27 / 04 / 2024

e-Devlet'ten onaylayamayan tapu sahiplerine kötü haber! 100 bin lira cezası var

e-Devlet'ten onaylayamayan tapu sahiplerine kötü haber! 100 bin lira cezası var

Fahiş konut ve araba fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirilen yeni karar 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Bu durumda E-Devlet veya Web Tapu'da kimlik doğrulaması dönemine geçiliyor.



Türkiye'de son iki senede konut ve otomobil fiyatları fahiş oranlarda arttı. Bu durumun önüne geçmek isteyen hükümet yeni aldığı kararları hayata geçirmeye devam ediyor. 

Son olarak ilan sayfalarında satışa çıkarılan taşınmazlar veya araçların tamamında kişiler kimliğini doğrulayarak, satılacak malın üzerinde ya da yetkilisi olduğunu ispatlayarak satışını yapabilecek.

E-Devlet ya da Web Tapu üzerinden 1 Kasım'dan itibaren kimlik doğrulaması dönemini resmen başlıyor. Kendi malı olmayan yahut satmaya yetkili olmadığı ürünler için ilan veren vatandaşlara 100 bin TL ceza kesilecek.

EV VE ARABA SATIŞLARINDA YENİ DÖNEM RESMEN BAŞLIYOR

İlan sitelerinde fiyat şişirmeleri, gerçeği yansıtmayan ilanlar ve aldatmacaları içeren ilanlar nedeniyle taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde alınan önlemlerin bir yenisi daha yürürlüğe 1 Kasım itibarıyla giriyor. İlan sitelerinin tamamında kişiler kimliğini doğrulayarak, satışa çıkarılacak evin ya da aracın üzerinde veya yetkilisi olduğunu ispatlayarak satışını gerçekleştirebilecek. Bu konudaki doğrulama işlemleri e-Devlet ya da Web Tapu üzerinden yapılacak.

KURALA UYMAYANLARA PARA CEZASI VERİLECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından yönetmelikte gerçekleştirilen değişiklikler sayesinde ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan veren ve piyasa fiyatlarını yükselten kişiler engellenecek. Akşam'da yer alan detaylara göre, Piyasanın çok üzerinde ve birden çok ilan girerek piyasayı manipüle eden, bilgi kirliliğine neden olan kişilere izin verilmeyecek. 

Bu işlemin yapıldığının tespit edilmesi durumunda da kişiler 10 bin liradan 100 bin liraya uzanan cezalar ile karşı karşıya kalacak. 

Bununla beraber emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabileceklerdir.

e-Devlet ten onaylayamayan tapu sahiplerine kötü haber! 100 bin lira cezası var

EV VE ARABA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Ticaret Bakanlığı, hayata geçirdiği düzenlemeler ile fiyatlardaki balonun sönmesini sağlamıştı. Uygulamaya girecek düzenleme ile araç ve gayrimenkul ilanlarında yeni düşüşler de bekleniyor. İlanların daha gerçekçi ve doğru olacağı, bunun yanı sıra yetki belgesi almış araç ve emlak satış işletmelerinin öneminin artması bekleniyor. Bu noktada sektörde kayıt dışı çalışmanın da önemli ölçüde önüne geçilecek ve vergi kaybının da önüne geçilecek.

3 AŞAMADA SAHTE İLANLARA SON

Yanıltıcı veya sahte ilanların önüne geçilmesi için 3 aşama bulunuyor. Bunlardan ilki, kiralamaya veya satışa uygun gayrimenkul veya otomobilin gerçekliğinin tespit edilmesi. 2'inci olarak tespiti gerçekleştirilen gayrimenkulün ilan verecek olan kişinin bu gayrimenkulle ilgili olan bağı veya bağlantısının olması. Son adımda ise ilan verenin gayrimenkul ile direkt bağı olmasa bile buna inandırması ve ispat etmesi.

Kasım 2023 emekli maaşları ne zaman yatırılacak? SSK ve Bağkur emeklileri hemen bu tarihlere bakın!

65 yaş maaşı, evde bakım yardımı, engelli aylığında flaş zam! Şimdi bu rakamlara bakın! Tek tek belli oldu!


Geri Dön