27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında son dakika müjdesi! Hayalet evler için vergi gelirse, fiyatlar düşer! 

Konut fiyatlarında son dakika müjdesi! Hayalet evler için vergi gelirse, fiyatlar düşer! 

Satılık ve kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükselişler sık sık gündem oluyor. Emlakçı Mustafa Başaran, birden çok konutu olan ve evini kiraya vermeyen boş tutan ev sahiplerinden yüksek vergi alınması gerektiğini belirtti ve bu durumda fiyatların düşeceğini söyledi. İşte ayrıntılar..



Türkiye genelinde arz-talep dengesizliği nedeniyle kiralık ve satılık konut fiyatlarında artışlar tüm hızıyla sürüyor. 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından zellikte İstanbul'da vatandaşların eski evlere olan talebinin düşmesi fiyatların bir miktar gerilemesine neden olmuştu. 

Ancak kiralık konut fiyatları, seçim sonrasında tekrar artışa geçti. Diğer taraftan, emlakçılar satılık ve kiralık konut fiyatlarında tekrar yükseliş öngördüklerini vurguladı. 

Gazete Vatan'dan Alican Yıldırım'ın haberine göre; emlakçı Mustafa Başaran, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve kiralık ile satılık konut fiyatlarının yükselmesinin nedeninin emlak talebinin karşılanamaması olduğunu belirtti. 

Konut fiyatlarında son dakika müjdesi! Hayalet evler için vergi gelirse, fiyatlar düşer! 

Mustafa Başaran, "Türkiye genelinde son yıllarda emlak talebi karışlanamıyor. 3 yıl öncesine kadar ev kiralarken veya satarken zorlanıyorduk. Bazen aylarca tutulmayan evler oluyordu" dedi ve şu an için böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Özellikle pandemiden sonra fiyatlarda büyük artış yaşandı. Pandemi nedeniyle artan inşaat sektörü masrafları sektörü yavaşlattı. Bu durumda yeni konutların yapılamaması sonucu oluşturdu" ifadelerine yer veren Başaran, bu nedenle konutlara talebin arttığını ancak bu talebin karşılanamadığını ve fiyatların bu nedenle tırmandığını dile getirdi. 

Başaran, emlak piyasasındaki durumdan hem konut sahiplerinin hem de kiracıların memnun olmadığına vurgu yaptı ve "Konut sahibi evi kiraladığı vatandaştan kirasını alamamasından şikayetçi, kiracılarda kira fiyatlarının yüksek olmasından şikayet ediyor. Bazı ev sahipleri bu durum nedeniyle evlerin boş tutuyor" dedi ve bu durumunda konut fiyatlarının artmasına katkıda bulunduğunu söyledi. 

Konut fiyatlarında son dakika müjdesi! Hayalet evler için vergi gelirse, fiyatlar düşer! 

Deprem sonrasında eski konutlara ilginin azaldığını aktaran emlakçı Başaran, "Deprem felaketi sonrası vatandaşlarımız paniğe kapıldı. Özellikle eski binalarda yaşayan kiracılar evlerini tahliye edip daha kırsal alanlara yöneldi. Bu durum kira fiyatlarının bir miktar gerilemesine neden oldu" ifadelerine yer verdi. 

Başaran, evlilik sezonunun açılmasıyla beraber yeniden mecbur kalan vatandaşların bu evleri tutmaya başladığının altını çizdi. 

Konut fiyatlarında son dakika müjdesi! Hayalet evler için vergi gelirse, fiyatlar düşer! 

GELECEK SENELERDE FİYATLAR GERİLEYEBİLİR 

Kira ve konut fiyatlarının gerileyip gerilemeyeceği konusuna da değinen emlakçı Başaran, "Asgari ücretteki artış ne yazık ki kira fiyatların da artmasına da sebep oluyor. Bakanlığımız ve il müdürlükleri konuyla ilgili denetimlerini sürdürüyor fahiş fiyat artışı yapan mülk sahiplerine ceza uyguluyor" dedi ancak bu cezaların da konut sahiplerini durdurmadığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Bunun yanında da döviz kurundaki yükselişler de ev ve kira fiyatlarına etki ediyor. Ben yakın zamandaki süreçte ev ve kira fiyatlarında büyük düşüşler beklenmiyor" ifadelerini kullanan Başaran, hükümetin kur fiyatlarını düşürmeye yönelik hamleleri  ve yeni konutların yapılmasıyla beraber gelecek yıllarda vatandaşın rahat nefes alacağı günlerin gelebileceğine inandığını vurguladı. 

HAYALET EVLER İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ 

Emlakçı Başaran, hayalet ev konusuyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu "Kiraya yüzde 25 zam sınırından memnun olmayan bazı ev sahipleri evini kiralamaktansa boş durmasını tercih ediyor. Böylece fırsatçı konut sahipleri daha fazla kira geliri elde etmek istiyor. Bu durumda kira ve ev fiyatlarını yükselten bir durum oluyor" dedi. 

"Hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini düşünüyorum. Birden fazla evi olan ve evini kiraya vermeyen boş tutan ev sahiplerinden yüksek vergi alınmalı" açıklamasında bulunan Başaran, yurt dışında bazı ülkelerde bu uygulamaların mevcut olduğuna, bu uygulamanın ülkemizde de yaygınlaşması halinde yatırım amacıyla konut alanların bu evlerini elden çıkarmak isteyeceklerine, bunun da fiyatları olumlu etkileyeceğine dikkat çekti. 

Özak GYO'nun hedefi 4 yılda 3 bin konut!

Karadeniz doğal gazında üretim iki kat arttı

Akaryakıtta fiyatlar değişti! Yeni zamlı fiyatlar tek tek açıklandı! BP, PO, Opet güncel fiyatlar! 

TSK'dan subay alımı ilanı! İşte aranan şartlar ve başvuru tarihi


Geri Dön