28 / 04 / 2024

Karadeniz doğal gazında üretim iki kat arttı

Karadeniz doğal gazında üretim iki kat arttı

Karadeniz'de çıkan doğal gazda üretim günlük 2 milyon tondan 4 milyon ton seviyesine çıktı. Sadece yıl sonunda Karadeniz doğal gazı üretim miktarının günlük 7 milyon tona, Türkiye’nin toplam üretim miktarının da 8 milyon tona yükseleceği belirtiliyor.



Ekonomim.com'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayacağı ifade edilen Karadeniz doğal gaz rezervlerinde, üretim kapasitesi günlük 2 milyon tondan 4 milyon ton seviyesine kadar yükseldi.

Karadeniz doğal gazı üretim yıl sonunda günlük 7 milyon tona, Türkiye’nin toplam üretimin ise 8 milyon tona yükseleceği bildiriliyor. Ortalama 50 milyar metreküp civarında doğal gaz tüketimi olan Türkiye, bunun tamamına yakınını ithalat yoluyla karşılıyor. EPDK verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında 53 milyar 521 milyon m3 doğal gaz kullanıldı. Doğalgazın yüzde 0,7’sine karşılık gelen 379 milyon metreküplük kısmı yurt içinde üretildi.

YENİ REZERV YÜZDE 30 İHTİYACI KARŞILAYACAK

2023 Ocak-Temmuz'da 31 milyar 620 milyon metreküp doğal gaz tüketilirken, bunun 29 milyar 655 milyon metreküplük kısmı ithalat yoluyla el edildi. Yurt içi üretim miktarı ise 262 milyon metreküpte kaldı. Yurt içik üretimin tüketimi karşılama oranı ise yüzde 0,82 olarak kaydedildi. Bu yılki tüketim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,36 azalırken, üretim miktarı yüzde 24,76'ya yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel secimleri öncesi TPAO’nun Karadeniz sahalarında yaptığı doğal gaz arama çalışmalarının sonuçları açıklanmıştı. Sonrasında nisan ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla yeni doğal gaz devreye alındı. Erdoğan, rezervin 710 milyar metreküpe ulaştığını ifade ederken, tam kapasiteye çıkıldığında ülke ihtiyacının yüzde 30’unun buradan karşılanacağını belirtmişti. Deneme üretimi günlük 2 milyon metreküp ile başladı, eylül ayı sonlarında günlük 4 milyon metreküpe kadar çıktı. Günlük üretimin yılbaşından itibaren 7 milyon metreküpe çıkacağı belirtiliyor. Şu anda günlük 1 milyon metreküp civarında olan diğer sahalardaki üretimle toplam günlük üretim 8 milyon metreküpün üzerine çıkacak ve bu durumda yıllık üretim miktarı 2 milyar 880 milyon metreküpü aşacak. Tüketimin 50 milyar metreküplük ortalamada kalması durumunda, yıl sonu itibarıyla Türkiye’nin tüketiminin yüzde 5,76’sı yurt içi üretimden karşılanmış olacak.

Karadeniz doğal gazında üretim iki kat arttı

Ayrıca geçen yıl 1 Mayıs itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile konutlarda doğal gaz tüketimi 1 ay ücretsiz olmuş, sonrasında ise 1 Mayıs 2024’e kadar aylık tüketimin 25 milyon metreküpünün ücretsiz olması hükme bağlanmıştı. EPDK'ya göre Türkiye’de 18 milyon 892 bin doğal gaz abonesi var ve bu abonelere 11 ay boyunca aylık 25 metreküplük doğal gazın ücretsiz olması ile toplam ücretsiz kullandırılacak doğal gaz miktarı 5,1 milyar metreküpü bulacak. 240 milyon metreküpe çıkacak olan yurt içi üretim, konut abonelerine ücretsiz verilen doğal gazın yarısını karşılamış olacak.

Karadeniz gazında sevindiren gelişme! Doğal gazda kapasite artıyor

Türkiye’den Romanya’ya doğal gaz ihracatı!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön