29 / 04 / 2024

Konut emlak vergisi 2017!

Konut emlak vergisi 2017!

Konutlar için de ödenmesi gereken emlak vergisi için 1. taksit dönemi 1 Mart 2017'de başlıyor, 31 Mayıs 2017 tarihinde sona eriyor..



1 Mart itibariyle 2017 yılı emlak vergisi 1. taksit dönemi başlıyor. Gayrimenkul sahiplerinin 31 Mayıs'a kadar ödeme süreleri bulunuyor. Emlak vergisi için ödemeler bağlı olunan ilçe belediyesine yapılıyor.


Vergi için ödenecek bedeller taşınmaz mal değeri üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehirde vergi 2 kat uygulanıyor.


KONUT EMLAK VERGİSİ ORANLARI

Normal YöredeBinde 1

BüyükşehirdeBinde 2


Konutların vergilendirilmesinde bazı muafiyet ve indirimler bulunuyor. 1319 sayılı kanun gereğince 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.


Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi 

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf oluyor.


Kat irtifaklı evin emlak vergisi 

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor. Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir ev için mesken emlak vergisi oranları kullanılarak hesaplanan vergi ödeniyor.


Tapuda işyeri olarak kayıtlı evin emlak vergisi

Tapuda mesken olarak değiştirilen bağımsız bölüm için ödenecek emlak vergisinde "mesken" oranları kullanılıyor. Bu işlemin yapılmaması halinde, mesken olarak kullanılan yere "işyeri" emlak vergisi ödeniyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön