Sektörel

Konut fiyatları da satışları da artmaya devam edecek!

Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında yüzde 37,3 artarak son iki yılın zirvesine ulaştı. Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, satış rakamlarındaki artışın devam edeceğini belirterek, arzın az olması nedeniyle fiyatların da yükselmeye devam edeceğini söyledi.

Konut satışlarında Temmuz ayı ile birlikte başlayan hareketlenme artarak devam ediyor. Konut fiyatlarındaki reel gerileme nedeniyle ev sahibi olmak isteyenler için uygun bir dönem olduğunu belirtilirken, kredi faizlerinin düşmeye başlaması da sektörü pozitif etkilemiş durumda.

Gayrimenkul piyasası yeniden canlanırken, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan Konut Satış İstatistikleri’ne göre konut satışlarında iki yılın zirvesini gördü. 

TÜİK’in “Konut Satış İstatistikleri” verilerine göre eylül ayında konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,3’lük yükseliş görüldü.  Türkiye genelinde 140 bin 919 seviyesinde seyreden konut satışları, bir önceki yılın ocak-eylül dönemine göre ise yüzde 5,2 artarak 947 bin 236 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı Eylül 2024 dönemi Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları artış gösterdi. Konut fiyatları Eylül 2023’e göre nominal olarak yüzde 27,4 artarken, reel olarak ise yüzde 14,7 geriledi. Konut satışları 2022 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

KONUT KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

TCMB ve TÜİK verilerini değerlendiren Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, orta vadeli bakıldığında konut yatırımının enflasyonun üzerinde getiri sağlamaya devam ettiğine dikkat çekti. Başkan Budakoğlu; “2018 yılının birinci çeyreği 100 baz kabul edilerek İnşaat Maliyet Endeksi, Konut Fiyat Endeksi ve TÜFE kıyaslandığında ayrışmanın başladığı 2021 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren inşaat maliyeti ve konut değerlerinin enflasyonun üstünde gerçekleştiği görülmektedir. Konut fiyatlarının enflasyonun üstünde getiri sağlaması, satışların yükselmesinde önemli rol oynamıştır” diye konuştu

Konut üretimi ve ekonomik gelişmelerin yılın son çeyreğinde konut fiyatlarına etkileyebileceğini kaydeden Budakoğlu sözlerini şöyle tamamladı:  “Gayrimenkuldeki arz kısıtlılığı, enflasyon ve kredi faizlerindeki aşağı yönlü seyrin etkisiyle önümüzdeki süreçte konut fiyatlarında özellikle son çeyrekten başlayarak yukarı yönlü bir hareket öngörüyoruz.”

Sosyal konutlar için 2025 bütçesinde 23 milyar TL kaynak ayrıldı! 

Yatırımcılar yurtdışı yatırımdan vazgeçmiyor! Faizler düşse de yurtdışı ilgisi devam edecek!

7 bin lira üstü ödemelerde banka şartı resmen başladı!

Konut satış adedi eylülde 140 bin 919'a ulaştı! Bu konutları kimler alıyor?

Ev alacaklara ve kiralayacaklara sahte ilan uyarısı: Emlak fiyatları yükseldi, bunlara dikkat edin!

Konut almak isteyenlere 'geç kalmayın' uyarısı! Fiyatlar yüzde 40'a yakın yükselecek!

Altında tarihi rekor! Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı 3.123 TL! Ons altın 3.111 dolar! Yatırımcılara müjde!