23 / 12 / 2024

Konut kira depozitosu 2017!

Konut kira depozitosu 2017!

Taşınmaz mal kiralamalarında ilk kira bedelinin yanında mal sahibi kiracısından depozito da talep edebiliyor. Peki, söz konusu kira depozitosu 2017 ne kadar?



Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşme kanunen bazı hak ve sorumluluklar doğuruyor.


Kanunen kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla yükümlü oluyoe.


Giderlere katlanan taraf, bu giderleri ispat edici belgelerin birer örneğini, istem üzerine diğer tarafa vermek zorunda oluyor.


Mal sahibinin hakları, kiracının ise sorumlulukları arasında depozito da yer alıyor. Ancak bu depozito kanunda belirtilen sınırlarda talep edilebiliyor. Peki, konut kira depozitosu 2017 ne kadar?


Konut kira depozitosu 2017

Depozito bedeli için belirlenen sınırlama 3 aylık kira bedeli oluyor.Buna göre mal sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Örneğin kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda mal sahibinin isteyebileceği en yüksek bedel 3 bin TL oluyor.


Borçlar Kanunu gereğince taraflar arasında güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrak ise bir bankaya depo ediliyor.


Kira anlaşmasının sona ermesi durumunda, kiracı tarafından herhangi bir maddi zarar olmamışsa depozito bedelinin iade edilmesi gerekiyor.  


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön