28 / 04 / 2024

Satılık konut fiyatlarındaki artış yıl sonunda yüzde 50 bandında düşüşe geçecek!

Satılık konut fiyatlarındaki artış yıl sonunda yüzde 50 bandında düşüşe geçecek!

Emlakjet, Türkiye genelinde hem satılık hem de kiralık konutlardaki artışa değerlendirerek, yıl sonunda satılık konut fiyatlarındaki artışın yüzde 50 bandında gerileyeceğini aktardı.



Temmuz ayı konut satışlarını değerlendiren Emlakjet  CEO’su Tolga İdikat, konut fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 civarında bir artış olduğunu söyledi.

Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2023 yılı Temmuz ayı emlak verilerini yayınladı.  

Türkiye’de ortalama satılık konut fiyatları yaklaşık 2 milyon 450 bin TL bandına geldiğini belirten İdikat,  Maliyet ile fiyatlar arasındaki farkın temel nedeni arzın fazla talebe yetişememesinden kaynaklandığını açıklayarak artış hızında  bir yavaşlama gözlemledğini ve yıl sonunda satılık konut fiyatlarındaki artışın yüzde 50 bandına gerileyeceğini söyledi.

Satılık konut fiyatlarındaki artış yıl sonunda yüzde 50 bandında düşüşe geçecek!

KONUT SATIŞLARI BU YIL YÜZDE 16,7 ARTTI!

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 oldu.

 Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 azalışla 675 bin 327 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,1 azalış göstererek 14 bin 533 olurken, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı ise, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 artarak 31 bin 641 olurken, toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 28,9 düzeyinde gerçekleşti. 

Satılık konut fiyatlarındaki artış yıl sonunda yüzde 50 bandında düşüşe geçecek!
ANKARA'NIN BU DÖRT İLÇESİNE TALEP ARTTI!

Ankara’nın Çankaya, Keçiören, Mamak ve Sincan ilçeleri en çok konut aranan ilçeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

İlçeler bazında satılık konut ve kiralık aylık fiyat değişiminde Temmuz itibariyle Gaziantep’in Şahinbey ilçesi iki başlıkta da lider oldu. Şahinbey ilçesinde satılık konut aylık fiyat değişimi yüzde 12 olurken, kiralık konut aylık fiyat değişiminde ise yüzde 77’lik artışla dikkat çekti. 

ARSA FİYATLARI 8 İLDE FIRLADI!

Konuttan sonra en çok yatırım aracı olarak tercih edilen arsalarda ise, Osmaniye ili bir önceki aya göre yüzde 59’luk artışla arama hacmi olarak ilk sırada yer alırken, bu ili Kırklareli (yüzde 56 artış), Malatya (yüzde 48 artış) ve Edirne (yüzde 35 artış) takip etti. Arsa fiyat değişimlerine bakıldığında ise yıllık fiyat değişiminde Antalya yüzde 183’lük artışla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 180 artışla Edirne takip etti.

Satılık konut fiyatlarındaki artış yıl sonunda yüzde 50 bandında düşüşe geçecek!

GAYRİMENKUL ALIM SATIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI!

Emlakjet Prestij Üyesi Emlak Danışmanı Mehmet Andaç Kaş, müşterilerin çoğunluğunun konut inşası için arsa arayışında olduğunu ve ticari amaçlı arsa taleplerinin de yaygın olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

6 Şubat depreminin de etkisiyle yatırım amacının ötesine geçen bir talep artışı gördüklerini söyleyen Kaş,  bireysel müşterilerin yatırımın yanı sıra kendi yaşam alanlarını oluşturma isteğiyle genellikle 400-500 metrekarelik arsaları tercih etiklerini aktardı.

Arsa talebindeki artışın etkisiyle yatay mimari ihtiyacında artış yaşandığını belirten Kaş, ''Özellikle İstanbul'dan Güney Marmara ve Trakya bölgelerine doğru bir yönelim gözlemliyoruz. Ancak artan talep ile arz arasındaki dengesizlik nedeniyle fiyatlarda yükselme görüldü, bu da alıcıları olumsuz etkileyebiliyor.” dedi.

TOKİ'den bomba haber, 1.842 TL taksitle konut satıyor! Ucuz konut fırsatı için bugün son gün! 

Kiralık konuta talep arttı, satılık konut fiyatları düştü!

Geri Dön