19 / 05 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış yabancıyı da vurdu! İstanbul'da yabancıya satış yüzde 67 düştü! 

Konut fiyatlarındaki artış yabancıyı da vurdu! İstanbul'da yabancıya satış yüzde 67 düştü! 

Son günlerde sık sık gündeme gelen konut fiyatlarındaki artış, vatandaşlık ve ikamet izni için talep edilen limitlerin yükseltilmesi yabancıların ülkemizdeki konut alımlarına da yansıdı.



Yabancı yatırımcılar Türkiye’den 7 bin 37 gayrimenkul adı. Açıklanan detaylara göre Ruslar yine zirvede yer alırken, yabancı yatırımcıların gözde şehri İstanbul oldu.

Sözcü’nün aktardığı habere göre, konut fiyatlarında yaşanan artış, vatandaşlık ve ikamet izni için talep edilen limitlerin artırılması yabancı yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul alımlarına da yansıdı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yılın ilk çeyreğinde yabancıların ülkemizden gayrimenkul alımı, 2023’ün aynı dönemine oranla yüzde 45 düştü ve 7 bin 37 adet şeklinde oldu.

GEÇTİĞİMİZ SENE 12 BİN 756 KONUT ALMIŞLARDI

Yabancı yatırımcıların 2023 yılının aynı döneminde ülkemizden aldığı gayrimenkul sayısı 12 bin 756, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise 17 bin 86 adet şeklinde olmuştu. Vatandaşlık için gayrimenkul alımlarında gerekli olan fiyat da 2018 yılından itibaren 1 milyon dolardan 250 bine indirilmiş ve gelen tepkilerden sonra 2022 yılında da 400 bin dolara yükseltilmişti.

Konut fiyatlarındaki artış yabancıyı da vurdu! İstanbul da yabancıya satış yüzde 67 düştü! 


IRAK VE RUSYA ZİRVEDE

Ülkemizdeki yabancı yatırımlarını inceleyen EVA Gayrimenkul Değerleme’nin çalışmasında Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı’nın verileri de yer aldı. Söz konusu verilere göre 2023 yılının ilk çeyreğinde 1 milyon 628 bin 744 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 71 azalma gösterdi ve 471 bin 116 metrekare oldu. Senenin ilk çeyreğinde yabancıların Türkiye’deki toplam hisseye isabet eden yüzölçümü bazında tüm emlak yatırımları masaya yatırıldığında, 22 bin 437 metrekare ile yüzölçümü bazında Irak ilk sırada yer aldı. Yine paylaşılan detaylara göre Irak’ı Afganistan ve İran takip etti. Ayrıca paylaşılan bilgilere göre  yabancıya gayrimenkul satış adedinde Rusya bu sene de zirveyi kimseye bırakmadı. Toplamda 1.532 adet gayrimenkul satışı ile 1.  sırada olan Rusya’yı, İran ve Ukrayna izledi. Açıklanan detaylara göre yabancı yatırımlarının gözdesi ise adet bazında da metrekare bazında da mega kent İstanbul oldu. İstanbul’da yabancılara 2 bin 612 adet gayrimenkul satıldı.

İRANLILARIN TERCİHİ

Mega kent İstanbul’da yabancılara gerçekleştirilen gayrimenkul satışlarında metrekare bazında 2023 yılının aynı dönemine göre 2024 yılında yüzde 67’lik bir düşüş yaşandı. Mega kentte yabancılara konut satışında İran birinciliği kaparken, adet bazında İran’ı Rusya, Irak, Çin takip etti. Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı tarafından açıklanan resmi verilere göre yabancılara adet bazında, 2024 ilk 3 ayında İstanbul’da toplam 2 bin 612 adet konut satıldı. Söz konusu bu rakam 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 42’lik düşüşe işaret etti. Ayrıca yabancıların en çok tercih ettiği semtler ise Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir şeklinde oldu.

 

1939'da Gazi Köprüsü için Fransız ustalar getirilmiş!

Miras paylaşacak kardeşler nelere dikkat etmeli?

Konut fiyatları düşer mi? Cam balkon fiyatları 4 yılda 30 kat arttı!


Geri Dön