05 / 05 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış, küçük dairelere olan talebi yükseltti!

Konut fiyatlarındaki artış, küçük dairelere olan talebi yükseltti!

Konut fiyatlarındaki artış insanların taleplerini değiştirmeye başladı. Özellikle Anadolu’da insanların tercihleri büyük ve geniş daire alanları olurken günümüz itibariyle, küçük dairelere olan talep yükselmeye başladı.



ERKEK SAYISI KADIN SAYISINA GÖRE FAZLA

2021 yılı TÜİK nüfus verileri dikkate alındığında ülke nüfusunda erkek sayısı kadın sayısına göre biraz daha fazla. Takribi yüzde 50.1’i erkek, yüzde 49,9’u ise kadın nüfusunu barındırmaktadır. İl bazında yapılan incelemeler doğrultusunda 2021 yılı verilerine göre en fazla nüfusa sahip ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya illeri olurken, en düşük nüfusa sahip 5 il ise sırasıyla Tunceli, Bayburt, Ardahan, Kilis ve Gümüşhane oldu. Son 10 yılın ortalamasına bakıldığında nüfusu en çok artan ilk 5 il sırasıyla Yalova, Tekirdağ, Antalya,
Kocaeli ve Şanlıurfa olurken, nüfusu azalan ilk 5 il ise sırasıyla Ardahan, Yozgat, Kars, Ağrı
ve Erzurum oldu. Hane Halkı Büyüklüğü Düşüyor Türkiye hane halkı büyüklüğü açısından incelendiğinde 2008 yılı ile içinde bulunduğumuz 2021 yılına kadar her yıl düşüşler meydana geldiği gözlemlenmiştir. 2008 yılında Türkiye genelinde ortalama hane halkı büyüklüğü 4,0 kişi olarak hesaplanırken günümüzde 3,2
seviyelerindedir. Gelecek yıllarda hane halkı büyüklüğünde bu daralmanın devam edeceği düşünülmektedir. Bu durum aslında konut ihtiyacını arttıran etkenlerin başında gelmektedir. Her sene evlenen, boşanan, ailesinde ayrılıp değişik sebeplerle yeni eve ve çıkan kişilerin bu talebi oluşturduğu düşünülürse hane halkının düşüyor olması önemli bir sosyal veridir.

Konut fiyatlarındaki artış, küçük dairelere olan talebi yükseltti!

Hane halkı büyüklüğü açısındanen yüksek 5 il Muş, Van, Siirt,Hakkari ve Şırnak İl genelinde bakıldığında hane halkı büyüklüğü açısından enyüksek 5 il incelendiğinde Muş,Van, Siirt, Hakkari ve Şırnak illeriön plana çıkıyor. Söz konusuillerde 2008 yılında hane halkıbüyüklüğü yaklaşık 6,9 – 8,2olarak hesaplanırken günümüzitibariyle ise 4,6 – 5,5 olarakhesaplanmaktadır. Söz konusuillerde de hane halkı büyüklükleri hızlı bir şekilde düşüş göstermektedir. Hane halkıbüyüklüğü en düşük 5 il incelendiğinde ise Çanakkale, Balıkesir, Burdur, Edirne ve Eskişehirilleri ön plana çıkmaktadır. Söz konusu illerde 2008 yılında hane halkı büyüklükleri 2,9–3,2 aralığında seyrederken günümüzde bu oranın 2,6–2,7 seviyelerinde değişkenlik göstermektedir.

 


Geri Dön