21 / 05 / 2024

Konut fiyat artış hızı düşse de fiyatlarda gerileme beklemek doğru değil!

Konut fiyat artış hızı düşse de fiyatlarda gerileme beklemek doğru değil!

Geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre, konut fiyat artışının 4 yıl sonra ilk kez enflasyonun gerisinde kaldığı belirlendi. Peki konut fiyatları düşer mi? İşte ayrıntılar..



Yeni ev alacaklar ve konut yatırımı yapacaklar fiyatların nasıl seyredeceğini ve sektör temsilcilerinin piyasa yorumlarını sık sık araştırıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre, konut fiyat artışının 4 yıl sonra ilk kez enflasyonun gerisinde kaldığı belirlendi. Bu durum ev alacaklara ve yatırımcılara umut oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2024 Mart ayına ilişkin konut satış verileri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Açıklanan rakamlara göre; Mart 2024'te 105 bin seviyesinde konut satıldı. 

Konut satışlarına bakıldığında adetsel bazlı konut satışlarının, içindeki ipotekli satışların oranının ocak ve şubat ayları ile kıyaslandığında yükseldiği görülüyor. Kredili konut satışları Ocak'ta yüzde 7, Şubat ayında yüzde 9 iken Mart ayında yüzde 12 oldu.

Konut fiyat artış hızı düşse de fiyatlarda gerileme beklemek doğru değil!

Finanshub'un aktardığına habere göre; yerel seçimler sebebiyle konut satış rakamlarında değişiklikler oldu. Seçim sonunda belirsizliklerin artacağı tedirginliği, kredili alımların aylık bazda ödemelerle karşılanabileceği düşüncesi kredili konut alımlarını artırdı. 

Fakat konut kredisi faizlerinde yaşanan artışlar, koridor faizlerinin maliyet üzerindeki etkisi,şirketlerin öz finansman oluşturma zorlukları gibi etkenlerle gelecek ayda kredili konut satışlarının düşmesi öngörülüyor. 

Konut fiyat artış hızı düşse de fiyatlarda gerileme beklemek doğru değil!

TÜİK tarafından açıklanan Bina İnşaat Maliyet Endeksi’ne göre de aylık bazda yüzde 3,70; yıllık bazda ise yüzde 70’lik bir yükseliş söz konusu. Özellikle Türkiye’de bina inşaat maliyetinin en çok etkilendiği parametre dolar kuru oluyor. 

Fakat geçmiş süreçlerde, kurdaki yükseliş gecikmeli olarak bina üretim maliyetine yansırdı, şimdilerde ise kurdaki artışın anlık olarak maliyetleri etkilediği görülüyor. 

Yeni konutlar için inşaat maliyetleri yükselecek, arsa tedarik sorunu da sürecek. Bu nedenle, yeni inşa edilecek konutların  bugüne kıyasla fiyatlarında düşüş beklenmesi doğru olmayabiliyor. 

Konut fiyat artış oranı enflasyonun altında kalsa da bu durum fiyatların düşeceği anlamına gelmiyor. İkinci el konutlarda ise yeni konutlardakine benzer bir durum yaşanabilir çünkü takep henüz canlı durumda. 

Konut piyasasını ne bekliyor?

İnşaat sektöründeki büyüme çelik yapılardan geçiyor!

Şehir Plancısı Buğra Gökce'den yeni imar affı tepkisi: Kabul edilemez! 


Geri Dön