01 / 05 / 2024

Konut kredileri tutarı 1 yılda 391 milyar TL'den 444 milyar TL'ye çıktı!

Konut kredileri tutarı 1 yılda 391 milyar TL'den 444 milyar TL'ye çıktı!

Yüksek enflasyonla beraber alım gücü giderek daha da erirken, vatandaşlar da çareyi kredi ve kredi kartlarına yüklenmekte buldu. Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımlarına rağmen harcamalar durmazken konut kredileri tutarı da 1 yılda 391 milyar TL'den 444 milyar TL'ye çıktı...



Sürekli olarak artış gösteren enflasyonla birlikte alım gücü giderek daha da erirken, vatandaşlar da çareyi bankalara borçlanmada buldu. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tüketimi kısmak amacıyla sıkılaştırma adımlarını sürdürürken, kredi ve kredi kartı harcamaları da hız kesmeden artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan resmi verilere göre vatandaşların kullandığı tüketici kredileri ve kredi kartı harcamalarının toplam miktarı son bir senede yüzde 67,6 oranında artış gösterdi.

2023 yılının Mart ayı sonu itibarıyla 1 trilyon 849 milyar Türk Lirası şeklinde olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları harcamaları toplamı bu yılın Mart ayı sonu itibarıyla 3 trilyon 100 milyon Türk Lirası'na çıktı. Açıklanan rakamlara göre Tüketici kredilerinin toplam miktarı 1 trilyon 623 milyar Türk Lirası şeklinde olurken en büyük payı da 1 milyar 86 milyon Türk Lirası ile ihtiyaç kredileri aldı.

Konut kredileri tutarı 1 yılda 391 milyar TL den 444 milyar TL ye çıktı!

Geçen sene aynı dönemde ihtiyaç kredisi miktarları 815 Türk Lirası milyar seviyesindeydi. Taşıt kredisi miktarı bir senede 64 milyar Türk Lirası'ndan 92.7 milyar Türk Lirası'na çıkarken konut kredilerinin tutarı 391 milyar Türk Lirası'ndan 444 milyar Türk Lirası'na yükseldi. Bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarları da da 577 milyar liradan 1 trilyon 376 milyar Türk Lirası'na çıktı.

Söz konusu bu harcamaların 593 milyar TL'lik kısmı taksitli, 783 milyar TL'lik bölümü de taksitsiz alışverişten oluştu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Mart'ta yayımlamış olduğu son verilere göre, Ocak 2024 sonu itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir senede 2 milyon kişi artış gösterdi ve 40 milyon kişi olurken ortalama kredi bakiyesi de 71 bin Türk Lirası düzeyinde gerçekleşti.

Ocak'ta 155 bin kişi ilk kez kredi kartı, 95 bin kişi tüketici kredisi kullandı. 2024 yılının Ocak ayında  bireysel kredi ya da bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe intikal eden kişi sayısı 194 bin şeklinde oldu.

 

Tek evi olan tapu sahiplerine müjde! 1.536 TL para iadesi yapılıyor! 

Konut ve ihtiyaç kredisi çekmek isteyenler hemen baksın! Bunları yapmayan fazla para ödeyecek! 

Asgari ücret ara zammında son dakika! Ünlü Ekonomist Temmuz 2024 zammını 'Şimdiden Hayırlı Olsun' diyerek duyurdu!


Geri Dön