02 / 05 / 2024

Konut fiyatları 2015'te yüzde 20 arttı!

Konut fiyatları 2015'te yüzde 20 arttı!

Sektör temsilcilerine göre, 2015 yılında satış fiyatı yüzde 20 artan konut, yatırımcısına en çok kar sağlayan yatırım araçlarından oldu. Baygan: "Adana, Türkiye'nin en büyük 7 şehri arasında yüzde 29,31 ile satış fiyatını en çok artıran şehir oldu" dedi.



Sektör temsilcilerine göre konut fiyatları 2015 yılında yüzde 20 artış gösterdi. Konut, bu artışla yatırımcısına en yüksek kar sağlayan yatırım araçlarından oldu.


Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24,89 yükseldi. Avronun satış fiyatında ise yüzde 11,94 yükseliş görüldü. 


Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11,15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren dolar ve konut oldu.


Son bir yılda sektördeki artış ve konut yatırımının cazibesine ilişkin gayrimenkul değerleme uzmanları AA muhabirlerine değerlendirmelerde bulundu.


Baygan: "Konut güvenli liman"

Konut fiyatları 2015 te yüzde 20 arttı!


ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, "2015 yılında konut fiyatları yüzde 20'lik artış gösterdi. Bu oranla yatırım araçlarından en fazla getiriyi sağlayanlar arasında yer aldı" dedi.


Geçen yıl en fazla artan doların kasım ayında yatırımcısına yüzde 2 zarar ettirdiğini dile getiren Baygan, "Buna karşılık kasım ayında konut yatırımı bütün yatırım araçlarında yaşanabilecek değer kayıpları göz önüne alındığında ne kadar güvenli bir liman olduğunu, yatırımcısına kazandırdığı yüzde 2,5'lik değerle göstermiş oldu" diye konuştu.


Baygan, bu çerçevede özellikle son 10 yılda konut yatırımının en çok kazanç sağlayan yatırım araçlarının başında geldiğini kaydederek ev yatırımının hiçbir zaman kaybettirmediğine dikkati çekti.


 "En çok artış görülen il yüzde 29 ile Adana"

Konut fiyatlarının artış oranlarının illere göre değiştiğini ifade eden Baygan, Adana'nın en büyük 7 şehir arasında yüzde 29,31'lik oranla satış fiyatını en çok artıran şehir olduğunu bildirdi.


Baygan, kentin nüfusu son 2 yılda 1 milyon 900 bin seviyelerinden 2 milyon 165 bin seviyesine geldiğini kaydederek, "Bu noktada şehrin özellikle Yeni  Adana  yönüne doğru büyümesi, kırsal alanlardan kente göçün fazlaca yaşanması, sosyal yaşam kalitesinin artması ve artan ticari hacim en etkili unsurlar. Bu etkenlere ek olarak yaşanan nüfus artışı, konut talebini artırmış bu da fiyatlara yansımıştır" ifadelerini kullandı.


İstanbul'da ortalama artışın yüzde 20 civarlarında olduğunu dile getiren Baygan, ancak son yıllarda özellikle ulaşım akslarının Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelere gitmesiyle birlikte bu noktalarda fiyat artışlarının daha fazla olduğunu söyledi.


Baygan, Anadolu yakasında ise Pendik Kurtköy, Tuzla Aydınlı ve Orhanlı bölgelerinin yüksek değer artışının görüldüğü yerler olduğunu anlattı.


Gelecek dönemde Kuzey Marmara otoyolu ile birlikte çok daha popüler olacak Avrupa yakasında Kayaşehir, Arnavutköy; Anadolu yakasında Taşdelen, Sancaktepe, Sultanbeyli aksındaki hareketliliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.


Yazıcı: "İstanbul'da yüzde 53'e varan artışlar var"

Konut fiyatları 2015 te yüzde 20 arttı!


EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması" başlıklı çalışmalarına göre, şehrin 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 500 bine ulaştığını söyledi.


