28 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar nasıl engellenebilir? 

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar nasıl engellenebilir? 

Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği(LİDEBİR) Başkanı Levent Caner Yüce, konut fiyatlarındaki fahiş artışların nasıl engellenebileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu...



Bu sorunun aşılması amacıyla hükümetin, “İlk Evim Konut Finansmanı Paketi”, “Genişletilmiş Konut Finansmanı Paketi” ve “İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi” olacak şekilde gayrimenkul sektörünün tüm bileşenlerini kapsayacak desteklere imza attığını aktaran Levent Caner Yüce, “Piyasanın imalat-inşa dengesini korumaya çalışmakla birlikte, vatandaşın nitelikli konuta ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Yan etki olarak bunu, deprem kuşağında yer alan bir ülkemiz için yapılması gereken önlem uygulamaları olarak da görüyoruz.” açıklamasında bulundu. 

Faizlerin açıklanmasından sonra, güvenli gayrimenkule olan talebin  yeniden yükseldiğine dikkat çeken  Levent Caner Yüce, “Şahsi olarak, talebin arttığı bu güncel pazarda fiyat artışlarının, arz-talep dengesi sağlanıncaya kadar devam edeceğini düşünmekteyim.” ifadelerini kullandı. 

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar nasıl engellenebilir? 

YATIRIM İÇİN UZMANLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILMALI 

Açıklamalar sonrasındaki çok kısa bir zamanda ev fiyatlarında dikkat çekici artışların görüldüğünü dile getiren Yüce, “Böyle ani fiyat artışların önüne geçebilmek için neler yapmalı? Üzülerek söylüyorum ki, konut edinme /üretme bilincini edinmiş bir pazara henüz sahip değiliz maalesef. Bu sebeple, gayrimenkuldeki sürdürülebilir ekonomik yapının sağlandığını söyleyemiyoruz. Bunu da, sektörün tüm bileşenlerinin alıcı ve satıcı tarafında, matematiksel modellemelere verdiği tepkiler sonunda edinmiş olduğu mutsuzluk olarak adlandırabiliriz. Hükümetin, bu konudaki açıklamalarını titizlikle takip ediyoruz. Fırsatçı bir anlayışın önüne geçilmesi, en büyük beklentimiz. Kısa vadede oluşan tepkilerin, ülkemiz için, uzun vadede ne gibi etkilerinin olacağını doğru hesaplamamız gerekiyor. Ekonomik göstergeler çerçevesinde yapılacak tüm yatırımların, işin ehli, lisanslı değerleme uzman ve danışmanları ile birlikte çalışılarak, gerçek ve işlevsel bilgilere erişimle ancak önlenebileceğini düşünmekteyim” diye konuşarak, ekspertiz noktasına da dikkat çekti. 

Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği olarak, satış aşamasındaki ekspertiz işleminin mutlaka yaptırılmasının gerekli olduğunu aktaran anlatan Levent Caner Yüce, “Değerleme uzmanlarından lisanslarını almış ve yetkilendirilmiş emlak danışmanları ile çalışılmasının, bu ticari hava için uygun olabileceğini söylüyoruz.” şeklinde konuştu. 

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar nasıl engellenebilir? 

Ani fiyat yükselişlerinin engellenmesi amacıyla, , tapu dairelerinde değerleme zorunluluğunun getirilmesine ilişkin çalışmaları işaret eden Yüce, konuyla ilgili “Yeterince kapsamlı, konu üzerinde çalıştayların yapıldığı, son dönemlerde devlet kademesinin de üzerinde hassasiyetle durduğu bir konu bu. Şeffaflığın ve sürdürebilir yapıların kurulabilmesi; gayrimenkulün, menkul olarak kıymetli kılınabilmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur gayrimenkul değerleme şartı. Gayrimenkul sektörünün doğru ve ahlaklı çalışan tüm profesyonellerinin de en samimi isteği budur. Spekülatif ve manipülatif fiyatlamalardan arındırılmış, reel bir gayrimenkul pazarı etkisini de beraberinde oluşturacaktır.” açıklamasında bulunarak, gerçekl fiyatların ortaya çıkması için, konut satın alacaklara tavsiyeler verdi. 

Caner Yüce, "Bu işlemi yapacak vatandaşlarımıza önerim, mutlaka ama mutlaka alacakları mülkün ekspertiz raporunu edinmeleridir. İşlem yapılacak gayrimenkulün doğru fiyatlandırılması dışında, teknik ve hukuki kısıtlılıkları hakkında da son derece işe yarayacak bilgileri de almış olurlar" ifadelerini kullanarak değerlendirmesini tamamladı.

Hüseyin Oflaz: Gayrimenkul 4.0’ın ayak sesleri duyuluyor!

Altın bozduracaklar panik yapmayın! Ünlü ekonomist gram altının 1000 TL olacağı tarihi açıkladı!

TOKİ'den 81 ilde 150 bin konut için son dakika tarih değişikliği! İşte 240 ay taksitle 2+1, 3+1'lerin satılacağı o tarih

Geri Dön