24 / 11 / 2024

Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var!

Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var!

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var. Yüksek faizden borçlanmış ve faiz düşmüşse tüketici lehine bir şeyler yapılabilir." dedi.




Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "(Bankalar) Kredi geri çağırmayı piyasanın şartlarından dolayı bir fırsatçılığa çevirip farklı saiklerle yapıyorsa buna kesinlikle izin vermeyiz. Buna karşı gereken tedbirleri alırız." dedi. 


Akben, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankacıların "Bazı bankalar konut kredilerinde faiz oranlarını düşürdü. Kredi faiz oranlarında düşüşün devamı için maliyetlerin düşürülmesi ve bazı makroihtiyati tedbirler alınmalı" yönündeki çağrılarına ilişkin, maliyet konusunun bankadan bankaya değiştiğini ve farklılık arz ettiğini söyledi. 


Bir bankanın maliyet yönündeki açıklamasının sektör genelinin öyle olacağı anlamına gelmediğini belirten Akben, finansmanın mevduat, öz kaynak ve borçlanma tarafı olduğunu hatırlattı.


Akben, "Mevduatta faizi yükseltme yarışı otomatik olarak kredilere de yansıyor. Bankalar mevduat yarışından vazgeçmeli. Kredilerdeki gecikme oranları da önem arz ediyor. Gider tarafı ayrıca önemli. Bu konuya sadece bir pencereden bakamayız. Faiz oranları yıllık yüzde 7-8 olduğu dönemde de bankalar bu işlerden para kazandı. Piyasa şartlarıyla birlikte kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere geleceğini düşünüyoruz. Bu bir başlangıçtır, bunun arkası gelecektir." diye konuştu. 


Konut kredi faiz oranlarındaki düşüşle tüketicilerin yapılandırma yapıp yapamayacağına ilişkin bir soru üzerine Akben, daha önce denizcilik, turizm ve enerji sektörleri, terör nedeniyle de sıkıntılı bölgelerde yapılandırmaya ilişkin düzenlemeler yaptıklarını söyledi. 


Akben, bu tür konularda BDDK'nın yardımcı olduğunu ifade ederek, "Eğer sektörel bozulma söz konusu ise o konularda yardımcı oluruz. Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var. Yüksek faizden borçlanmış ve faiz düşmüşse tüketici lehine bir şeyler yapılabilir." dedi.


AA



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olağanüstü durumdan nemalanarak kredi geri çağırmaları yapan bankaların milletin karşısında ve ihanet içinde olacağı eleştirilerine bir destek de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'den geldi. BDDK Başkanı Akben, “(Bankalar) Kredi geri çağırmayı piyasanın şartlarından dolayı bir fırsatçılığa çevirip farklı saiklerle yapıyorsa buna kesinlikle izin vermeyiz. Buna karşı gereken tedbirleri alırız” dedi. Kredisi geri çağırılan şirketlerin BDDK'ya şikayette bulunmasını isteyen Akben, şunları kaydetti: “Burada firma bazında bazı şeyleri de göz ardı etmemek lazım. Bu tür şikayetleri ve bilgileri bize getirenlere, 'Banka ve şirket bazında isim vererek, BDDK şikayet hattına müracaatta bulunun' diyoruz. Konunun doğru olup olmadığını araştırırız ve bunu yapanlar hakkında ne gerekirse yaparız.”


BANKALAR MEVDUAT YARIŞINDAN VAZGEÇSİN


BDDK Başkanı Akben, bankacıların “Bankalardaki kredi faiz oranlarındaki düşüşün devamı için maliyetlerin düşürülmesi ve bazı makroihtiyati tedbirler alınmalı” yönündeki çağrılarına ilişkin ise, bir bankanın maliyet yönündeki açıklamasının sektör genelinin öyle olacağı anlamına gelmediğini belirtti. Finansmanın mevduat, öz kaynak ve borçlanma tarafı olduğunu hatırlatan Akben, “Mevduatta faizi yükseltme yarışı otomatik olarak kredilere de yansıyor. Bankalar mevduat yarışından vazgeçmeli. Kredilerdeki gecikme oranları da önem arz ediyor. Gider tarafı ayrıca önemli. Bu konuya sadece bir pencereden bakamayız. Faiz oranları yıllık yüzde 7-8 olduğu dönemde de bankalar bu işlerden para kazandı. Piyasa şartlarıyla birlikte kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere geleceğini düşünüyoruz” dedi.

Taksit sınırlandırmasında cari açık dikkate alınacak

BDDK Başkanı Akben, bankacılık sektörün, kredi kartlarında asgari ödeme tutarı oranlarının düşürülmesi ve kredi kartı limitinin artırılması konusundaki düzenleme talebiyle ilgili olarak, “Daha geniş kapsamlı bir inceleme yapıyoruz.” dedi. Cari açığın Türkiye'nin meselelerinden olduğuna da işaret eden Akben, taksit sınırlandırmasında bu durumu göz önünde bulunduracaklarının altını çizdi.


