03 / 05 / 2024

Konut kredileri atağa kalktı: Faiz yüzde 1'in altında!

Konut kredileri atağa kalktı: Faiz yüzde 1'in altında!

Yılbaşında durma noktasına gelen konut kredisi hacmindeki büyüme, bankalar arası rekabetten dolayı yüzde 1'in altına inen faiz oranları nedeniyle büyüme trendine döndü



Maliyetlerin azalmasıyla tüketici uzun vadeli kredileri tercih ederken, konut fiyatları bir yılda yüzde 11 artarak ortalama 130 bine ulaştı. 


Faiz yüzde 1'in altında


Türkiye’de 2012 başında durma noktasına gelen konut kredisi hacmindeki büyüme, Mart ayı ile birlikte tekrar artış trendine girdi. Temmuz 2012 Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporuna göre; son bir yıldır Merkez Bankası (MB) tarafından uygulanan sıkı para politikasının etkileri Marta kadar ciddi hissedilirken, son üç aydır ekonomik belirsizliklerin azalması sebebiyle kredi faizlerinde kısmi iyileşme yaşandı. Bankalar arası rekabetten dolayı piyasa faiz oranlan yeniden yüzde l’in altına indi.


Ortalama fiyat 130 bin lira


Faizlerdeki düşüşle birlikte artan alım gücü, ortalama vade ve talep edilen konut fiyatını arünrken talebi daha yüksek fiyatlı konutlara yönlendirdi. Maliyetlerin azalmasıyla birlikte tüketici uzun vadeli kredileri daha çok tercih etti. Konut kredisine taleplerde ortalama konut fiyatı son bir yılda yüzde 11 artarak 130 bin lira seviyesine ulaştı.

Konut kredisi talebinin 4’te 3’ünü 40 yaş ve altındaki bireyler oluştururken, son üç ayda 40 yaş üzerindeki tüketicilerin konut kredisi talebindeki payı yüzde 26’ya yükseldi.


En çok Mardin arttı


Yılın ilk üç ayında Ege ve Akdeniz bölgeleri konut kredilerinden aldıklan paylan yükselterek, yüzde 12 ve yüzde 10.9’a ulaştırdı. Marmara Bölgesi ise yüzde 46.6 pay aldı. Yılın ilk üç ayında önemli artışlar gösteren Mersin, Antalya, Aydın ve  İzmir  illerinde kullandınlan konut kredileri, Ege ve Akdeniz bölgelerinin toplam içerisindeki paylannı artırdı. 2012'nin başından beri konut kredisi kullandırımının en çok artış gösterdiği iller arasında Osmaniye, Mardin ve Diyarbakır da bulunuyor.


İnci Neşeli Özoğlu / POSTA


Geri Dön