksek olduğu için devlet desteğinin işe yaramayacağını vurgulayan Çelik, “Sosyal konut ihtiyacına belki cevap olur. Bu desteğin sektörü ateşleyecek boyutu olmayacak. 15 bin TL’nin şu andaki değer mi 60 ay sonraki değer üzerinden mi verileceği hususu netleşmeli” dedi.


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun da, “Devlet desteğinden faydalanacakların tapu harcı ve banka masraflarından muaf olmaları gerekiyor. Bugün 200 bin TL’lik bir ev satın aldığınızda 8 bin TL tapu harcını alıcı ödüyor. Bankadan kredi çekilecekse, dosya masrafı, ipotek tesis ücreti ve ekspertiz masrafı gibi ek giderler söz konusu oluyor. Bu giderlerden de muaf tutularak ek destekler sağlanmalı” diye konuştu.


Cumhuriyet 





Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Bankaların açtığı konut kredilerinde ortalama yıllık faiz yüzde 14.47’ye yükselerek konut kredi faizleri 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.


Konut sektörü 2016’ya büyük beklentilerle girerken, satışlarda önemli rol oynayan kredi maliyetleri sektörün iyimser havasını desteklemiyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre bankaların açtığı konut kredilerinde ortalama yıllık faiz yüzde 14.47’ye yükseldi. Kredi faizlerinde bu oranlar en son 2012’nin başında görülmüştü. Yükseliş trendi geçen yılın ortalarından itibaren başlarken, bu dönemden itibaren konut satışlarında ipotekli satışların payında düşüş görülmeye başlanmıştı. Geçen yılı yüzde 11 satış büyümesiyle kapatan konut sektörü, 2016 için kendine yüksek büyüme hedefl eri koydu. Ancak faizler yükselirken bu büyümenin nasıl yakalanacağına ilişkin soru işaretleri var. Ocak ayı için açıklanan konut satış verileri de endişeleri artırdı. 


Konut satışlarında düşüş yaşanabilir 


Türkiye’de konut kredisi faizleri geçen yılın tamamında ortalama aylık yüzde 1.08 seviyesinde gerçekleşti. Uzmanlar aylık kredi maliyetinde yüzde 1’in psikolojik sınır olduğunu bu seviyenin üzerinde konut satışlarının sıkıntıya girdiğini aktarıyor. Şu anda bankalarca uygulanan faiz oranları ise yüzde 1.20’lere ulaşmış durumda. Piyasa faizleri ve beklentileri de dikkate alındığında konut kredisi faizlerinin kısa vadede düşüşe geçmesi beklenmiyor. Gayrimenkul sektörü analistleri faizlerin şu anki seviyede kalması durumunda konut satışlarında artış görmenin zor olduğunu hatta 2016 yılında satış rakamları açısından 2015’in gerisinde kalınabileceğini belirtiyorlar. 


Gayrimenkul sektörü finansman da sağlıyor 


Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik de konut kredisi faizlerindeki yükselişin kendilerini kötü etkilediğini belirtiyor. Faizlerin yüzde 1’in üstüne çıkması ile gayrimenkul geliştirmenin yanı sıra bankacılık da yapmak zorunda kaldıklarını aktaran Çelik, “Faizler arttığında müşterileri kredi çekmek konusunda ikna edemiyoruz. Dolayısıyla vadeli satışı seçmek zorunda kalıyoruz. Bu sisteme elindeki konutu satmak zorunda olan herkes girmek durumunda kalıyor” dedi. Müşterilerin alamadığı krediyi kendilerinin alıp vadeli satış yapmanın riskli ve maliyetli bir yöntem olduğunu vurgulayan Çelik, şu anki durumun uzun sürmesi halinde sektörün zora girebileceğini söyledi. Konutder 2016 için konut satışı büyümesi tahmini 2015’teki yüzde 11’lik artışın ardından yüzde 5 olarak belirlendi. Çelik, söz konusu tahmin oluşturulurken faiz seviyelerinin hesaplamalara dahil edilmediğini stok ve talep koşullarının dikkate alındığını kaydetti. 


Yerel unsurlar talebi güçlü tutuyor 


İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, bu yıl yükselen faizlerle birlikte ipotekli satışlarda yüzde 15-20’lik bir düşüş görülebileceğini ancak toplam konut satışlarında ise az da olsa yükseliş olabileceğini kaydetti. Gayrimenkul sektörünün ellerindeki sermayenin azalmasından dolayı vadeli satışı daha uzun süre taşıyamayacağı öngörüsünde bulunan Büyükduman, bununla birlikte yerel unsurların krediye olan ihtiyacı azalttığını belirtti. Büyükduman’ın aktardığına göre, son dönemde Türkiye konut piyasasını İstanbul’dan çok Anadolu sürüklüyor. Yerelde İstanbul’un aksine kredi talebi de çok yüksek değil. Bunun iki sebebi var: İlki konut fiyatları İstanbul’a göre düşük. Metrekare fiyatları birçok yerde bin lira civarında. Dolayısıyla insanlar kendi birikimleriyle krediye ihtiyaç duymadan ev alabiliyor. İkincisi Anadolu’da birçok satış topraktan yapılıyor. Müteahhit ile alıcı arasında informal bir ilişki ve senetlerle satışlar gerçekleşiyor. Burada da kredi faizlerinin anlamlı bir etkisi yok. Bununla birlikte konut sektörü Türkiye için gündemde olan riskleri de yakından izliyor. Büyükduman, Suriye konusunda artan gerilimin sıcak çatışmaya dönmesi durumunda satışlarda ciddi düşüşler yaşanabileceğini belirtiyor.


