29 / 12 / 2024

Konut fiyatları için bakanlık devreye girdi!

Konut fiyatları için bakanlık devreye girdi!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, konut kredisi faizlerindeki indirimler sonrasında artan fiyatlara ilişkin bir çalışma yapıldığını, Teftiş Kurulu ile Hazine ve Maliye Bakanlığının müfettişlerinin birlikte çalıştığını belirtti...



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konut kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesiyle, konut fiyatlarında fırsatçıların ortaya çıkmasına ilişkin de açıklamalar yapan Pekcan, "İlave gümrük vergisiyle aldığımız önlemler sayesinde üretici ve sanayiciyi korumak için bir koruma kalkanı oluşturduk. Biz, yerli üreticimizi korumak ve yerli üretimi teşvik amacıyla bunu gerçekleştirdik" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Pekcan, son dönemde kredi kampanyalarından sonra konut ve ikinci el otomobil satışlarındaki fiyat artışlarına yönelik şikayetlerle ilgili olarak şunları açıkladı: 

"Özellikle kredi kampanyasından sonra ikinci el otomobil ve konut satışlarıyla ilgili, tabii inşaat maliyetlerine çok giremeyiz ama 'İlan edilen fiyat farkları nedir?' diye Bakanlığımızın Teftiş Kurulu ile Hazine ve Maliye Bakanlığının müfettişleri beraber bu konuda bir çalışma yapacak. Rekabet Yasası ile ilgili güzel bir şey yaptık. Uzun soluklu bir çalışma oldu. TBMM'den geçti ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Rekabet hukukumuz 1994'ten beri değişmemişti. 1997'den bu yana Rekabet Kurulumuz o yasayla çalışıyordu. Şu anda uluslararası ve Avrupa Birliği ile uyumlu bir Rekabet Yasamız var. Burada biz iş dünyasına taahhüt ve uzlaşma mekanizmasını, aynı zamanda muafiyet kuralını getirdik. Daha önceden mutlaka Rekabet Kurumuna müracaat etmeleri gerekiyordu. Kendileri de muafiyetleri hakkında karar verebilecekler. Ayrıca 'de-minimis' kuralını getirdik. Burada da piyasayı bozucu etkisi olmayan, ciro ve pazar payı belli bir eşiğin altında kalan teşebbüs faaliyetlerinin rekabet üzerindeki etkilerinin göz ardı edilmesiyle kurum zamanını ve  enerjisini daha çok kartelleşme ve tekelleşme yoluyla piyasayı bozucu faaliyetlere ayırabilecek. Ayrıca kamu kaynakları daha da etkin kullanılacak. Rekabet Kanunu'ndaki değişikliklerle hukuki açıdan, uluslararası yatırımcılar açısından Türkiye için bir öngörülebilirlik oluşturdu. Hedefimiz, uluslararası yatırımcıların cazibe merkezi olmak, tedarik zincirlerinde daha fazla yer alabilmek. Tam zamanında da bu yasa yayımlanarak yürürlüğe girdi."

Konutta faiz fırsatçılığına dikkat! Yüzde 30 zam yapıldı!


Geri Dön