29 / 04 / 2024

Yatırımcının yeni rotası konutta dengeleri değiştirdi: Ev fiyatları düşüşe geçti!

Yatırımcının yeni rotası konutta dengeleri değiştirdi: Ev fiyatları düşüşe geçti!

Gayrimenkulün belli bir doygunluğa oluştuktan sonra yatırımcı ilgisinin döviz ve altına kaydığını söyleyen Akdoğan, mülk sahiplerinin fiyatları geri çekmeye başladığına dikkat çekti. İşte konut fiyatlarında yaşanan son dakika gelişmeleri...



Türkiye'de son iki senede artan konut fiyatlarından sonra yatırımcıların yeni rotası diğer sektörlere çevrildi. Bu kapsamda konut piyasasında artan fiyatlar yerini düşüşe bıraktı. Konuyu değerlendiren İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan merak edilenleri cevapladı.

Son günlerde gayrimenkul satışlarında yaşanan düşüş dikkatlerden kaçmıyor. Evini yüksek fiyata satışa çıkaran mülk sahipleri fiyatları geri çekmeye başladı. Bu nedenle konut sektöründe dolar bazlı düşüş başladığı söyleniyor. İlanlarda satılık konut sayısı arttı.  Piyasa artık alıcı piyasasına yöneldi. Buna bağlı olarak ilanlarda bekleme süreleri de arttı.

GAYRİMENKULUN SATIŞ HIZI YAVAŞLADI

Milliyet'te yer alan detaylara göre İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan merak edilenleri yanıtladı. 

Dolar kurunun seçim sürecinden önce 20 lira bandında gezerken bugün yüzde 20-30 seviyesinde artış gösterdiğini hatırlatan Akdoğan "Örnek vermek gerekirse 3 milyon Türk Lirası gayrimenkulü sattığınızda 100 bin dolar ediyorken, şu anda 100 bin dolara daha büyük bir daire alabiliyorsunuz" dedi.

Gayrimenkulün artış hızının yavaşladığını söyleyen Akdoğan "Pazarda kalma süreleri de uzadı. Bu fiyatların TL bazı geri gelmesinden değil, doların performansı karşısında bir gerilemedir" dedi.

Yatırımcının yeni rotası konutta dengeleri değiştirdi: Ev fiyatları düşüşe geçti!

‘DÜŞÜŞ YÜZDE 5-15 BANDINDA DEĞİŞİYOR’

Şu anda konutlardaki düşüşlerin yüzde 5 ile yüzde 15 bandında değişebildiğini söyleyen Akdoğan "Yükselen konut fiyatları var ancak bunlar köpük bazlı, doğru fiyat tespiti yapılmamış yüksek fiyattan pazara girmiş gayrimenkullerde gerileme var" diye aktardı.

'EMLAK CİDDİ GETİRİ GETİRİYORDU’

Son iki sene içerisinde gayrimenkul belki de 10 kat arttı diye fiyatlara dikkat çeken Akdoğan "Ancak son 2 sene içerisinde döviz kurunun artış hızına baktığınızda bunun çok gerisinde. Dövizde 10 katlık bir artış söz konusu değil. Dolar baz alındığında emlak ciddi bir getiri getiriyordu" şeklinde konuştu. 

Yatırımcının yeni rotası konutta dengeleri değiştirdi: Ev fiyatları düşüşe geçti!

‘YATIRIMCI İLGİSİ DÖVİZ VE ALTINA KAYDI’

"Gayrimenkul belli bir doygunluğa oluştuktan sonra yatırımcı ilgisi döviz ve altına kaydı" diyen Akdoğan o yüzden insanlar bu tür yatırım araçlarına yöneldiklerini söyledi. "Döviz kurları da olması gereken seviyeye ulaşınca 7-8 ay içerisinde dövizin gayrimenkulden daha yüksek artış kaydetmesiyle gayrimenkulde dolar bazlı gerileme oldu" diye belirtti.

EV SAHİPLERİ FİYATLARI GERİ ÇEKTİ

TL bazlı bakıldığında geri çekilme olmadığını ifade eden Akdoğan "Ancak yüksek fiyattan pazara girmiş olanlar, ‘yüksek fiyattan bir şansımı deneyim’ diyen mülk sahipleri fiyatlarını piyasa koşullarına uygun bir şekilde geri çekti" dedi. Akdoğan "Düşüş aslında şişen fiyatların geri çekilmesi şeklinde gerçekleşti" diye altını çizdi. 

Gayrimenkul sektörü temsilcilerinden konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin açıklama: Çok önemli bir adım

AFAD Başkanı duyurdu: 42 bin konut yıl sonuna kadar teslim edilecek!

Altın fiyatları resmen fırladı! Gram altında 1.800 TL göründü! Bu rakamları görenlerin ayakları yerden kesilecek!


Geri Dön