27 / 04 / 2024

Kiralık konuta talep arttı, satılık konut fiyatları düştü!

Kiralık konuta talep arttı, satılık konut fiyatları düştü!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi ve sahibindencom işbirliği ile hazırlanan sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü ağustos ayı sonuçları açıklandı. Buna göre kiralık konuta talep artarken, satılık konut fiyatları düştü.



Sahibindencom ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırlana “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporunun ağustos verileri belli oldu. Buna göre haziranda yavaşlayan konut piyasasının temmuzda canlandığı görüldü.  Konut talebi endeksi haziran ayına kıyasla yüzde 26,4 arttı. 

KONUT SATIŞ FİYATLARI DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR!

Satılık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen 4 ayda olduğu gibi bu ayda Türkiye genelinde düşmeye devam ediyor. Haziranda yüzde 86,5 olan yıllık fiyat artışı temmuzda yüzde 82,7’ye geriledi.  

Satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranının geçen aya kıyasla bu ay, üç büyükşehirde de düşüş yaşandı.

Kiralık konuta talep arttı, satılık konut fiyatları düştü!

BÜYÜKŞEHİRLERDE KONUT SATIŞ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ FARKLI

Satılık konutların metrekare fiyatlarına göre ebn hızlı artışın olduğu iller sırayla: Ordu yüzde 114,3, Malatya yüzde 113,6, Van yüzde 108, Manisa yüzde 105,7 ve Eskişehir yüzde 104,5 olarak gözlemlenmiştir. En düşük artışların görüldüğü iller ise Kayseri yüzde 74, Muğla yüzde 71,3, Şanlıurfa yüzde 69,7, İstanbul yüzde 67,6 ve Diyarbakır yüzde 60,2 oldu.

Satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı geçen aya kıyasla Ankara’da 1,3 puan, İstanbul’da 0,4 puan, İzmir’de 0,6 puan arttı.  Temmuz verilerine göre satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı İstanbul’da yüzde 4,5, Ankara’da yüzde 6, İzmir’de ise yüzde 4,4 oldu.

Kiralık konuta talep arttı, satılık konut fiyatları düştü!
KİRALANAN KONUT SAYISI KİRALIK İLANLARINA GÖRE 3 ŞEHİRDE ARTTI!

Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı üç büyükşehirde yükselmiştir (Şekil 4). Bu oran temmuz ayında İstanbul’da 1,5 puan, Ankara’da 0,6 puan, İzmir’de ise 2 puan artmıştır. Son verilere göre kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı İstanbul'da yüzde 21, Ankara’da yüzde 26,6, İzmir'de ise yüzde 17,9 oldu.

KİRALIK KONUT TALEBİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR!

Kiralık konut piyasası Nisan ve Eylül ayları arasında artış kaydederken, kış aylarında ise tam tersi durum gözleniyor.  Bahar ve yaz aylarında kiralık konut talebinde ortaya çıkan bu yükselişte tayinle il değiştirenlerin ve üniversite öğrencilerinin etkili olduğu düşünlüyor. 

Ev sahipleri yüksek kiralar için okul sezonunu bekliyor!

Yapancıya konut satışı teşviki kiralık ve satılık konut piyasasını darmaduman etti!

Geri Dön