10 / 05 / 2024

Konut inşaatlarına işçi darbesi! Kriz, yeni projeleri nasıl etkiliyor?

Konut inşaatlarına işçi darbesi! Kriz, yeni projeleri nasıl etkiliyor?

Türkiye'de 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra depremlerden etkilenen 11 kentte inşaat çalışmaları devam ediyor. Ancak bölgede büyük bir işçi krizinin olduğu belirtiliyor.



Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle oluşan konut inşaatı yoğunluğu ve yurt dışına giden inşaat işçileri ile inşaat sektöründe işçi bulamama sorunu gündeme geldi. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, sektör ihtiyacının ancak yüzde 20 karşılayabildiğini ifade ederek, "Vinç operatörlüğünde maaşlar 100 bin liralara çıkarak aylık maaşı 73 bin 379 TL olan milletvekillerini geçti" dedi.

Üzerinden yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen etkilerinin hala sürdüğü Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 6 Şubat depremleri dolayısıyla hayata geçirilen konut inşaatı yoğunluğu ile inşaat işçilerinin yüksek maaşlar sebebiyle Avrupa ülkelerine göç etmesi inşaat sektöründe 'işçi' sorununu beraberinde getirdi.

Usta sıkıntısı yaşanan sektörde, eleman eksikliği nedeniyle günlük yevmiye ücretleri 2022 yılına oranla 2-3 kat artış gösterdi. Yükselen ücretler ile maaşların Avrupa seviyesine yaklaştığını belirten Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, sektörün ihtiyacının ancak yüzde 20'sinin karşılayabildiğini kaydetti.

'HER GEÇEN YIL İNŞAATLAR AZALIYOR'

Patronlar Dünyası'ndaki detaylara göre, sektörde yaşanan eleman eksikliğine vurgu yapan İbrahim Babacan, yeni neslin inşaata ilgisinin olmadığını söyledi. "Aslına bakarsanız şu anda eskisi gibi aşırı bir inşaat yapımı da yok" diye dikkati çeken Babacan, "Her geçen sene yeni inşaatlar azalıyor. Eskiden üç şantiye varken bire düştü" dedi. Şantiyelerin daha küçük projeler yapmaya başladığını söyleyen Babacan, "Şu anda ekonomi iyi olsa dahi bu sefer de eleman eksikliğinden dolayı yapamazdık” diye konuştu.

Konut inşaatlarına işçi darbesi! Kriz, yeni projeleri nasıl etkiliyor?

İŞÇİ MAAŞLARI MİLLETVEKİLLERİNİ GEÇTİ

Türkiye'de kalan işçilerin yurtdışı fiyatlarını talep ederek fiyatları yukarı çektiğini ifade eden Babacan “Düz işçi de dahil olmak üzere usta bulmada ve vinç operatörü bulmada zorlanıyoruz. Kepçe gibi makineleri kullanmada operatör bulamıyoruz. Vinç operatörlüğünde maaşlar 100 bin liralara çıkarak aylık maaşı 73 bin 379 lira olan milletvekillerini geçti" diye belirtti.

Günlük usta ücretinin de 2 bin liraya çıktığını söyleyen Babacan, buna rağmen 10 kişilik iş varken ancak 2 kişi bulabildiklerini anlattı.

PROJELER İÇİN İŞÇİYE İHTİYAÇ VAR

11 kenti etkileyen 6 Şubat depremlerinde enkaza dönen konutlara değinen Babacan, deprem bölgesinde inşaatların yetişmesi için işçiye ihtiyaç olduğunu belirtti. 6 Şubat depreminden sonra deprem bölgesinde pek çok bina yıkıldığını kaydeden Babacan, "Bu binaların yerine yenilerinin inşa edilmesi gerekirken henüz hasarlı binaların yıkılması aşamasındayız" diye ifade etti. Büyük bir bölgeyi etkileyen deprem, ardında bıraktığı büyük hasar sonrası yeniden yapılaşmayı gerektirdiğine dikkati çeken Babacan, "Bu sebeple de inşaat sektöründe çalışan eksikliği yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Ataşehir'deki 87 ATM 10 yıllığına kiraya verilecek!

Hisseli konutu olanlar aman dikkat! Satış ya da dava yoluna gidebilirsiniz!

Geri Dön