27 / 04 / 2024

Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi?

Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi?

Son dönemde sıkılaştırılmış para politikalarının sonucu ile faiz oranları yükseldi. Peki, Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi? İşte tüm merak edilenler...



Yeni bir gayrimenkul satın almak, milyonlarca kişinin hayalini kurduğu önemli bir yatırım, fakat böyle önemli bir karar vermeden önce bilinçli ve doğru adımlar atmak büyük önem taşıyor. Konut kredisi, ev alma sürecini kolaylaştıran en önemli araçların arsında yer alıyor. Birçok banka uygun kredi faizleri ve kolay ödeme koşulları sağlayarak ev sahibi olmak isteyenlere çeşitli fırsatlar sağlıyor. Ancak son dönemde yükselen faiz oranları bu durumu oldukça zora sokuyor. 

Son dönemde bankalar konut kredisi musluklarını kıstı. Merkez Bankası tarafından alınan sıkılaştırılmış para politikaları kararı sonucu ile faiz oranları yükseldi. Ev almak için konut kredisine başvurmak isteyen vatandaşlar, "Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi?" sorusuna yanıt arıyor.

Konuya ilişkin tüm merak edilenleri, İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan cevapladı.

Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi?

KONUT KREDİSİNDE FAİZLER NE DURUMDA, DAHA DA YÜKSELİR Mİ?

Milliyet'te yer alan detaylara göre, İpotekli satışların son zamanda düşük seyirde ilerlediğini söyleyen Akdoğan, Yüzde 12-13 seviyelerine kadar gerilediğini belirtti.

Burada finansman desteklerinin kısılması, sıkılaştırılmış para politikalarının sonucu ile faiz oranlarının yükseldiğine dikkat çeken Akdoğan, "Kredi verilse bile bu tutar çok az veya yüksek faiz oranından veriliyor. Şu anda piyasada yüzde 2-3'ler konuşuluyor" dedi.

Bu rakamların tüketiciler için yüksek olduğuna vurgu yapan Akdoğan, "Geri ödeme sonucundaki toplam tutar artıyor. Bu da tüketicinin krediye ulaşamaması, ulaşsa bile oranın yüksek olmasıyla ipotekli satışları düşürdü" diye aktardı. 

Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi?

KONUT DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR

Yakın zamanda kredi faizlerinin gerilemeyeceğini söyleyen akdoğan, "Ancak kamu bankaları aracılığı ile konutu olmayan vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapılarak uygun oranla kredi verileceği konuşuluyor. Buna ihtiyaç var. Özellikle yeni konut alacak vatandaşların barınma ihtiyaçlarını gidermek için bir desteğe ihtiyaç var" şeklinde değerlendirdi.

KONUT SAHİPLİĞİ ORANI DÜŞTÜ

Türkiye’de konut sahipliğinin yüzde 56 oranına kadar gerilediğini söyleyen Akdoğan, bu durumun bize kiracıların sayısının arttığını gösteren bir veri olduğunu belirtti. "Aslında satış rekorları kırıyoruz ancak bunun konut sahipliği oranına katkısının olmadığını görüyoruz" diyen Akdoğan, "Satışların birden fazla konutu olanların yaptığını görüyoruz. İlk kez konut alacakların desteğe ihtiyacı var" diye ifade etti.

Yatırımcının yeni rotası konutta dengeleri değiştirdi: Ev fiyatları düşüşe geçti!

Gayrimenkul sektörü temsilcilerinden konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin açıklama: Çok önemli bir adım


Geri Dön