29 / 04 / 2024

Konut dokunulmazlığı ortak hükümler!

Konut dokunulmazlığı ortak hükümler!

Konut dokunulmazlığı ihlalinin kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle veya silahla yapılması durumlarında verilecek ceza arttırılıyor. İşte bu hususla ilgili konut dokunulmazlığı ortak hükümleri..



Konut dokunulmazlığı ortak hükümler!

Konut dokunulmazlığının ihlali durumlarında verilen cezalar Türk Ceza Kanununda yer alıyor. Kanuna göre, bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.


Açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunuyor.


Konut dokunulmazlığı ihlalinin birden fazla kişi tarafından birlikte yapılması; silahla yapılması gibi durumlarda verilecek ceza bir kat artırılıyor.


Bu ceza hükmü ile konut dokulmazlığı, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasî hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme suçları ile aynı kapsamda değerlendiriliyor. Türk Ceza Kanunu ortak hükümleri aşağıda sıralanıyor:


Konut dokunulmazlığı ortak hükümler..

MADDE 119. - (1) Eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasî hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlâli ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlâli suçlarının;


a) Silâhla,


b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hâle koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle,


c) Birden fazla kişi tarafından birlikte,


d) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,


e) Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılır.


(2) Bu suçların işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.



Konut dokunulmazlığını ihlal suçu!
Konut dokunulmazlığı cezası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön