13 / 05 / 2024

Konut harcamaları yüzde 0,60 oranında arttı!

Konut harcamaları yüzde 0,60 oranında arttı!

İstanbul´da perakende fiyatlardaki azalış geçen ay da devam etti



Temmuz ayında perakende fiyatlar yüzde 1,83 oranında geriledi.

Giyim harcamaları grubunda sezon indirimlerinin iç talebi canlandırmak için ay boyunca uygulanması, ev eşyası harcamaları grubunda yer alan bazı maddelerde satışların arttırılması için yapılan kampanyalardan dolayı fiyat azalışları bu ayki enflasyonun ana belirleyicileri oldu.

Temmuz ayında giyim harcamaları yüzde 22,53, ev eşyası harcamaları yüzde 6,37, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 0,06 oranında gerilerken, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 2,84, sağlık ve kişisel bakım yüzde 1,40, gıda harcamaları yüzde 0,26 ve konut harcamaları yüzde 0,60 oranında artış kaydetti.

Geçen yıl Temmuz ayında yüzde 9,03 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, bu yılın aynı ayında hem bir önceki aya hem de bir önceki yıla göre azalarak yüzde 7,84 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise 2009 Kasım ayından itibaren sürdürdüğü artış, yerini azalışa bırakarak, yüzde 9,84 olarak gerçekleşti.

-TOPTAN EŞYA FİYATLARI-
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve Haziran ayında yüzde 0,18 gerileyen Toptan Eşya Fiyatları İndeksi, Temmuz ayında yüzde 0,24 oranında arttı.

Gıda maddeleri grubunda arz eksikliğinden kaynaklanan fiyat artışlarının yanı sıra yurt içi borsalarda işlem gören hayvani işlenmemiş maddeler ile yakacak ve enerji maddeleri grubunda yer alan bazı maddelerde kamu tarafından yapılan fiyat artışları bu ayki değişimin ana nedenlerini oluşturdu.

Temmuz ayında işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1,92, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0,88, gıda maddelerinde yüzde 0,19 oranındaki artışlar bu ayki enflasyonun belirleyicisi olurken, mensucat grubunda yüzde 1,05, inşaat malzemelerinde yüzde 0,31, madenler grubunda ise yüzde 0,32 oranında fiyat düşüşü oldu.

2009 yılı Temmuz ayında yüzde 1,62 oranında azalış kaydedilen yıllık toptan fiyatlar, bu yılın aynı ayında bir önceki yıla göre önemli oranda artarak yüzde 9,44, yıllık ortalama değişim oranı ise bu yıl başladığı yükselme eğilimine devam ederek, yüzde 5,66 oldu.

İTO´nun fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmesinde şunlar kaydedildi: "2008 krizinde ciddi kayıplar yaşayan ülkemiz ekonomisi, uygulanan önlem paketleri sonucu 2010 yılının ilk çeyreğinden itibaren toparlanma eğilimine hız
 vermiştir. Ancak bu dönemde derinleşen finansal sıkıntıların etkisiyle avro bölgesindeki ülke ekonomilerinin gelişmelerinin zayıf seyretmesi ve küresel boyuttaki toparlanmanın emek piyasalarına yansımaması global ölçekte ekonomilerdeki toparlanma sürecinin sürdürebilirliği açısından risk oluşturmaya devam ettiğini göstermiştir. Bu gelişmeler ışığında özellikle ekonomik büyümede güçlü iç talep koşullarının devam etmesi, yabancı sermaye girişlerinin artması, yurt dışı enerji ve maden piyasalarında oluşabilecek yukarı yönlü fiyat hareketleri orta vadede enflasyonun hedeflenen seviyelere ulaşmasında başlıca riskleri oluşturabileceği düşünülmektedir."
AA


Geri Dön