01 / 07 / 2024

Konut kredileri nasıl büyüyecek

Konut kredileri nasıl büyüyecek

Capital500 ödül töreninde, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ile sohbet ettik. Tözge, Akbank'ın 2011 planlarını anlatırken sektörün üzerinde büyüme hedeflediklerine vurgu yaptı



Capital500 ödül töreninde, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ile sohbet ettik. Tözge, Akbank'ın 2011 planlarını anlatırken sektörün üzerinde büyüme hedeflediklerine vurgu yaptı. Derken söz hükümetin kredi büyümesini yavaşlatmaya yönelik önlemlerine geldi. Tözge'ye, Ali Babacan'ın 2011 için yüzde 20-25 düzeyinde bir büyümeyi uygun gördüğünü hatırlattım.

Gündemden takip etmişsinizdir, bazı bankacılar kredi mekanizmasını yavaşlatacak önlemlere karşı, Bankaları frenlemenin doğru olmadığını düşünüyor, Ancak Tözge, bu önlemlerin makro açıdan gerekli ve yerinde olduğu görüşünde. 'Sistemi korumak gerekiyor' diyor. Uzun vadede zaten sektörün önünün çok açık olduğuna işaret ediyor.

Galip Tözge, sorumluluğunda olan mortgage kredileri tarafından örnek veriyor ve bazı rakamlara işaret edip şu değerlendirmeyi yapıyor:
'AB ülkelerinde mortgage kredilerinin GSYH'ye oranı yüzde 50 seviyelerinde. Bizde bu oran henüz yüzde 5. Mevcut mortgage stokumuzun AB'nin çok gerisinde olma nedeni, daha çok enflasyonist dönemin tortusu. AB'de konut kredileri faiz ortalaması, 1-2 ülke dışarıda bırakılarak hesaplandığında, yıllık yüzde 6'lar civarındayken Türkiye'de aylık faiz oranı, ilk kez 2009 yılında yüzde 1'in altına indi.

Düşük enflasyonlu finansal istikrar sürdüğü müddetçe, daha uzun vadelerde de düşük faiz uygulanması mümkün olacak ve kredilendirme oranlarında sıçramalar görülmeye devam edecek. Türkiye'nin nüfusu, Avrupa'nın aksine çok genç. Genç nüfusun iş ve istihdam sorunlarının çözülmesi konut kredisi hacmini artıracak.

2015 yılında mevcut yüzde 76'lık kentleşme oranın yüzde 79'a çıkması bekleniyor. Yeni ev talebi ve mevcut evlerin deprem ya da eskime nedeniyle yenilenme ihtiyacı da konut kredilerine olan talebe ayrı bir ivme kazandıracak. Konut kredilerinin büyüme potansiyeline çok inanıyoruz. GSYH içindeki payının da Avrupa rakamlarına doğru büyümesini beklemek gerçekçi bir projeksiyon olur.'
Capital


Geri Dön