Sektörel

Konut fiyatlarına zam mı geliyor?

Dolardaki yükseliş, inşaat sektörünü vurdu. Maliyetlerdeki artışın konut fiyatlarının yükselmesine neden olacağını söyleyen inşaatın patronları yüzde 5 ila 20 arasında zam sinyali verdi.

Türk Lirası dolar ve euro karşında tarihinin en kötü günlerini yaşarken, kurlardaki yükseliş gayrimenkul sektörünü vurdu. İnşaat malzemelerindeki artışın uzun süredir şirketler tarafından sübvanse edildiğini ve konut fiyatlarına yansıtılmadığını belirten sektör temsilcileri zammı gündemine aldı. Büyük konut projeleri üreten şirketlerin patronları, projelerin satış hızlarına göre bu artışın yüzde 5 ila 20 arasında değişebileceğini belirtirken, yeni projelerin zamlı fiyatlarla satışa çıkacağını kaydetti.


FİYATLAR YÜKSELMEZSE SIKINTI OLUR

2014 yılında sektörün kârdan feragat maliyetlerdeki artışı fiyatlara yansıtmadığını ifade eden Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Şu anda fiyat artışı kaçınılmaz görünüyor. Yoksa sıkıntı yaşanır” dedi. Doların Türk Lirası karşısında tarihi zirveleri görmesinden ziyade piyasanın bu kadar oynak olmasının sorun olduğunu belirten Ağaoğlu, bu durumun vatandaşların gayrimenkul yatırımlarını ertelemesine neden olduğunu söyledi.


MALİYETLER YÜZDE 20 ARTTI

Doların yükselmesiyle inşaat maliyetlerinin yüzde 20 oranında arttığına dikkat çeken Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, konut fiyatlarının da önümüzdeki dönemde bu oranda zamlanmasını bekliyor. Kurun geldiği seviyeyi fırsat bilip elindeki doları bozdurarak gayrimenkul alımına yönelenen yerli ve yabancı yatırımcıların olduğunu bildiren Dumankaya, “Bu anlık bir durum. Eğer tüketici kurun daha da yükseleceğini düşünüp bekle – gör havasına girerse sektör olumsuz etkilenir” diye konuştu.


KÂR MARJLARINI DÜŞÜRDÜK

Döviz kurundaki hareketliliğin gayrimenkul piyasası üzerinde psikolojik etki yarattığını belirteren Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “İniş ve çıkışlar vatandaşı beklentiye sokuyor ve yatırımın ertelenmesine neden oluyor” dedi. İnşaatlarımızdaki ithal ürünlerin payı yüzde 5 – 6 seviyesinde olduğunu söyleyen Çetinsaya, bu nedenle kurdaki yükselişin konut fiyatlarına yansımasının sınırlı olacağı görüşünde. “Önümüzdeki dönemde döviz kurunun dengeyi bulacağına inanıyoruz, bu nedenle kısa vadede zam yapmayı düşünmüyoruz” diyen Çetinsaya, maliyetlerdeki artışın olabildiğince tüketicilere yansıtmamaya gayret gösterdiklerini, bu nedenle kar marjlarını daha düşük tuttuklarını kaydetti.


YABANCI YATIRIMCI YÜZDE 25 AVANTAJLI

Doların yükselmesiyle yabancınların kur avantajını kullanarak gayrimenkul yatırımlarına hız vermesini bekleyen DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Bu süreçte yurtdışı pazarlar daha cazip hale gelecek. Dolardaki yükseliş nedeniyle yüzde 25 fiyat avantajı yakalayan yabancılar alıma daha hızlı yönelmesini bekliyoruz” dedi. Döviz kurunun bu seviyelerde kalması halinde konut fiyatlarının artmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Mevcut projelerimizde teslime hazırlandığımız için fiyatları artırmadık. Eğer dolar kuru stabil kalmaz ve sürekli yukarı giderse maliyetlerdeki artışları yeni projelerimizde fiyatlara yansıtırız” diye konuştu.


ÜRETİM SÜRECİ ETKİLENİR

İnşaatta boyadan, plastik doğramaya, asansörden demire kadar dışarıdan gelen çok sayıda ürün olduğuna dikkat çeken Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, “Dolarda yükseliş üretim sürecinde sıkıntıya yol açacak. Bunlardaki maliyet artışı konut fiyatlarına yansıyacak” dedi.

Dolarla satış yapılan projelerde fiyatların otomatik olarak yükseldiğini söyleyen Keleş, bahar aylarıyla birlikte satış performansını olumsuz etkilememesi için Türk Lirası ile satış yapanların zam konusunda aceleci davranmayabilir. Dolarla satış yapanlar kuru belirli bir seviyede sabitleyebilir. Döviz kurundaki trendin bu şekide devam etmesi halinde Eylül ayında zammın kaçınılmaz olarak gündeme gelebilir” diye konuştu.



İsmail Şahin-Sözcü