Dünya






Bu haber Yeni Asır Gazetesin'de şöyle yer aldı:


Hükümet, ilk kez ev alacaklara devlet desteği programı başlattı. Buna göre, 'konut hesabı' açtırıp en az 3 yıl ödeme yapanlara 15 bin liraya kadar 'devlet desteği' sağlanacak. Kendine ait konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ve ilk kez konut alımlarına destek olmayı amaçlayan "Konut Hesabı ve Devlet Katkısına" yönelik yönetmelik yayımlandı. Konut hesabı ve devlet katkısının esaslarını belirleyen düzenlemeye ilişkin ayrıntılar şöyle: 


MEVDUAT YA DA KATILIM FONU: Konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılacak. Hesap açılışında banka ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenecek. 


30 BİN LİRA SINIRI: Hesaba bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek. Bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. ÖDEME PLANI: Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya 3 aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. 


7 NİSAN 2015'E DİKKAT: Ev alacakların devlet katkısı alabilmesi için 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor. 


BU TARİHTEN SONRA İKİNCİ EV DE ALAMAZ: Katkı için başvurduğu konut dışında bu tarihten itibaren başka konut da edinmemiş olması gerekiyor. 


İLK ÖDEME 2019'DA: Devlet katkısı 15 bin lirayı geçmeyecek. Bu tutar her yıl enflasyona göre belirlenen "yeniden değerleme oranı" kadar artacak. Devlet katkısı bütçeden karşılanacak. Hak sahibine banka aracılığı ile ödenecek. Bu yıl başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemesi de 2019'da yapılacak. 


NASIL YARARLANILACAK: Vatandaşlar, devlet katkısına hak kazanmak için bankalarda "konut hesabı" açtıracak. Ev alana kadar en az 3 yıl boyunca hesaba düzenli para ödeyecek. Bu koşulları yerine getirenler, ev aldığı tarihte hesapta biriken paranın yüzde 20'sine kadar devlet katkısı alacak. 


DEVLET NE KADAR DESTEK SAĞLAYACAK?: Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i olacak ancak ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek. Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48-59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'i olacak ancak ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek. Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si olacak ancak ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek. 


Yeni Asır




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ev sahibi olmak artık kolaylaşıyor. Refahı Türkiye'nin dört bir yanına dengeli yaymak için tüm olanakları seferber eden hükümet, kırsal kalkınma için de kesenin ağzını açtı. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere de 50 bin lira hibe geliyor.


Ev sahibi olmak kolaylaşıyor. Hükümet'in hayata geçirdiği konut hesabı uygulaması ile ev alanlara devlet de maddi katkı yapacak. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapanlara konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı en fazla 15 bin lira olacak. 6 ay sonra yürürlüğe girecek yönetmelik ile konut desteği şöyle işleyecek:


-Konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek.


-Aileler 18 yaşından küçük çocaukları için konut hesabı açabilecek.


-Hesaba bir defaya mahsus 30 bin liraya kadar topu ödeme yapılabilecek.


-Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya 3 aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak.


-Katılımcı aylık ödeme planını seçerse bir dönem içerisinde en fazla 3 defa, 3 aylık ödeme planını seçerse 1 dönem içerisinde en fazla 1 defa ödemeyi yapmayabilecek.


-Düzenli ödeme süresi 36 - 47 ay olanlar konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i 48 - 59 ay olanlar yüzde 18'i; 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si kadar katkı alacak.


-Devlet katkısı, konut edinim tarihindeki birikim esas alınarak hesaplanacak.


İLK EVİ OLMALI


Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için 'Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması' gerekiyor.

Takvim'in haberine göre, katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015'ten itibaren başka bir konut almaması isteniyor.


GENÇ ÇİFTÇİLERE 30 BİN LİRA HİBE


Refahı Türkiye'nin dört bir yanına dengeli yaymak için tüm olanakları seferber eden hükümet, kırsal kalkınma için de kesenin ağzını açtı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırsal alanda refahın iyileştirilmesi, üretimin artırılması için karşılıksız ve nakit olarak verilen tarımsal destek miktarının 78.6 milyar lira olduğunu söyledi. Bakan Çelik, bu yıl da 11.6 milyar lira nakit hibe desteği vereceklerini anlattı. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projeleri için 30 bin liraya kadar hibe sağlanacak. Kırsalda yaşayan gençlere 1 Ocak 2016- 31 Aralık 2018 arasında, bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelerine 30 bin liraya kadar hibe verilecek.


GİRİŞİMCİYE 150 BİN LİRA


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerimize uygulamalı girişimcilik eğitiminin ardından 50 bin lira hibe, 100 bin lira faizsiz kredi imkanı getirdik. Bu sayede de Türkiye'de 30 bin insanımız kendi işini kurmuş oldu" dedi. Yatırım ve istihdama ilişkin düzenlemeleri içeren 5084 sayılı yasayla ilgili esnafın beklentilerinin bulunduğunu aktaran Işık, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konuda bir talimatının olduğunu hatırlatarak, gereken çalışmaların sürdüğünü bildirdi.



Yeni Şafak


Geri Dön