Markalı konutlar açısından incelendiğinde, 2015 yılında birim metrekare satış fiyatlarının bölgesel olarak değiştiğini belirten Yazıcı, ortalama olarak bakıldığında İstanbul'da yüzde 15 ile 25 oranında bir değer artışından bahsedilebileceğini aktardı.


Yazıcı, "2015 yılında, bir önceki yıla göre kıyaslama yapıldığında metrekare bazında yüzde 53'e varan değer artışları oldu. İstanbul'da Alemdağ'da yüzde 53, Beylikdüzü Gürpınar'da yüzde 48, Kemerburgaz'da yüzde 44, Esenyurt'ta yüzde 39, Ataşehir'de yüzde 36'lık artışlar yaşandı" dedi.


"Konut uzun vadede iyi getiri sağlıyor"

Konut yatırımı yapmanın çoğu kişi için "oldukça zor bir karar alma aşaması" olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:


"Projenin konumu, çevresi, merkeze ve toplu taşıma araçlarına olan mesafesi gibi kriterlerin her birinin aradığımız özelliklere uygun olması için karar verme aşamasını iyi değerlendirmek gerekiyor. Yatırımcılar, gelişmesi muhtemel bölgelere yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Artık tüketici bilinçlenmiş durumda. Alt yapı projeleri nerelere gidiyor, hangi bölgelerde ne gibi yatırımlar var takip ediyor. Mesela Çekmeköy metro projesi yapılacağı duyurulduğunda fiyatlar hemen yüzde 10 civarında artış gösterdi. 2 sene içinde de bu artış yüzde 30'ları geçti.  İstanbul finans merkezi de aynı etkiyi Ataşehir bölgesinde yaptı.


Konut, zamanla değeri artan bir yatırım sunmaktadır. Uzun vadede düşünüldüğünde, oldukça iyi bir getiri sağlayabilir. Konut yatırımı yaparken, Avrasya Tüneli, 3. köprü güzergahı,  3. havalimanı, Kanal İstanbul Projesi gibi mega projelere olan yakınlık ve alt yapı projeleri göz önünde bulundurulması gereken önemli kriterlerin başında gelmektedir. Üst ölçekte sadece İstanbul’u değil çevre illeri ve ekonomik yönden tüm ülkeyi etkileyeceği düşünülen bu projeler yeni yerleşim alanlarının açılmasına ve nüfusun artmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla bölge nüfusu arttıkça değeri de aynı oranda artacaktır."


 Taş: "Yüksek faiz oranı ve olumsuzluklara rağmen kazandırdı"

Konut fiyatları 2015 te yüzde 20 arttı!


Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, gayrimenkul yatırımında her zaman umut olduğunu belirterek, konutun 2015'te de yatırımcısına ortalama yüzde 20 getiri sağladığını söyledi.


Taş, "2015, bu kadar çok olay yaşanmasına rağmen yüzde 10 büyüme ve yüzde 20 fiyat artışıyla kapandı. Diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında neredeyse en kötü geçen yıllarından birisinde bile gayrimenkul, yine en çok getiri sağlayan yatırım araçlarından oldu. Ve bu, fiyat artışı ve adetlere baktığınız zaman yüzde 1,20 gibi bir faizin olduğu dönem de oldu" dedi.


Faizin 2016'da gerilemeye başlayacağını kaydeden Taş, nakitle dönen piyasanın krediyle dönmeye başlamasının hem satış adetlerine ciddi artış getireceğini hem de gayrimenkulü daha da cazip bir yatırım aracı yapacağını vurguladı.


Taş, "Dolayısıyla, 2016'da gayrimenkul yatırımının artacağını, konut satışının 1 milyon 500 bine yaklaşacağını düşünüyorum" diye konuştu.


