28 / 04 / 2024

Konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek adım: Hazine arazileri imara açılıyor! 

Konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek adım: Hazine arazileri imara açılıyor! 

Türkiye'de konuttaki arz talep dengesinin bozulması konut fiyatlarını uçurdu. Konut fiyatlarını dengelemek için harekete geçen hükümet bazı büyükşehirlerdeki hazine arazileri imara açılacak. Sektör temsilcileri konut fiyatlarını yüzde 40 düşüreceğini belirtiyor...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, hazine arazilerinin imara açılacağını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Konut fiyatlarının artmasıyla birlikte hükümette harekete geçti. Özellikle İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi Büyükşehirlerdeki konut probleminin çözüme kavuşması bekleniyor. 

Konuyu değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Orta Vadeli Program (OVP) ile açıklanan maddeler incelendiğinde  konut sahibi olabilmenin önünün açılmasının hedeflendiğini söyledi.

Milliyete konuşan Özelmacıklı, OVP ile özellikle dar ve orta gelirlilere yönelik konut, arsa ve iş yeri projelerinin hayata geçirilmesinin planlandığını ve bunun sosyal konut ihtiyacının karşılanması hem de hem afet etkilerinin azaltılması amacıyla önemli bir başlık olduğu değerlendirmesinde bulundu.

MAGAKENT'TE ÖNCELİK: 350 BİN KONUT

Bu kapsamda kentsel dönüşümün hızlandırılması ile ilgili hedeflerin ortada olduğuna dikkat çeken Özelmacıklı, bu kapsamda Bakanlık "Yarısı Bizden" kampanyası ile 200 bin konutu dönüştürmeyi hedeflerken, rezerv alanlarda 350 bin konut yaparak İstanbul’a ayrı bir öncelik vermeyi hedeflediğini aktardı.

KONUT KREDİSİNE SINIR GELDİ

Geçtiğimiz günlerde ikinci eve yönelik kredilerde kısıtlama yapıldığını hatırlatan Özelmacıklı,  "Buna göre tüketicinin kendisine eşine, veya 18 yaş altındaki çocuklarına ait bir konutu varsa bu kişiler için konut kredi risk ağılığı artırılmış ve kredinin konutun değerine oranı yüzde 75 oranında azaltılmıştı" diye kaydetti.

Yeni program kapsamında ilk evini alacakların desteklenmesinin hedeflendiğini anlatan Özelmacıklı, özellikle dar ve orta gelirli yurttaşlar için belirli standartlar ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayacak projelere kredi destekleri sağlanacağını belirtti.

Konut fiyatlarını yüzde 40 düşürecek adım: Hazine arazileri imara açılıyor! 

HÜKÜMETTEN YENİ KARAR: HAZİNE ARAZİLERİNİN İMARA AÇILMASI

"Bu konuda altını çizmek lazım" diyen Özelmacıklı, yurttaşa konutun ucuz verilmesi adına rezerv alan olarak ilan edilen hazine taşınmazların uygulayıcı kurumlara devrinin sağlayacağına vurgu yaparak, "Bu devirle Meclis’in onayı isteniyor olacak." diye aktardı.

‘FİYATLAR YÜZDE 30-40 BANDINDA DÜŞECEK’

Özelmacıklı, son olarak fiyatlara ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı: "Peki bu ne sağlayacak? Özellikle arsa maliyetinin olmadığı yapılacak inşaatlarda gayrimenkullerin satış fiyatları yüzde 30-40 bandında daha düşük gerçekleşebilecek. Konut üreticilerine belli arsaların tahsisi ve onların üzerine de vatandaşlarımıza yönelik projeler yapılması hedefleniyor"

TOKİ Trabzon projesi için Ekim 2023 müjdesi geldi!

O ilde 2 adet arsa ve 2 adet arazi satılıyor! İl Özel İdaresi tarihi verdi!

Bursa'da imarlı 3 arsa satılacak! Fiyatını görenler inanamıyor!


Geri Dön