Eski faizden ödeyenlere yüzde 1'in altına revize imkanı

Konut kredi faiz oranındaki düşüşle tüketicilerin yapılandırma yapıp yapamayacağına ilişkin değerlendirmede bulunan BDDK Başkanı Akben, “Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var. Yüksek faizden borçlanmış ve faiz düşmüşse tüketici lehine bir şeyler yapılabilir” dedi. Uzmanlar yapılandırma konusunda yapılacakları ise şöyle özetliyor: Eski konut kredisi faiz oranlarından borcunu ödeyen vatandaşın kredilerini yapılandırması için öncelikle ilgili bankadan yeni faiz koşulların uygulanma alanları hakkında bilgi alması gerekiyor. Banka ile görüşmeler sonrası avantajlı olacağı hesaplanması halinde mevcut kredi borcu, %1'in altındaki yeni kredi faizinden alınacak krediyle kapatılabilme imkanı var. Bu esnada krediyi erken kapatma bedelinin mevcut kredinin %1,5-2'si kadar olduğu unutulmamalı.




Yeni Şafak


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı...



İhanet edeni şikâyet edin CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile başlayan konut kredisi indirimi devam ediyor. Emlak Konut ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Demeği (GYODER) başansız darbe girişimi sonrası kampanya başlatmış ve inşaat şirketleri kendi imkanları ile faizi 0.7'ye çekmişti. Konut piyasasının hareketlendiren kampanya sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan bankalara 'faizleri yüzde 9'a çekiverin' demişti. Bu çağrı bankaları harekete geçirdi ve faiz indirimleri peş peşe geldi. Önceki gün başlayan faiz indirimi açıklamaları dün de devam etti. İş Bankası, yeni kredi kullanımlarında aylık yüzde 0.95'den başlayan faiz oranı ile farklı vadeler ve geri ödeme seçeneklerinde konut kredisi imkanı sunuyor. Finansbank 10 yıla kadar tüm vadelerde konut kredisi faizlerini aylık yüzde 0.99'a kadar düşürdü. ABank, 2 yıla kadar vadeli konut kredisi faiz oranını yüzde 1.05'ten yüzde 0.89'a; 2-5 yıl arası vadede ise. yüzde 1.10'dan yüzde 0.99'a indirdi. Vakıf Katılım 0-24 ay aralığında 0.80,25-60 ay aralığında 0.88,61-120 ay aralığında 0.93 oranlarıyla finansman imkanı sunacağını duyurdu. Akbank 60 aya kadar olan vadelerde faiz oranlarını yüzde 0.99'a indirirken, Yapı Kredi de faiz oranını 0-60 ay vadelerde yüzde 0.99 olarak açıkladı. Ziraat Kaülım faizi 1-24 ay vadelerde yüzde 0.82'ye, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0.90'a, 61 -120 ayda yüzde 0.95'e indirdi. 

Albaraka ise 0-24 ay vadelerde yüzde 0.88,24-60 ay arasındaki vadelerde yüzde 0.97,60-120 ay vadelerde yüzde 0.99 seviyesine düşürdü. 


Ziraat Bankası'nın ilk adımı attığı faiz indiriminde Halkbank, Kuveyt Türk, Vakıfbank, Türk Ekonomi Bankası, Denizbank ve Şekerbank da oranlarını düşürdü. 

Yüzde 13 un üzerinde bulunan yıllık konut kredisi faiz oranlarının yüzde 10'a düşürülmesi ile 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanımında ayda 430 lira, toplamda ise 51 bin lira daha az ödeme yapılacak. Yani vatandaşın cebinde ortalama bir otomobil parası kalacak. 5 yıl vadeli 100 bin lira kredi çeken bir vatandaşın da aylık 188 lira, toplamda ise 11 bin lira cebinde kalacak.


İhanet edeni şikayet edin


BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihanet olarak kabul ettiği kredi geri çağırma fırsatçılığına ilişkin açıklamalar yaptı. Kredi geri çağırma konusunda bazı şikayetler geldiğini ve art niyetli olanlara goz yummayacaklarını belirten Akben, "Bankalar kredi geri çağırmayı piyasanın şartlarından dolayı bir fırsatçılığa çevirip farklı saiklerle yapıyorsa buna kesinlikle izin vermeyiz. Bu tür şikayetleri ve bilgileri bize getirenlere, 'Banka ve şirket bazında isim vererek, BDDK şikâyet hattına müracaatta bulunun' diyoruz. Konunun doğru olup olmadığı hususunu araştınnz ve bunu yapanlar hakkında ne gerekiyorsa yaparız" çağrısını yaptı. Konut kredi faizlerindeki indirimler konusunda da konuşan Akben şunları söyledi: "Mevduatta faizi yükseltme yanşı otomatik olarak kredilere de yansıyor. 



Bankalar mevduat yarışından vazgeçmeli. Kredilerdeki gecikme oranlan da önem arz ediyor. Gider tarafı ayrıca önemli. Bu konuya sadece bir pencereden bakamayız. 

Faiz oranlan yıllık yüzde 7-8 olduğu dönemde de bankalar bıı işlerden para kazandı. Piyasa şaıtlanyla birlikte kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere geleceğini düşünüyoruz. Bu bir başlangıçtır, bunun arkası gelecektir."


Hürriyet 


Geri Dön