AA





Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Sektör temsilcilerine göre, 2015 yılında satış fiyatı yüzde 20 artan konut, yatırımcısına en çok kar sağlayan yatırım araçlarından oldu

Sektör temsilcilerine göre konut fiyatları 2015 yılında yüzde 20 artış gösterdi. Konut, bu artışla yatırımcısına en yüksek kar sağlayan yatırım araçlarından oldu.


Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24,89 yükseldi. Euronun satış fiyatında ise yüzde 11,94 yükseliş görüldü.


Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11,15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren dolar ve konut oldu.


Son bir yılda sektördeki artış ve konut yatırımının cazibesine ilişkin gayrimenkul değerleme uzmanları değerlendirmelerde bulundu.


"KONUT GÜVENLİ LİMAN"


Sektör temsilcilerinin acıklamalarına göre, "2015 yılında konut fiyatları yüzde 20'lik artış gösterdi. Bu oranla yatırım araçlarından en fazla getiriyi sağlayanlar arasında yer aldı"


Geçen yıl en fazla artan doların kasım ayında yatırımcısına yüzde 2 zarar etti "Buna karşılık kasım ayında konut yatırımı bütün yatırım araçlarında yaşanabilecek değer kayıpları göz önüne alındığında ne kadar güvenli bir liman olduğunu, yatırımcısına kazandırdığı yüzde 2,5'lik değerle göstermiş oldu" 


Bu çerçevede özellikle son 10 yılda konut yatırımının en çok kazanç sağlayan yatırım araçlarının başında geldiğini kaydederek ev yatırımının hiçbir zaman kaybettirmediğine dikkat çekti


"EN ÇOK ARTIŞ GÖRÜLEN İL YÜZDE 29 İLE ADANA"


Konut fiyatlarının artış oranlarının illere göre değişti, Adana'nın en büyük 7 şehir arasında yüzde 29,31'lik oranla satış fiyatını en çok artıran şehir olduğunu bildirdi.


Kentin nüfusu son 2 yılda 1 milyon 900 bin seviyelerinden 2 milyon 165 bin seviyesine geldiğini kaydederek, "Bu noktada şehrin özellikle Yeni Adana yönüne doğru büyümesi, kırsal alanlardan kente göçün fazlaca yaşanması, sosyal yaşam kalitesinin artması ve artan ticari hacim en etkili unsurlar. Bu etkenlere ek olarak yaşanan nüfus artışı, konut talebini artırmış bu da fiyatlara yansımıştır"


İstanbul'da ortalama artışın yüzde 20 civarlarında olduğunu dile getiren Baygan, ancak son yıllarda özellikle ulaşım akslarının Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelere gitmesiyle birlikte bu noktalarda fiyat artışlarının daha fazla olduğunu görüldü


Anadolu yakasında ise Pendik Kurtköy, Tuzla Aydınlı ve Orhanlı bölgelerinin yüksek değer artışının görüldüğü yerler oldu


Gelecek dönemde Kuzey Marmara otoyolu ile birlikte çok daha popüler olacak Avrupa yakasında Kayaşehir, Arnavutköy; Anadolu yakasında Taşdelen, Sancaktepe, Sultanbeyli aksındaki hareketliliğin göz ardı edilmemesi gerek


"İSTANBUL'DA YÜZDE 53'E VARAN ARTIŞLAR VAR"


"2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması" başlıklı çalışmalarına göre, şehrin 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 500 bine ulaştı


Markalı konutlar açısından incelendiğinde, 2015 yılında birim metrekare satış fiyatlarının bölgesel olarak değişti, ortalama olarak bakıldığında İstanbul'da yüzde 15 ile 25 oranında bir değer artışından bahsedilebilir.


Sabah



Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Konut fiyatlarında 2015'te yüzde 20 oranında artış yaşandı. Konut, bu artışla en yüksek kâr sağlayan yatırım araçlarından oldu. Adana, en büyük 7 şehir arasında yüzde 29.31'lik oranla satış fiyatını en çok artıran şehir oldu. İstanbul'da ortalama artış yüzde 20 civarında gerçekleşti. Mega kentte en yüksek fiyat artışı yüzde 53 ile Ümraniye ilçesine bağlı Alemdağ'da görüldü. Beylikdüzü Gürpınar'da yüzde 48, Kemerburgaz'da yüzde 44, Esenyurt'ta yüzde 39, Ataşehir'de ise yüzde 36'lık fiyat artışları yaşandı.


