01 / 05 / 2024

Konut hesabı için geri sayım başladı!

Konut hesabı için geri sayım başladı!

Devlet katkısıyla konut almak isteyenler, 26 Ağustos Cuma gününden itibaren bankalarda konut hesabı açtırabilecek. Söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemeyecek. Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak.



Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen "konut hesabı" uygulaması için bankalara 26 Ağustos Cuma gününden itibaren başvurulabilecek.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, konut hesabı uygulamasıyla vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemeyecek. Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak. 


5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi kapsamına girenler hariç olmak üzere devlet katkısı ödemesine hak kazanmak için gerekli şartların tamamını sağlayan Türk vatandaşlarının sisteme dahil olmak için nüfus cüzdanlarıyla Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor.


18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabı olarak değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak.


Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'de kurulu bankalardan birinin bu ülkedeki şubesinde hesap açtırması kabul edilmeyecek. Türkiye'de ikamet şartı olmadığı için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da konut yardımı alabilecek.


- Sistemde en az 3 yıl kalınacak 

Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere, ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde, ancak 30 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek.


Konut hesabının sadece Türk lirası cinsinden olması istenen uygulamada, bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet yardımı da o kadar yüksek olacak.


- Devlet katkısı 15 bin TL'ye kadar çıkıyor 

Konut hesabına ilişkin ödemeler düzenli yapılacak. Kişilere, bir dönem içerisinde en fazla 2 kez çekim hakkı tanınacak. Belirlenen şartların herhangi birinin ihlali durumunda ise hesap "konut hesabı" statüsünden çıkarılacak.


Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapılabilecek.


3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15'i (devlet katkısı 13 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18'i (devlet katkısı 14 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20'si kadar (devlet katkısı 15 bin TL'yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.


Devlet katkısı ödemesi için katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edebilecek. Gerekli bilgi ve belgelerin kontrolü sonrasında en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.


- Hangi koşulda sona erecek?

Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde (konut hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) 3 defadan fazla ödemenin aksatılması, 3 ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde konut hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.


Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ve devre mülklere de devlet katkısı ödenmeyecek.


Konut hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahilinde Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bankalar, konut  hesaplarıyla ilgili her türlü bilgiyi kurula vermekle yükümlü olacak. 


"Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik" kapsamındaki tutarlar ise her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen "yeniden değerleme oranı" kadar artırılacak. Bankaların "konut hesabı" ile ilgili yapacakları reklam, ilan ve benzeri duyurularında "konut hesabı" ifadesini kullanması da zorunlu olacak. 


AA




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen 'konut hesabı' uygulaması için bankalara Cuma gününden itibaren başvurulabilecek. Uygulamayla vatandaşın konut almak için oluşturduğu birikimine yüzde 20'ye varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Sisteme dahil olmak isteyenlerin bankada hesap açtırması gerekiyor. Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere 30 bin liraya varan bir tutar yatırılabilecek. Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapılabilecek. Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18'i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.


MAKSİMUM FAYDA İÇİN 60 AY PARA YATIRMAK ŞART

En yüksek 15 bin lira olan devlet katkısının tamamını alabilmek için en az 60 ay (5 yıl) hesaba para yatırmak gerekiyor. 60 aylık sürede 75 bin lira biriktirenler 15 bin lira devlet katkısı alabilecek...




Takvim




Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İlk ve tek kontunu satın alacaklar için hayata geçirilen konut hesabı uygulaması 26 Ağustos Cuma gününden itibaren başlıyor.


En az üç yıl kalınması gereken hesaptaki devlet katkısı ise 15 bin TL’yi geçmeyecek. Sadece Türkiye’de ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, nüfus cüzdanlarıyla bankalara başvurabilecek. Bankalarda açılacak TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı hesabında bir kişinin konut hesabı bulunacak. Hesaba, açılışında bir kereye mahsus olmak üzere, ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde, ancak 30 bin lirayı aşmayacak bir tutar yatırılabilecek.


ÜÇ YIL KALMAK LAZIM


Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL dilimler halinde de yapılabilecek. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15’i yani devlet katkısı 13 bin TL’yi aşmamak koşuluyla, 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18’i 14 bin TL, 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20’si kadar 15 bin TL’yi aşmamak koşuluyla katkı alınabilecek. Devlet katkısı ödemesi için katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edebilecek. Gerekli bilgi ve belgelerin kontrolü sonrasında en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek. Konut hesabı 2’den fazla para çekilmesi, belirlenen tutardan az para yatırılması gibi şartlarda devlet katkısından muaf olacak.


Star




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Devlet katkısıyla konut almak isteyenler, Cuma gününden itibaren bankalarda konut hesabı açtırabilecek. 18 yaşından küçükler ve gurbetçiler de bu haktan yararlanacak. Ancak eşten alınan konuta katkı yok.


Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “konut hesabı” uygulaması, 26 Ağustos Cuma günü başlıyor. Devlet katkısı ödemesine hak kazanmak için, gerekli şartları taşıyan Türk vatandaşlarının nüfus cüzdanlarıyla birlikte Türkiye’de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor.


Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3’er aylık (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapılabilecek.


3 yıl düzenli ödeme şartı


Bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet yardımı da o kadar yüksek olacak. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15’i (devlet katkısı 13 bin TL’yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18’i (devlet katkısı 14 bin TL’yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20’si kadar (devlet katkısı 15 bin TL’yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.Ödeme tutarları her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen “yeniden değerleme oranı” kadar artırılacak.


Bunlara dikkat!


-Devlet katkısı alabilmek için 26 Ağustos’tan itibaren bankalarda TL cinsinden konut hesabı açılması gerekiyor.


-Devlet katkısı için bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor.


-En az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek.


-Ödemeler 3’er aylık dilimler halinde de yapılabilecek.


-Tutarlar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak.


-3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15’i, 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18’i, 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20’si kadar (devlet katkısı 15 bin TL’yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.


-Devlet katkısı ödemesi için katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bankaya müracaat edebilecek.


-18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek


-Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da konut yardımı alabilecek.


-Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek.


-Başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015’den itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konut ve devre mülklere de devlet katkısı ödenmeyecek.


Hangi koşulda devlet katkısı sona erecek?


1-Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde (konut hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) 3 defadan fazla ödemenin aksatılması.


2-Üç ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması.


3-Bir dönem içinde konut hesabından 2’den fazla kez para çekilmesi.


4-Çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.


Gurbetçiye de piyango


18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Türkiye’de ikamet şartı olmadığı için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da konut yardımı alabilecek. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ve devre mülklere devlet katkısı ödenmeyecek.


Vatan




Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan vatandaşlara alım tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek.


Kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” 26 Ağustos Cuma günü başlıyor. Konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Konut hesabı ortak hesap olamayacak. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Konut hesabı katılımcı tarafından başka bir bankaya taşınamayacak.


ALT SINIR 250 LİRA OLACAK

Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamayacak. Banka, başvuru hesabının konut hesabı açılmasına engel bir durumun bulunmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım sistemi üzerinden tespit edecek. 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabilecek. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu tutar 30 bin lirayı geçemeyecek. Banka, konut hesabı açmak isteyenlere, hesap açma kararını etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi verecek. Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak. Düzenli ödemeler, alt ve üst sınırlar çerçevesinde farklı tutarlarda olabilecek. Katılımcılar ilgili ay veya üç aylık dönem içerisinde toplamda üst sınırı geçmeyecek şekilde birden fazla ödeme yapabilecek. Katılımcı aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde en fazla üç defa, üç aylık ödeme planını seçmesi halinde de bir dönem içerisinde en fazla bir defa ödemeye yapmayabilecek. Bir dönem içerisinde konut hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanınacak. Şartların ihlali durumunda konut hesabına devlet katkısı ödenmeyecek ve hesap konut hesabı statüsünden çıkartılacak.


KATILIM ŞARTLARI

Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için “Türk vatandaşı olması, 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması” gerekiyor. Katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemiş olması ve konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurma gerekliliği de şartlar arasında yer alıyor. Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'sini ve azami 15 bin liraya geçemeyecek. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek


HANGİ KONUTLARA DESTEK VAR?

Kat mülkiyeti tapusu olan, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma için belgesi bulunan konutlar ile konut nitelikli yapı kullanma için belgesi bulunan müstakil taşınmazlar devlet katkısına konu olabilecek. Devre mülklere devlet katkısı ödenmeyecek. Konut edinim tarihi, katılımcı tarafından yurt içinde ilk ve tek konutu olması koşuluyla, tamamı kendi adına kayıtlı; kat mülkiyeti tapusu olan konut için konutun satış yoluyla tapuya tescil tarihi olarak belirlenecek.

Ödeme süreleri nasıl hesaplanacak?

– Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.

– Düzenli ödeme süresi 36 – 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i olacak ancak ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek.

– Düzenli ödeme süresi 48 – 59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'i olacak ancak ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek.

– Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si olacak ancak ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek

Katkı nasıl tahsil edilecek?

Katılımcı konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek.

Banka, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden katılımcı bilgilerinin kontrolünü sağlayacak.

Banka, ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol edecek ve takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde tek liste halinde Bakanlığa iletecek.

Bakanlık, bankalar tarafından gönderilen belgelerin ulaşmasını takip eden 10 iş günü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol edecek ve devlet katkısının konut hesabının bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlayacak.

Katılımcıya sadece tek konut hesabı için devlet katkısı verilecek.


Sözcü


Geri Dön