Konut fiyatlarıyla birlikte kiralar da artar!
Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında Knight Frank adlı kurumun konut fiyatlarıyla ilgili raporunu değerlendirdi. İşte o yazı:
Habertürk Gazetesi Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında Knight Frank adlı kurumun konut fiyatlarıyla ilgili raporunu değerlendirdi. İşte o yazı:
Dünya emlak piyasasının en sıcak ülkesi Türkiye imiş. Çünkü yıl ortası itibarıyla son bir senede Türkiye emlak piyasası ortalama yüzde 13.91 değer artışı yapmış. Knight Frank adlı kurumun raporuna göre de fiyat artışı ile Türkiye dünyada liderliğini sürdürüyor. Yani nominal bazda fiyatları en çok artan konutlar Türkiye’de. Her yıl artık 1 milyonun oldukça üzerinde konut satıyoruz. Sektör canlı, Türkiye bir şantiye gibi, değer artışı liderliği de konut sahipleri için gayet iyi. Servetleri büyüyor. Övünelim mi yoksa üzülelim mi, bilemiyorum.
- Çünkü dünyada değer artışı liderliğinin bir de bedeli var. O da kira artışlarını beraberinde getirmesi. Konuta o kadar parayı yatıran bunun karşılığını da isteyecektir. İş elbette konula sınırlı kalmıyor. Konutla birlikte ticari emlak fiyatları da hareket ediyor. O zaman köşebaşındaki lokantanın, sokaktaki fırının da kirası artıyor. Bu da ürün fiyatlarına yansıyarak tüketicinin sırtına yükleniyor. Sonuçta konut fiyat artışlarının yükünü bütün toplum sırtlanıyor.
- Bitişikte yer alan tabloda yıllar itibarıyla konut fiyatları ile ülke düzeyinde gerçek kira artışları karşılaştırmalı olarak veriliyor. Arada kuvvetli bir bağ görülüyor. Ne kadar konut fiyatı artıyorsa kiralar da o düzeyde harekete geçiyor. Nitekim son 3 yılın fiyat artışları kuvvetli ve yüzde 15’in üzerinde, kira artışları da buna paralel hızlanmış. Ağustos sonu itibarıyla kira artışı yıllık bazda 8.92’ye çıktı ve son 7 yılın en yüksek düzeyini buldu.
- Kiradaki artış yüzde 8.05’lik yıllık tüketici enflasyonunun oldukça üzerinde. Son 6.5 yıllık konut fiyat artışının toplamı yüzde 111 düzeyinde. Buna karşılık 6.5 yıllık kira artışı toplamı yüzde 50’yi buluyor. Yani fiyat artış oranının yüzde 45’i kadar da kira artışı gerçekleşmiş.
ÜRETİM ÇARKLARI DAHA HIZLI DÖNECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı dış ticaret verilerine göre ithalat bu yıl ikinci aydır pozitif geldi. Haziran ayında yüzde 7 artan ithalat temmuzda iş gününün eksik olmasının da etkisiyle yüzde 19.7 gerilemişti. Diğer bütün aylarda da ithalat tutar olarak düşmüştü.
- Ağustos ayı ithalatı yüzde 3.9 artarak 16.5 milyar düzeyinde gerçekleşti. İhracat da TİM’in ağustos ayı verisinin biraz üzerinde gelerek yüzde 7.6 arttı. İhracat artışının daha yüksek olmasının sonucunda dış ticaret açığı daralmaya devam etti ve aylık bazda 4.7 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde geçen yılın ağustos ayındaki yüzde 69.2’den yüzde 71.7’ye yükseldi.
- Yılın 7 ayında ithalatın yüzde 8.55 gerilemesi, özellikle enerji fiyatlarının düşüşünden kaynaklanıyor. Yoksa miktar bazında ithalatta düşüş yok. Ancak ağustos ayında bu fiyat düşüklüğünü de telafi edip yüzde 3.9 düzeyinde pozitif çıkması, üretim kesiminin hammadde ve aramalı ithalatını artırmasıyla açıklanabilir.
- Üretim artışına bir neden de ihracatın yeniden artışa geçmesi olarak gösterilebilir.
- Ama bir diğer nedeni de darbe girişiminin atlatılmasıyla düzelen ortamda iç tüketimde artış beklenmesi. Demek ki, üretimin çarkları sonbaharda biraz daha hızlı dönecek.
Habertürk / Abdurrahman Yıldırım