Takvim



Haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, ABD dolan TL karsısında yüzde 24,89 yükseldi. Avronun satış fiyatında ise yüzde 11,94 yükseliş görüldü. Kapalıçarsı'da 24 'ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11,15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatınm araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren dolar oldu. İnşaat sektörü temsilcilerine göre ise konut fiyatları İnşaat sektörü temsilcilerine göre, 2015 yılında satış fiyatı yüzde 20 artan konut, yatırımcısına en çok kar sağlayan yatırım araçlarından oldu. 2015 yılında yüzde 20 artış gösterdi. Konut, bu artışla dolarla birlikte yatırımcısına en yüksek kar sağlayan yatınm araçlanndan oldu. 


EN ÇOK ARTIŞ ADANA'DA 

ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, özellikle son 10 yılda konut yatınmının en çok kazanç sağlayan yatınm araçlannın basında geldiğini kaydederek ev yatınmınm hiçbir zaman kaybettirmediğine dikkati çekti. Konut fıyatlannın artış oranlanmn illere göre değiştiğini ifade eden Baygan, Adana'nın en büyük 7 şehir arasında yüzde 29,31'lik oranla satış fiyatını en çok artıran şehir olduğunu bildirdi. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise İstanbul'da yüzde 15 ile 25 oranında bir değer artışından bahsedilebileceğini aktardı. Yazıcı, "2015 yılında, bir önceki yıla göre kıyaslama yapıldığında metrekare bazında yüzde 53'e varan değer artışlan oldu. İstanbul'da Alemdağ'da yüzde 53, Beylikdüzü Gürpınar'da yüzde 48, Kemerburgaz'da yüzde 44, Esenyurt'ta yüzde 39, Ataşehir'de yüzde 36'lık artışlar yaşandı" dedi.



Vahdet Gazetesi


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2015 yılında satıs fiyatları yüzde 20 artan konut, yatırımcısına en cok kâr sağlayan yatırım araçlarından oldu. Gecen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16.33 değer kaybederken, ABD Doları TL karsısında yüzde 24.89 yükseldi. Türkiye'de en cok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en cok güldüren dolar ve konut oldu. ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, 2015 yılında konut fiyatlarının yüzde 20lik artış gösterdiğini ve bu oranla yatırım araçlarından en fazla getiriyi sağlayanlar arasında yer aldığını belirtti. Coldvvell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Tas da, gayrimenkul yatırımında her zaman umut olduğunu belirterek, konutun 2015'te de yatırımcısına ortalama yüzde 20 getiri sağladığını söyledi. Tas "Diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında kötü gecen yıllardan birinde bile gayrimenkul, yine en cok getiri sağlayan yatırım aracı" değerlendirmesini yaptı. 


Star




Haber Milli Gazete'de şu şekilde yer aldı....


Sektör temsilcilerine göre, 2015 yılında konut satış fiyatları yüzde 20 arttı. 2015 yılında enflasyon ise TÜİK rakamlarına göre yüzde 8.8 olmuştu. Adana, yüzde 29.31 artış ile konut fiyatı en cok artıran şehir oldu. 



Sektör temsilcilerine göre konut fiyatları 2015 yılında yüzde 20 artış gösterdi. Konut, bu artışla yatırımcısına en yüksek kar sağlayan yatırım araçlarından oldu. Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16.33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24.89 yükseldi. Avronun satış fiyatında ise yüzde 11.94 yükseliş görüldü. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11.15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren dolar ve konut oldu. 



