27 / 11 / 2024

Konut harcamalarında yüzde 0,06 oranında artış yaşandı!

Konut harcamalarında yüzde 0,06 oranında artış yaşandı!

İstanbul'da ilkbahar-yaz dönemi yeni sezon ürünlerinin piyasaya girmesiyle Konut ile Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 0,06'şar artış azalış izlendi




İstanbul'da ilkbahar-yaz dönemi yeni sezon ürünlerinin piyasaya girmesiyle Giyim Harcamaları grubunda yer alan maddelerin fiyatlarında yaşanan artışların yanı sıra Yaş, Kuru, Sebze ve Meyve grubundaki bazı ürünlerin arz eksikliğine dayalı fiyat artışları ile Ev Eşyası Harcamaları grubunda maliyet kaynaklı fiyat hareketleri nisan ayındaki enflasyonun belirleyicileri oldu. 

     İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2013 mart ayında yüzde 0,93 artış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, nisan ayında yüzde 2,55 artış kaydetti. 

     İlkbahar-yaz dönemi yeni sezon ürünlerinin piyasaya girmesiyle Giyim Harcamaları grubunda yer alan maddelerin fiyatlarında yaşanan artışların yanı sıra Yaş, Kuru, Sebze ve Meyve grubundaki bazı ürünlerin arz eksikliğine dayalı fiyat artışları ile Ev Eşyası Harcamaları grubunda maliyet kaynaklı fiyat hareketleri nisan ayındaki enflasyonun belirleyicileri oldu. 

     Giyim Harcamaları grubunda yüzde 34,93, Ev Eşyasında yüzde 3,75, Gıdada yüzde 1,08, Konut ile Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 0,06'şar artış, Kültür, Eğitim ve Eğlencede yüzde 5,49, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında ise yüzde 0,68 oranında azalış izlendi. Diğer Harcamalar grubunda ise nisan ayında fiyat değişimi görülmedi. 

     Geçen yılın nisan ayında yüzde 9,99 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2013 yılının aynı ayında yüzde 7,93 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise son beş aydan bu yana düşüş eğilimini devam ettirerek 2013 nisan ayında yüzde 9,20 oldu. 

     

     -Toptan Eşya Fiyatları- 

     

     Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2013 mart ayında yüzde 0,36 oranında azalan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi nisan ayında yüzde 0,52 artış gösterdi. Gıda Maddeleri grubunda yer alan bazı maddelerin yurt içi ve yurt dışı borsalara bağlı fiyat hareketlerinin yanı sıra bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı yukarı yönlü fiyat ayarlamaları nisandaki artışın ana nedenlerini teşkil etti. 

     Nisan ayında Gıda Maddeleri grubunda yüzde 2,82 artış kaydedilirken, Mensucat grubunda yüzde 1,31, Madenlerde yüzde 1,01, Yakacak ve Enerji Maddelerinde yüzde 0,87, İşlenmemiş Maddelerde yüzde 0,78, İnşaat Malzemelerinde yüzde 0,06 ve Kimyevi Maddelerde ise yüzde 0,03 azalış görüldü. 

     Geçen yıl nisan ayında yüzde 9,13 olan yıllık toptan fiyat artış oranı, 2013 yılı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,13, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,15 olarak gerçekleşti. 

     

     -İTO değerlendirmesi- 

     

     Açıklamada, Uluslararası Para Fonunun (IMF) nisan ayında yaptığı açıklamalarda, ABD'de ve Avrupa'da özellikle 2012'nin ikinci yarısında alınan para politikası kararlarının uluslararası finansal gerginliği azalttığını önemle vurguladığı hatırlatıldı. 

     İTO'ya göre ise gerek Avro alanı ekonomilerinde gerekse ABD'de mevcut sorunların çözümüne yönelik reformların hayata geçirilmesi için atılan adımların gecikmesi ekonomik toparlanmanın arzu edilen düzeyin gerisinde kalmasına neden oldu. 

     Yurt içinde ise 2012 yılında iç ve dış talep dengelemesi ve cari açığın düşürülmesi ekonomik büyümenin beklentilerin altında kalmasına yol açtı ancak 2013 yılının ilk çeyreği ile kredi hacmindeki artış yurt içi talebin kısmen canlandığını işaret etti. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yurt içi talepteki aşırı artışa karşı alacağı tedbirlerin enflasyon ve cari açık üzerinde olumlu etkiler yaratacağı düşünülüyor. 

AA


Geri Dön