28 / 04 / 2024

Konut kredi faizleri 23 yılın zirvesinde!

Konut kredi faizleri 23 yılın zirvesinde!

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) konut kredi faizlerinin 23 yılın en yüksek seviyesinde olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye’de de konut kredisi faiz oranları yüzde 36,45 ile Eylül 2003 yılından sonra 20 senenin zirvesini gördü.



Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD)  ipotekli konut kredisi (mortgage) faizleri 2000 sonundan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD’de mortgage faizleri 23 senenin en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca Türkiye’de de konut kredisi faiz oranları yüzde 36,45 ile Eylül 2003 yılından sonra 20 senenin zirvesini gördü.

 Konut kredi faizleri 23 yılın zirvesinde!

2000 SONUNDAN BU YANA EN YÜKSEK FAİZ SEVİYESİ

Veriler, 30 senelik sabit kredi faizi oranının geçtiğimiz 15 baz puan yükselterek yüzde 7,31’e çıktığını gösterdi. Bu oran 2000 yılının sonundan bu yana kaydedilen en yüksek faiz seviyesi oldu.

 Konut kredi faizleri 23 yılın zirvesinde!

BAŞVURULAR GERİLEDİ

Sözcü'de yer alan detaylara göre, Ülkede ev alımlarına yönelik ipotek başvuruları geçen hafta neredeyse 30 yılın en düşük seviyesine geriledi. Başvurular haftalık bazda yüzde 5 gerileyerek 1995’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Başvurular 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 30 oranında geriledi.

Bu da konut piyasasının borçlanma maliyetlerindeki son yükselişin olumsuz etkilendiğinin göstergesi olarak kabul edildi.

İpoteğe dayalı konut kredisi faizlerinde ABD tahvil getirileri referans alınıyor ve söz konusu devlet tahvillerinin getirileri, yatırımcıların güçlü ve dirençli bir ekonomik tablo görmesiyle artmayı sürdürüyor.

 Konut kredi faizleri 23 yılın zirvesinde!

POWELL’IN KONUŞMASI KRİTİK

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell’ın bu hafta sonunda senelik Jackson Hole sempozyumunda konuşma yapması bekleniyor. Powell’ın konuşmasının etkileri konut piyasası için de kritik önem az ediyor.

Faizlerin yükselmeye devam edeceğine dair olası mesajlar ipotek faizlerini yüksek tutacak ve yüksek ev fiyatlarıyla beraber konut piyasası üzerinde daha fazla baskı oluşturacak.

Öte yandan ABD’de konut kredisi faiz oranları yüzde 7'yi aştı ve 2022 Nisan sonrasındaki 21 senenin seviyesine ulaştı. The New York Times’ın (NYT) haberine göre, ABD’de en yaygın şekilde kullanılan konut kredisi olan 30 sene vadeli sabit faizli ipotekli konut kredisi (mortgage) ortalama faizi geçtiğimiz hafta yüzde 7,09'u gördü Bu oran, bir önceki hafta yüzde 6,96 bandındaydı. 

 Konut kredi faizleri 23 yılın zirvesinde!

Ayrıca Türkiye’de de konut kredisi faiz oranları yüzde 36,45 ile Eylül 2003 yılından sonra 20 senenin zirvesini gördü.

Türkiye’de en çok 10 senelik konut kredisi kullandırılıyor fakat son dönemde bankalar konut kredilerinde muslukları neredeyse tamamıyla kapatmış gibi. 

Seba Reserve Göktürk satışta! Yeni proje! 

TESK Başkanı Palandöken üstüne basa basa uyardı! Altın almadan önce mutlaka buna bakın! 

Ziraat Bankası yeni kampanyasını duyurdu: MTV ödemelerine ücretsiz 4 taksit fırsatı!


Geri Dön