''İSTANBUL'DA %53'E VARAN ARTIŞ VAR''

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması" başlıklı çalışmalarına göre, şehrin 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 500 bine ulaştığını söyledi. Yazıcı, "2015 yılında, bir önceki yıla göre kıyaslama yapıldığında metrekare bazında yüzde 53'e varan değer artışları oldu. 

İstanbul'da Alemdağ'da yüzde 53, Beylikdüzü Gürpınar'da yüzde 48, Kemerburgaz'da yüzde 44, Esenyurt'ta yüzde 39, Ataşehir'de yüzde 36'lık artışlar yaşandı" dedi. 



Milli Gazete




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Sektör temsilcilerine göre konut fiyatları 2015 yılında yüzde 20 artış gösterirken avro yüzde 11.94, altın ise yüzde 11.15 kazandırdı. Konut, bu artışla yatırımcısına en yüksek kar sağlayan yatırım aracı oldu. ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan. "2015 yılında konut fiyatları yüzde 20'lik artış gösterdi. Bu oranla yatırım araçlarından en fazla getiriyi sağlayanlar arasında yer aldı" dedi. Baygan. son 10 yılda en çok konuta yatırımın kazandırdığını söyledi. 



Yeni Şafak


Haber  Ankara  24 Saat'te şöyle yer aldı;


Sektör temsilcilerine göre, 2015 yılında satış fiyatı yüzde 20 artan konut, yatırımcısına en çok kar sağlayan yatırım araçlarından oldu.  Geçen yıl Borsa istanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24,89 yükseldi. Avronun satış fiyatında ise yüzde 11,94 yükseliş görüldü. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11,15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren dolar ve konut oldu.  Baygan: Konut güvenli liman ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, "2015 yılında konut fiyatları yüzde 20'lik artış gösterdi. Bu oranla yatırım araçlarından en fazla getiriyi sağlayanlar arasında yer aldı" dedi.  Özellikle son 10 yılda konut yatırımının en çok kazanç sağlayan yatırım araçlarının başında geldiğini ifade eden Baygan, "Adana'nın en büyük 7 şehir arasında yüzde 29,31'lik oranla satış fiyatını en çok artıran şehir olduğunu bildirdi. 

Yazıcı: İstanbul'da yüzde 53'e varan artışlar var EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise "2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması" başlıklı çalışmalarına göre, şehrin 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 500 bine ulaştığını söyledi.  Yazıcı, "2015 yılında, bir önceki yıla göre kıyaslama yapıldığında metrekare bazında yüzde 53'e varan değer artışları oldu. istanbul'da Alemdağ'da yüzde 53, Beylikdüzü Gürpınar'da yüzde 48, Kemerburgaz'da yüzde 44, Esenyurt'ta yüzde 39, Ataşehir'de yüzde 36'lık artışlar yaşandı" dedi. 

Taş: Yüksek faiz oranı ve olumsuzluklara rağmen kazandırdı Coldvvell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş da gayrimenkul yatırımında her zaman umut olduğunu belirterek, konutun 2015'te de yatırımcısına ortalama yüzde 20 getiri sağladığını söyledi.  Taş, "2015, bu kadar çok olay yaşanmasına rağmen yüzde 10 büyüme ve yüzde 20 fiyat artışıyla kapandı. Diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında neredeyse en kötü geçen yıllarından birisinde bile gayrimenkul, yine en çok getiri sağlayan yatırım araçlarından oldu. Ve bu, fiyat artışı ve adetlere baktığınız zaman yüzde 1,20 gibi bir faizin olduğu dönem de oldu" dedi. 


Ankara 24 Saat 


Haber Borda Sabah'ta şöyle yer aldı;


Geçen yıl borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24,89 yükseldi. Avronun satış fiyatında ise yüzde 11,94 yükseliş görüldü. 

Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11,15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren dolar ve konut oldu. Son bir yılda sektördeki artış ve konut yatırımının cazibesine ilişkin gayrimenkul değerleme uzmanları AA muhabirlerine değerlendirmelerde bulundu. Bavgaıı: "Konut güvenli liman" ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, "2015 yılında konut fiyatları yüzde 20'lik artış gösterdi. Bu oranla yatırım araçlarından en fazla getiriyi sağlayanlar arasında yer aldı" dedi. Geçen yıl en fazla artan doların kasım ayında yatırımcısına yüzde 2 zarar ettirdiğini dile getiren Baygan, "Buna karşılık kasım ayında konut yatırımı bütün yatının araçlarında yaşanabilecek değer kayıpları göz önüne alındığında ne kadar güvenli bir liman olduğunu, yatırımcısına kazandırdığı yüzde 2,5'lik değerle göstermiş oldu" diye konuştu. Baygan, bu çerçevede özellikle son 10 yılda konut yatırımının en çok kazanç sağlayan yatırını araçlarının başında geldiğini kaydederek ev yatırımının hiçbir zaman kaybettirmediğine dikkati çekti. 

"En çok artış görülen il yüzde 29 ile Adana" Konut fiyatlarının artış oranlarının illere göre değiştiğini ifade eden Baygan, Adana'nın en büyük 7 şehir arasında yüzde 29,31 'lik oranla satış fiyatını en çok artıran şehir olduğunu bildirdi. Baygan, kentin nüfusu son 2 yılda 1 milyon 900 bin seviyelerinden 2 milyon 165 bin seviyesine geldiğini kaydederek, "Bu noktada şehrin özellikle Yeni Adana yönüne doğru büyümesi, kırsal alanlardan kente göçün fazlaca yaşanması, sosyal yaşam kalitesinin artması ve artan ticari hacim en etkili unsurlar. Bu etkenlere ek olarak yaşanan nüfus artışı, konut talebini artırmış bu da fiyatlara yansımıştır" ifadelerini kullandı. İstanbul'da ortalama artışın yüzde 20 civarlarında olduğunu dile getiren Baygan, ancak son yıllarda özellikle ulaşım akslarının Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelere gitmesiyle birlikte bu noktalarda fiyat artışlarının daha fazla olduğunu söyledi. Baygan, Anadolu yakasında ise Pendik Kurtköy, Tuzla Aydınlı ve Orhanlı bölgelerinin yüksek değer artışının görüldüğü yerler olduğunu anlattı. Gelecek dönemde Kuzey Marmara otoyolu ile birlikte çok daha popüler olacak Avrup aya kasında Kayaşehir, Arnavutköy; Anadolu yakasında Taşdelen, Sancaktepe, Sultanbeyliaksındaki hareketliliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. 

Yazıcı: "İstanbul'da yüzde 53'e varan artışlar var" EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması" başlıklı çalışmalarına göre, şehrin 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 500 bine ulaştığını söyledi. Markalı konutlar açısından incelendiğinde, 2015 yılında birim metrekare satış fiyatlarının bölgesel olarak değiştiğini belirten Yazıcı, ortalama olarak bakıldığında İstanbul'da yüzde 15 ile 25 oranında bir değer artışından bahsedilebileceğini aktardı. 

Yazıcı, "2015 yılında, bir önceki yıla göre kıyaslama yapıldığında metrekare bazında yüzde 53'e varan değer artışları oldu. İstanbul'da Alemdağ'da yüzde 53, Beylikdüzü Gürpınar'da yüzde 48,Kemerburgaz'da yüzde 44, Esenyurt'ta yüzde 39, Ataşehir'de yüzde 36'lık artışlar yaşandı" dedi. "Konut uzun vadede iyi getiri sağlıyor" Konut yatırımı yapmanın çoğu kişi için "oldukça zor bir karar alma aşaması" olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti: "Projenin konumu, çevresi, merkeze ve toplu taşıma araçlarına olan mesafesi gibi kriterlerin her birinin aradığımız özelliklere uygun olması için karar verme aşamasını iyi değerlendirmek gerekiyor. Yatırımcılar, gelişmesi muhtemel bölgelere yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Artık tüketici bilinçlenmiş durumda. Alt yapı projeleri nerelere gidiyor, hangi bölgelerde ne gibi yatırımlar var takip ediyor. Mesela çekmeköy metro projesi yapılacağı duyurulduğunda fiyatlar hemen yüzde 10 civarında artış gösterdi. 2 sene içinde de bu artış yüzde 30'ları geçti. İstanbul fmans merkezi de aynı etkiyi Ataşehir bölgesinde yaptı. Konut, zamanla değeri artan bir yatırım sunmaktadır. Uzun vadede düşünüldüğünde, oldukça iyi bir getiri sağlayabilir. Konut yatırımı yaparken, Avrasya Tüneli, 3. köprü güzergahı, 3. havalimanı, Kanal İstanbul Projesi gibi mega projelere olan yakınlık ve alt yapı projeleri göz önünde bulundurulması gereken önemli kriterlerin başında gelmektedir. Üst ölçekte sadece İstanbul'u değil çevre illeri ve ekonomik yönden tüm ülkeyi etkileyeceği düşünülen bu projeler yeni yerleşim alanlarının açılmasına ve nüfusun artmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla bölge nüfusu arttıkça değeri de aynı oranda artacaktır." Taş: "Yüksek faiz oranı ve olumsuzluklara rağmen kazandırdı" Coldwell Banker Türkiye Başkanı gökhan taş, gayrimenkul yatırımında her zaman umut olduğunu belirterek, konutun 2015'te de yatırımcısına ortalama yüzde 20 getiri sağladığını söyledi. Taş, "2015, bu kadar çok olay yaşanmasına rağmen yüzde 10 büyüme ve yüzde 20 fiyat artışıyla kapandı. Diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında neredeyse en kötü geçen yıllarından birisinde bile gayrimenkul, yine en çok getiri sağlayan yatırım araçlarından oldu. Ve bu, fiyat artışı ve adetlere baktığınız zaman yüzde 1,20 gibi bir faizin olduğu dönem de oldu" dedi. Faizin 2016'da gerilemeye başlayacağını kaydeden Taş, nakitle dönen piyasanın krediyle dönmeye başlamasının hem satış adetlerine ciddi artış getireceğini hem de gayrimenkulü daha da cazip bir yatırım aracı yapacağını vurguladı. Taş, "Dolayısıyla, 2016'da gayrimenkul yatırımının artacağını, konut satışının 1 milyon 500 bine yaklaşacağını düşünüyorum" diye konuştu. 


Borda Sabah



Haber İstanbul Ticaret Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul'da konut fiyatları 2015'te ortalama yüzde 20 artarken, en çok artış yüzde 53'le Çekmeköy İlçesi'ne bağlı Alemdağ'da yaşandı. Çekmeköy'ü Beylikdüzü ve Gürpınar takip etti. 


İnşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre, İstanbul'da konut fiyatları ortala yüzde 20 zamlandı. Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16.33 değer kaybederken, ABD doları TL karşısında yüzde 24.89 yükseldi. Euro'ııun satış fiyatında ise yüzde 11.94 yükseliş görüldü. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ise 2015 yılında yüzde 11.15 arttı. Türkiye'de en çok rağbet edilen bu yatırım araçlarından yatırımcısının yüzünü en çok güldüren ise dolar ve konut oldu. Son bir yılda sektördeki artış ve konut yatırımının cazibesine ilişkin gayrimenkul alanında değerlendirmede bulunan uzmanlara göre yüksek oranlarla yatırım araçlarından en fazla getiriyi sağlayanlar arasında konut da yer aldı. 

Öte yandan sektör duayenleri, İstanbul'un 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer aldığını vurgulayarak, kent genelinde markalı koııut sayısının 500 bine ulaştığının altını çiziyor.



İstanbul Ticaret


Geri Dön