27 / 04 / 2024

Konut devlet katkısı hangi evlere verilir?

Konut devlet katkısı hangi evlere verilir?

Konut devlet desteği, Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik gereğince yapılacak. Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Peki, konut devlet katkısı esasları nelerdir? Konut devlet katkısı hangi evlere verilir?



Konut devlet katkısı hangi evlere verilir?

Tamamı kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurtiçinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabına, hesap sahiplerinin ödeme planlarına, Devlet katkısına konu olacak konutların niteliğine, Devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin tespitine ve birikim yapılan süreler ile ödeme planlarına göre Devlet katkısı oranının ve azami tutarın farklılaştırılmasına, hesapların denetimine ve uygulamaya yönenlik diğer hususlara ilişkin usul ve esasları, yönetmelik ile açıklandı.


Konut devlet desteği, Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik gereğince yapılacak. Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek.


Peki, konut devlet katkısı esasları nelerdir? Konut devlet katkısı hangi evlere verilir? Konut devlet katkısı hangi evlere verilmez?


Konut hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. Devlet katkısı, katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanır:


a) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'idir. Ancak ödenecek tutar 13 bin TL'yi geçemez.

b) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'idir. Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL'yi geçemez.

c) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'sidir. Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL'yi geçemez.


Hangi konutlar için devlet desteği verilir?

a) Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar.

b) Kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar.

c) Konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar.


Hangi konutlar için devlet desteği verilmez?

a) Yukarıdaki nitelikleri taşımayan konutlara,

b) Devre mülklere devlet katkısı ödemesi yapılmıyor.

c) Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara Devlet katkısı ödemesi yapılmıyor.



Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön