01 / 10 / 2024

Konut kredileri 54 milyar liraya ulaştı!

Konut kredileri 54 milyar liraya ulaştı!

İNŞAAT Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda konut kredilerinde 2009 yılının ortasında başlayan patlamaya dikkat çekildi




İMSAD raporuna göre, 2010 yılının üçüncü çeyreğinde ivmelenen inşaat sektöründe, maliyetlerde artış yaşandığı görülüyor. Büyük proje yatırımlarının sürmesi, son kullanıcının alım gerçekleştirmemesine karşın sektörün hareketli kalmasını sağlıyor. İnşaat malzemesi fiyatlarında 2010’un üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.24, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5.78 oranında artış oldu. Konut kredileri 2004 yılında yaptığı patlamaya benzer bir patlamayı 2009 Mayıs ayından beri gerçekleştiriyor. Buna göre konut kredileri Kasım ayında 54 milyar TL düzeyine ulaştı.
Hürriyet/Meltem Kara

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Konut kredilerinde patlama

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda, inşaat sektöründeki gelişmeler anlatılıyor. Raporda aynı zamanda, konut kredilerinde 2009 yılının ortasında başlayan patlamaya da dikkat çekiliyor. Raporda, inşaat sektörünün 2010 yılının üçüncü çeyreğinde ivmelendiği ve maliyetlerde artış yaşandığından bahsediliyor. Bunda da müteahhitlik sektörünün büyük proje yatırımlarını sürdürmesinin etkili olduğu söylenerek, "son kullanıcının 'istenen alımları' gerçekleştirmemesine karşın sektörün hareketli kalmasını sağlamıştır" ifadesine yer veriliyor. Rapor şöyle devam ediyor: "Bununla birlikte konut inşa ettirme, alma olasılığında meydana gelen artış dikkat çekicidir. Fiyatlar üzerinde yukan yönlü baskı yaratan bir başka unsur emtia fiyatlarıdır. Özellikle 2010 yılının üçüncü çeyreğinde emtia fiyatlarında meydana gelen artış inşaat malzemesi fiyatlarım da yukarı çekmiştir. İnşaat malzemesi fiyatlarında 2010'un üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,24, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,78 oranında kaydedilen artışın temelinde bu unsur değerlendirilebilir."

Raporda, Merkez Bankası'nın gösterge faizlerde borçlanma oranını yüzde l'e çekmesinin de inşaat sektörü üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. "Tahvil faizinin yüzde 7,5 desteğini zorlaması da faizlerin dip yaptığı görüşüne ağırlık kazandırmıştır" denilen raporda, bunun sonucunda inşaata yatırım yapma eğiliminin de arttığı söyleniyor. Buna göre Eylül ayında konut alma/inşa ettirme ihtimali yüzde 9,76'kk artış gösterdi.

Konut kredilerinin payı yüzde 50'ye ulaştı

Konut kredisi kullanımlarına dikkat çekilen raporda, "Konut kredileri 2004 yılında yaptığı patlamaya benzer bir patlamayı 2009 Mayıs ayından beri gerçekleştirmektedir. Buna göre konut kredileri Kasım ayında 54 milyar TL düzeyine ulaşmıştır" deniyor.

Raporda, konut kredilerinin genel krediler içindeki payından da bahsediliyor. Buna göre konut kredilerinin genel krediler içindeki payı 2004 yılında yüzde 20'nin altındayken, hızlı bir çıkışla yüzde 50 düzeyine yaklaştı. Raporda, konuya ilişkin kullanılan ifadeler şöyle: "Bu noktada vade yapısmdaki seçicilik de dikkat çekmektedir. Faizlerin dipte olduğu görüşünün etkili olması nedeniyle kısa vadeli kredi kullanımlarında düşüş yaşanırken, 5-10 yıllık kredi kullanımının arttığı görülmektedir. Yani tüketici mevcut kredi faizlerini uzun vade için kullanmak istemektedir. Bu durum tüketicinin daha sağlıklı bir finansman modeli kurguladığım göstermektedir. Bununla birlikte kredilerdeki kontrolsüz bir artışın ekonomi üzerinde uzun vadede risk oluşturabileceği unutulmamalıdır."
Hürriyet


Geri Dön