28 / 04 / 2024

Konut kredilerinde ekspertiz raporu süreci!

Konut kredilerinde ekspertiz raporu süreci!

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak isteyen kimselerin öncelikle konut kredisi kullanmak istedikleri bankaya başvuru yapması gerekiyor. İşte, konut kredilerinde ekspertiz raporu süreci!



Konut kredilerinde ekspertiz raporu süreci!

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak isteyen kimselerin öncelikle konut kredisi kullanmak istedikleri bankaya başvuru yapması gerekiyor. 


Başvurunun kabul edilmesinin ardından ekspertiz süreci başlıyor. Kullanılacak krediye karşılık ipotek alınacak evin özelliklerinin incelenmesi ve gayrimenkule değer biçilmesi işlemine ekspertiz süreci deniyor. 


Gayrimenkulü  yerinde görmek ve inceleme yapmak için gelen eksperler ise sektördeki açık nedeniyle lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları olmayabiliyor. Bu nedenle doğru inceleme yapılamaması durumunda ekspertiz raporlarında takdir edilen değerler beklenenden düşük de çıkabiliyor.


Rapor aşamasında öncelikle konu taşınmaz inceleniyor. Bu incelemede metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge gibi birçok özellik not alınıyor. Ayrıca bölge incelemesinde emsal karşılaştırma, gelir kapitalizasyonu ve inşaat maliyeti yöntemlerinden uygun olan incelemeler yapılıyor. 


Sonrasında konu taşınmazın ilgili tapu dairesinde üzerinde herhangi bir takyidat (ipotek, şerh, irtifak hakları vb) olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılıyor. Bunun sonrasında ilgili belediyede, konu taşınmazın projesi, ruhsatı, varsa tutanakları vb incelemeler yapılarak hazırlık süreci tamamlanıyor.


Rapor aşamasında ise, her bankanın rapor formatına uygun bir biçimde raporlar ilgili ekperler tarafından yazılıyor ve kontrol sonrasında ilgili bankaya gönderiliyor. Banka rapor incelemesi sonucunda, onayladığı kredi tutarını müşterisine iletiyor. Müşteri bankadan ipotek tesisine ilişkin belgeleri alıyor ve tapu dairesine satıcı ile müracaat ediyor. Satış ve ipotek tesisi işleminden sonra ise banka ödemeyi satıcıya yaparak işlemi tamamlamış oluyor.


Bu aşamaların hepsinde ise bu süreçleri takip edebilecek ve müşterilerini doğru yönlendirebilecek profesyonel emlak müşavirlerine sektörün ihtiyacı bulunuyor. Emlak müşavirleri kendilerini konut kredilerinin yoğunlaştığı bu dönemler için yetiştirmeye devam etmeli, bankalarla olan ilişkilerini sıkılaştırmaları gerekiyor. 


Ekspertiz raporu başvuru dilekçesi!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön