29 / 04 / 2024

Konut kiralarında büyük artış!

Konut kiralarında büyük artış!

TCMB'nin faiz oranlarını düşürme kararından sonra konut kiralarında yaşanan artış, Prof. Dr. Hakan Kara'nın analizleriyle yeniden gündeme geldi. İşte Prof. Dr. Hakan Kara'nın o paylaşımı...



Türkiye, son senelerde ekonomi politikaları ve doğal afetlerin birleşimiyle ciddi bir barınma kriziyle karşı karşıya kaldı. Özellikle 2021 yılının ortalarından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından uygulanmış olan politika faiz indirimleri, konut kiraları üzerinde de baskı yarattı. TCMB'nin faizi yüzde 19'dan yüzde 9'a kadar indirdiği süreç, konut kiralarında da önemli artışlara neden oldu.

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara resmi X hesabı https://twitter.com/ali_hakan_kara sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaştığı grafik, faiz indirimlerinin başladığı dönemde konut kiralarına zam oranının katlanarak arttığını gözler önüne serdi. Yaşanan bu durum, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 şehri etkileyen depremle daha da kötüleşti.

Deprem bölgesinde konut kira fiyatları yüzde 120'yi aşacak şekilde zamlandı, depremzedelerin yaşadığı barınma krizi büyüdü.


'DEPREMZEDELERİN YAŞADIĞI ZORLUKLAR BÜYÜDÜ'

Prof. Dr. Hakan Kara, "2021 yılında başlatılan yanlış para politikasının yol açtığı barınma krizi, depremzedelerin yaşadığı zorlukları büyüttü." ifadelerini kullandı.

Hakan Kara'nın paylaşımı şu şekilde:

 

 

 

 

 

 

2024 otomobil fiyatları belli oldu! En ucuz sıfır otomobiller hangileri?

Turgut Altınok'tan kentsel dönüşüm iddiası: Mansur Yavaş veto etti!

2002-2023 yılları arasında 3 trilyon dolara yakın deprem vergisi toplandı! Vergi kimlere, nasıl harcandı?


Geri Dön