02 / 05 / 2024

Konut fiyatları 8 yılda yüzde 81 arttı!

Konut fiyatları 8 yılda yüzde 81 arttı!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçları açıklandı. Haziran ayı verilerine göre markalı konut projelerinin yüzde 10'u yabancı yatırımcılara satıldı. Oran, son 15 ayın en yüksek seviyesinde olduğu görülüyor.



REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Haziran ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre, markalı konut projelerinin yüzde 10'u yabancı yatırımcılara satıldı. Son 15 ayın zirvesinde olan oran şubat ayında yüzde 6, mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında ise yüzde 7 oranındaydı.


KONUT SATIŞ FİYATLARI ARTTI

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,54 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,70 oranında arttı.  Buna göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son 6 ayda yüzde 4,32, son 1 yılda yüzde 9,70, son 3 yılda yüzde 37,93, son 5 yılda ise yüzde 87,64 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son 6 ayda yüzde 3,29, son 1 yılda yüzde 7,57, son 3 yılda yüzde 27,84, son 5 yılda ise yüzde 66,73 oranında artış gösterdi.

 

YABANCIYA KONUT SATIŞI SON 15 AYIN ZİRVESİNDE

Haziran'da, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 10'luk kısmı yabancılara yapıldı. Yabancı yatırımcılar ise en çok 1+1'leri tercih ediyor. Son altı aylık ortalamanın yüzde 7 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar şubat ayında yüzde 6, mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında ise yüzde 7 oranında gerçekleşmişti.

 

 

Konut fiyatları 8 yılda yüzde 81 arttı!

Verileri değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Mayıs ayında adet bazlı yüzde 4,5, metrekare bazlı yüzde 4,4 olan stok erime hızı haziran ayında adet bazlı yüzde 7,5, metrekare bazlı ise yüzde 6,6 olarak gerçekleşti. Bu artışta, GYODER olarak, KONUTDER ve İNDER ile birlikte 15 Mayıs ile 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz ‘güç birliği' kampanyası etkili oldu. Konut alıcısı, yüzde 0,98 faiz oranına ek olarak sunduğumuz yüzde 20 indirim fırsatını iyi değerlendirdi ve özellikle kredili konut satışlarında artış yaşandı. Tüm bu gelişmelerin stok erime hızına etkisi olumlu oldu” açıklamasında bulundu.

 

 

Konut fiyatları 8 yılda yüzde 81 arttı!

Haziran ayı sonuçları hakkında konuşan REIDIN CEO'su Kerim Alain Bertrand ise “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-81) haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,54 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,70 oranında artış gerçekleşmiştir. Haziran ayındaki artış hem aylık (yüzde 2,61) hem yıllık (yüzde 15,39) enflasyonun altında gerçekleşmiştir. Diğer taraftan bu ay itibarıyla ilk defa kamuoyu ile paylaştığımız dönemsel sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan “Konut Yatırımlarındaki Toplam Getiri”, konutu yatırım olarak değerlendiren taraflar açısından son derece önemli bir gösterge niteliğindedir. 81 şehir düzeyindeki ortalama toplam getiri aylık yüzde 0,96; yıllık yüzde 14,91 düzeyinde olmuştur” dedi.

 

SATIŞ FİYATLARI EN ÇOK VAN'DA ARTTI

Satış fiyatlarının en çok artış gösterdiği il Van oldu. Bölgede metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,10 oranında arttı. Aynı dönem içerisinde Şanlıurfa'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 0,91 oranında azaldı ve Şanlıurfa satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. 

Haziran'da satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 36'sı bitmiş konut stoklarından oluşurken yüzde 64'ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Yeni Konut Fiyat Endeksi haziran ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0,44 oranında; 2+1 konut tipinde yüzde 0,33 oranında; 3+1 konut tipinde yüzde 0,33 oranında ve 4+1 konut tipinde yüzde 0,06 oranında arttı. 

 

EN YÜKSEK KİRA GETİRİSİ AYDIN, VAN, KIRKLARELİ'DE

Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, Haziran'da  en kısa amortisman süreleri geçen ay olduğu gibi Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde oldu. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranı'nın en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.


Geri Dön