28 / 04 / 2024

Hisseli konutu olanlar aman dikkat! Satış ya da dava yoluna gidebilirsiniz!

Hisseli konutu olanlar aman dikkat! Satış ya da dava yoluna gidebilirsiniz!

Hisseli konutta satış kararının nasıl alındığı, hissenin tek başına satılıp satılamayacağı sık sık araştırılıyor. Peki hisseli konutta pay satışı nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...



Konutta hisse sahibi olanlar, hisse satışı ile ilgili detayları merak ediyor. Hisseli konutta satış kararının nasıl alındığı, hissenin tek başına satılıp satılamayacağı sık sık araştırılıyor.  

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu bu konu ile ilgili soru yöneltti. Bie konutun yüzde 25 payına sahip olduğunu ve maddi sıkıntı yaşadığını, bu nedenle de hissesinin karşılığını almak için konutun satışını istediğini belirtti. 

Evin boş durduğuna ancak diğer hissedarların satışı kabul etmediğine dikkat çeken okuyucu, bu paraya sahip olmak için ne yapabileceğini sordu. 

Hisseli konutu olanlar aman dikkat! Satış ya da dava yoluna gidebilirsiniz!

KONUTTA MİRAS KALAN HİSSE SATILABİLİR Mİ?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta avin miras kaldığı gibi bir izlenimi olduğunu belirterek başladı. 

"Bu nedenle hissenize denk gelen yüzde 25 payı müşteri bulursanız satarsınız diyemiyorum diye konuşan Tamer Heper, miras olarak kalan malvarlığında, ortaklığın elbirliği mülkiyeti olduğuna; bu ortaklıkta hisse satışının da hukuken mümkün olmadığına vurgu yaptı. 

Satış için elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi gerektiğini dile getiren Tamer Heper, bu kapsamda elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için tapuda işlem yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Hisseli konutu olanlar aman dikkat! Satış ya da dava yoluna gidebilirsiniz!

Söz konusu olayda, paylı mülkiyete geçildikten sonra, pay sahibinin payını satabileceğinin altını çizen Heper, satışın hissedarlar arasında olması durumunda ise problem olmayacağını söyledi. 

"Satış ortaklar dışında birine yapılırsa, diğer hissedarlar bu satışı iptal ile kendi adlarına tescili isteyebilir" diye konuşan Tamer Heper, bir başka çözüme de değindi. 

Diğer bir çözümün de okuyucunun  ortaklığın giderilmesi için talepli dava açması olduğunu vurgulayan Heper, "Bu taleple açılan davada mahkeme gayrimenkulün bölüşülmesi durumunu araştırır. Eğer, bölüştürme imkanı bulunmuyorsa, bu durumda da satışı araştırılır ve gayrimenkul satılır, hissedarlar da satış tutarı üzerinden paylarını alır" açıklamasında bulundu. 

Tamer Heper, konuya ilişkin açıklamasını "Payını satmak isteyen lişi için satış mümkündür ki bunun için mahkemeden talep gerekmiyor. Mahkemeden talep, öncelikle gayrimenkulün ortaklar arasında paylaşımının isteği olur" diyerek tamamladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 6 milyon yeni konut müjdesi!

e-Devlet'ten onaylayamayan tapu sahiplerine kötü haber! 100 bin lira cezası var

Bu ürünün satışı 81 ilde yasaklandı! A101, BİM, ŞOK, Migros, CarrefourSA ve diğer marketlerde satılmayacak!


Geri Dön