28 / 04 / 2024

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis'te görüşülüyor!

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis'te görüşülüyor!

Konuta erişilebilirlik gün geçtikçe daha da zor hale geliyor. Konut kredilerinde yapılacak BSMV düzenlemesi sektörün toparlanmasını sağlayacak mı? 



Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30’uncu Birleşiminde konuta erişim sorunu konuşuldu. 24 Kasım 2023 tarihinde TBMM’ye sunulan “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile konut sektörü için de bazı düzenlemelere gidiliyor. 

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, yeni torba yasada yer alan 6'ncı maddeye değindi ve bu maddenin  konut edinme ve finansmanıyla ilgili bir madde olduğunu söyledi. 

Bu maddenin neden yer aldığını anlamanın mümkün olmadığını dile getiren Mehmet Atmaca, "Çünkü artık krediyle konut sahibi olabilmek imkânsız hâle geldi" dedi. 

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis te görüşülüyor!

3 MİLYON TL'LİK KONUT KREDİSİNİN AYLIK TAKSİTİ 117 BİN TL

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, kendisinin yaptığı bir araştırmayı da paylaştı. 

Söz konusu araştırmasına ilişkin "Bugün Ziraat Bankasından kullanılacak 3 milyon TL’ye karşılık on yıl vadeyle alınacak bir kredi için aylık ödenecek taksit miktarı 117 bin TL’dir. 117 bin TL’yi ödeyebilecek sabit gelirli kamu ya da özel sektör çalışanı var mı? Yok" ifadelerini kullanan Atmaca, bu sebepten finansmanın kolaylaştırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. 

Atmaca, şu anda yeni yapılmış bir binanın 4 milyon TL'den daha düşük fiyatla satılmasının mümkün olmadığının altını çizdi ve "Bunun yüzde 75’i için kredi kullanmak isteyen vatandaşın bunu ödeyebilme imkânı yok. Mevcut ücret politikalarıyla artık çalışanların konut sahibi veya araba sahibi olabilme hayalleri rafa kalktı; bu ekonomik düzenle, bu gelir düzeyiyle bu mümkün olmaz" açıklamasında bulundu.

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis te görüşülüyor!

100 METREKARE EVİN İNŞAAT MALİYETİ 3 MİLYON TL'Yİ BULUYOR

Mehmet Atmaca, neden bu kadar fazla konut ihtiyacı oluştuğunun da araştırılması gerektiğini vurguladı.  Aslında bunun temel sebebinin nüfus planlamasının doğru yapılmamış olması olduğunun altını çizen Atmaca, "Maalesef, iç ve dış kaynaklı göçlerden ötürü bir kısım şehirlerde öngörülenin üzerinde korkunç bir nüfus yığılması varken ülkenin büyük bir kısmında maalesef, bomboş evler duruyor. O yüzden, bu planlanamadığı için aşırı konut ihtiyacı oluşmuş, bu karşılıkla arsa bedelleri de fahiş oranlarda yükselmiş durumda" ifadelerini kullandı. 

Atmaca, bugün en mütevazı şehirde bile arsa payının, daire başına 1.5 milyon TL'yi aştığına dikkat çekti ve "İnşaat maliyetleri de dikkate alındığında, enflasyondan çok çok fazla, kat kat fazla bir artış var. Örneğin, inşaatın temel malzemesi olan betonun fiyatı son iki yılda 5,5 kat yükseldi. Bu maliyet artışları dikkate alındığında, mütevazı, 100 metrekare bir evin inşaat maliyeti sadece 2,5-3 milyon lira oluyor" bilgilerini verdi. 

Arsa maliyeti ile müteahhit karını da bu rakamlara eklendiğinde, yeni yapılmış bir evin 4-5 milyon TL'den daha düşük bedelle satılmasının mümkün olmadığının altını çizen Atmaca, "Bırakın memuru, işçiyi, esnafı, bugün, biz milletvekillerinin, sadece milletvekili maaşına bağlı yaşayan bir milletvekilinin bile bu şartlarda 5 milyon liralık evi satın alma olasılığı bulunmuyor" şeklinde konuştu. 

"Bizim yeniden kentlerimizi tasarlama ama tasarlamadan önce nüfus öngörüleri yapma mecburiyetimiz bulunuyor. Biz, efendim, bir şehirde on yıl sonra, yirmi sene sonra, elli yıl sonra kaç insanın yaşaması gerektiğini önceden karar vermek durumundayız çünkü kentin bütün planlaması, ihtiyaçları bu kapsamda tasarlanmak zorunda" açıklamasında bulunan Atmaca, kentleşme ve konut temini konusunda bir plan olmadığını, sorunun içinden çıkılmaz bir hal aldığını ve iş hayatına yeni girmiş ya da sabit ücretle çalışan insanların konut sahibi olmalarının mümkün olmadığını dile getirdi. 

"Tabii ki inşaat sektörü aslında yalnız başına bir sektör değil. Ülke ekonomisinin kalkınması gerekiyor ki insanlar kazançlarıyla yatırım yapabilsin ve konut alabilsin. O yüzden bunun tek başına değerlendirilmesi doğru değil" diyen Atmaca, konuya ilişkin açıklamasını, tekrar insanların borçlanmaya takati kalmadığının, bu nedenle bu maddenin gereksiz olduğunu düşündüklerini belirterek tamamladı. 

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis te görüşülüyor!

KONUT KREDİLERİNDE BSMV DÜZENLEMESİ 

Meclis'te konut piyasası ile ilgili şu şekilde bir önergede sunuldu: 

"Görüşülmekte olan 79 sıra sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 6’ncı maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz. Saygılarımızla.

MADDE 6- 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 29’uncu maddesinin birinci fıkrasının;

a) (i) bendinde bulunan “2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanı kapsamında” ibaresi “6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 57’nci maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanı kapsamında kredinin kullanıldığı tarih itibarıyla üzerine kayıtlı konuta sahip olmayan tüketicilere kullandırılan konut kredileri ile bu kredilerin refinansmanı dolayısıyla” şeklinde değiştirilmiştir.

b) (r) bendinde bulunan “Kooperatifler aracılığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi” ibaresi “Kredinin kullanıldığı tarih itibarıyla üzerine kayıtlı konuta sahip olmayan tüketicilere kooperatifler aracılığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı” şeklinde değiştirilmiştir.

c) (y) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(y) İpotek finansmanı kuruluşlarının ve konut finansmanı fonlarının, 6362 sayılı Kanun’un 57’nci maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan konut finansmanı kapsamında yaptıkları tüm işlemler ile konut finansmanı kuruluşları tarafından aynı Kanun kapsamında kredinin kullanıldığı tarih itibarıyla üzerine kayıtlı konuta sahip olmayan tüketicilere kullandırılan konut kredileri ile bu kredilerin refinansmanı dolayısıyla lehe alınan paralar.”"

Söz konusu önerge, Rahmi Aşkın Türeli, Gökhan Günaydın, Cavit Arı, Cevdet Akay, Tahsin Ocaklı, Gülcan Kış, Abdurrahman Tutdere ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu imzasıyla sunuldu. 

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, önerge ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Tartışmakta olduğumuz torba kanunun 6’ncı maddesiyle Gider Vergileri Kanunu’nun 29’uncu maddesi değiştiriliyor, konut kredilerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası üzerinde evi olanlar açısından kaldırılıyor" ifadelerine yer verdi. 

Bu düzenlemenin kendileri tarafından uygun bulunduğuna ancak Türkiye’de konut sorununu, dar gelirlilerin konut edinme ve barınma problemlerini tek başına çözecek nitelikte olmadığına dikkat çeken Bakırlıoğlu, açıklamasında konut satış istatistiklerine değindi. 

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis te görüşülüyor!

2020'DE 361 BİN TL OLAN KONUT FİYATI, ŞİMDİ 2 MİLYON 911 BİN TL

"TÜİK’in Ekim 2023 rakamlarına göre konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 olacak şekilde ciddi bir düşüş var. Dikkat çeken bir diğer husus ise ipotekli yani banka kredisiyle yapılan satışlardaki azalma. EKim 2022'de ipotekli satışlar 13 bin 268 iken 2023’te bu rakam yüzde 58 düşüşle 5 bin 577’e geriledi. Aynı şekilde, ocak-ekim ayları arasındaki satışlara baktığımız zaman benzer bir gerileme var.  İpotekli satışlarda 2023 Ocak-Ekim dönemi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 azaldı" bilgilerini veren Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, ipotekli satışların yıllar içerisindeki azalmasına bakıldığında, Ekim 2019 tarihinde 50 bin 441 adet olan ipotekli konut satışının, 2023 yılının Ekim ayında bu rakam 5 bin 577’e gerilediğini söyledi. 

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, satışlardaki gerilemelerin sebeplerini de tek tek açıkladı. "Birincisi, konut fiyatlarındaki anormal yükselişler. Diğer bir sebep ise faizlerdeki anormal tırmanışlar. 2020 yılı Eylül ayında konut faizleri yüzde 1,09 iken 2023 Eylül ayında yaklaşık 4 kat artarak yüzde 3,89’a yükseldi. Merkez Bankasının verilerine göre 2020 Eylül'de Türkiye'deki 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı 361 bin TL iken bugün için bu rakam 2 milyon 911 TL'ye çıkmış durumda; 8 katlık bir artış söz konusu" diye konuştu. 

2020 Eylül'de ikisi de 9/1 üniversite mezunu, memur maaşı alan bir çift üzerinden durumu açıklayan Bakırlıoğlu, "Bu haneye ayda 4.500 TL'den 9 bin lira bir gelir geliyor ve bu insanlarda bir karar vermiş olsunlar, konut sahibi olmak için Ziraat Bankası'na gitmiş olsunlar. 361 bin TL'lik -ki o tarihteki ortalama konut fiyatıdır- 100 metrekare eve talip olsunlar ve 270 bin TL'lik bir kredi çektiklerini düşünelim. Aylık faiz 1,09 ve taksit 4.044 lira yani eve ayda 9 bin TL maaş giren iki memur, çok rahatlıkla 2020'de krediyle borçlanarak ev sahibi olabiliyordu" dedi. 

2023'e gelindiğinde ise ortalama konut fiyatının 2 milyon 911 bin TL olduğunun altını çizen Bakırlıoğlu, "Yüzde 75 kredi 2 milyon 183 bin TL çıkıyor. Aylık faiz oranı 3,89; taksit de 85 bin 799 TL. 9/1’deki üniversite mezunu iki memuru düşünelim, bu haneye giren, aldıkları maaş toplamı da 45 bin TL seviyesinde. Yani bugün için memurlarımızın, dar gelirlilerimizin, sabit gelirlilerimizin konut sahibi olma şansı rakamsal olarak ne yazık ki bulunmuyor" açıklamasında bulundu. 

Son Dakika: Aralık ayı 65 yaş ve engelli aylıkları hesaplara yatırılıyor!

2. el araçta 6 ay 6 bin kilometre ve liste fiyatı kısıtlamalarının süresi uzatıldı!

Ankara'da ilginç ev ilanı: '2+1 evimi tutmak isteyen sigortamı yapacak...!'

Geri Dön