03 / 05 / 2024

Konut kredi faizleri en yüksek seviyelerde!

Konut kredi faizleri en yüksek seviyelerde!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm uyarılarına rağmen son 1 yılda yıllık tüketici kredisi faizleri 4 puan yükseliş kaydetti. Faizler hızla artarken özel bankaların toplam kredi hacmi ise kamu bankalarının sadece yarısı kadar büyüdü.



Geçtiğimiz yıl Türk ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 7.4 büyüyerek, büyümede G20 ülkelerini geride bırakırken AB'yi ise üçe katladı. 2017 yılında bankacılık sektörünün kârı yüzde 31 artışla 49.1 milyar liraya yükseliş kaydetti.  Bankaların faiz gelirleri de 2016’ya oranla yüzde 27.1 artarak 247.5 milyar lirayı buldu.

Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'ün haberine göre özel bankalar kazancını hızla artırırken özellikle son zamanlarda kredi musluğunu sıkmış durumda. Merkez Bankası verilerine göre sektörün kredi hacmi 23 Mart haftası itibarıyla 2 trilyon 225 milyar liraya ulaştı. 

Bankalar, Cumhurbaşkanı’nın uyarılarına rağmen kredi faizlerinde de indirime kesinlikle gitmiyor. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinden oluşan tüketici kredilerinde ortalama yıllık faiz geçtiğimiz yıl mart ayında yüzde 14.79 seviyesindeydi. Bu oran 23 Mart itibarıyla yüzde 18.66’ya yükseldi. Ticari kredilerde de yıllık faiz son bir yılda yüzde 15.51’den yüzde 17.67’ye yükseldi.

Konut kredi faizlerinde düşüş yolda!

Özel bankaların kredi verme konusunda çekingen davranması genelde risklerin artmasıyla ilgili olarak belirtiliyor. Ancak takipteki alacaklara bakıldığında şu ana kadar kredi dönüşlerinde önemli bir sorun gözükmüyor.

 


Geri Dön