22 / 11 / 2024
fuzul

Filyos Vadisi’nde doğal gaz için 50 dönüm araziye el konuldu!

Filyos Vadisi’nde doğal gaz için 50 dönüm araziye el konuldu!

Karadeniz doğal gazının karadaki adresi olan Filyos Vadisi'ndeki bölge sakinleri, arazilerine hukuksuz olarak el konulduğuna dikkat çekti. İşte yaşananlar...




Karadeniz doğal gazının karaya çıkarıldığı Filyos Vadisi’nde vatandaşlar, arazilerine usulsüz el konulduğunu iddia ediyor. Bölge halkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar giderek haklarını arayacaklarına dikkat çekti. 

Anayasa’nın 35.maddesi ile güvence altına alınan mülkiyet haklarının ihlal edildiğine dikkat çeken bölge sakinlerinden Halil Köse, BOTAŞ'ın proje çerçevesinde arazilerine hukuksuzca girdiğini ve konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti. 

Gazete Duvar'dan Mustafa Özdemir'in haberine göre; Köse, gerekirse AİHM'e kadar gideceklerinin altını çizdi. 

Filyos Vadisi’nde doğal gaz için 50 dönüm araziye el konuldu!

Köse, 3 senedir yaşananlar ile ilgili de konuştu ve "2020'de  bölgemizde keşfedilen doğal gazın çıkarılarak ulusal şebekeye aktarılması için Batı Karadeniz Faz-1 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi  devreye alındı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı kararı ile toplam 372 adet parselin acele kamulaştırılması kararı alındı" ifadelerini kullandı.

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından yaklaşık 4 ay sonra BOTAŞ tarafından sahiplerine hiç haber verilmeden, çoğu meyve bahçesi olan arazilere iş makineleriyle girildiğini aktaran Köse, yüzlerce ağacın da yerinden söküldüğünü belirtti. 

Köse, "Bu aşamada BOTAŞ yetkililerinden ne olup bittiği hakkında bilgi almak için çaba göstersek de başarılı olamadık. Bölge ulu orta talan edilirken, kamulaştırma işlemleri hakkında bilgi edinemedik" diye konuştu. 

Filyos Vadisi’nde doğal gaz için 50 dönüm araziye el konuldu!

Acele kamulaştırmanın iptali için Danıştay’da dava açtıklarını da dile getiren Köse, "Savunmalarında, doğal gazın 2020'de keşfedildiğini ifade eden BOTAŞ, projenin kamulaştırmasını ise 2005'te alınmış ve yurt dışından gelen doğal gazın ülkeye dağıtımı için yapılan başka bir projeye ait kamu yararı kararına dayandırmış. 372 parselde hak sahipliği olan, vatandaşların anayasa ile güvence altına alınmış mülkiyet hakları açıkça ihlal edildi" açıklamasında bulundu.

Köse, son olarak BOTAŞ’ın 372 parsel için açtığı bedel tespiti ve tescil davalarının gerekçeli kararında yeni bir şok yaşadıklarının altını çizdi. 

Konuyu, "BOTAŞ’ın kamulaştırma için kendi bünyesinde aldığı onayda, ‘50.722,67 metrekarelik bölümün mülkiyetinin Maliye Hazinesi, kullanım hakkının kuruluşumuz lehine olacak şekilde kamulaştırılması’ ifadesi var. Buna karşın dava dilekçelerinde, kamulaştırılan arazilerin mülkiyetlerinin kendi adına tescil edilmesini talep ettiğini ve mahkemelerin de bu doğrultuda karar aldığını gördük" diyerek açıklayan Köse, 372 parsel taşınmazın tapuda kayıt ve tescilinin Hazine’nin değil de BOTAŞ’ın lehine yapıldığının, bu hukuksuzluğa karşı da temyiz mahkemesine başvurduklarının, buradan olumsuz bir karar çıkması durumunda, konuyu Yargıtay’a taşıyacaklarının altını çizdi.  

Köse, söz konusu açıklamasında Anayasa ve kanunların yalnızca vatandaşın uyması gereken metinler olmadığına, her kurum ve makamın da yaptığı iş ve işlemlerde bunlara uyma zorunluluğu olduğuna dikkat çekti. 

Köse, açıklamasını "Dileğim, gasp edilen haklarımızın bu ülkenin mahkemeleri tarafından geri verilmesi... Aksi durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz" diyerek tamamladı. 

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Arabuluculukta dikkat çeken, çarpıcı detay!

Yeni kentsel dönüşüm yasasında tapular Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na geçecek iddiası! Yasa ile neler değişiyor?

Canlı altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım, tam ve Ata altın bugün ne kadar? 28 Kasım 2023 altın fiyatları


Geri Dön