04 / 05 / 2024

Konut kredilerinde yeniden yapılandırma

Konut kredilerinde yeniden yapılandırma

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Konut kredilerinde yeniden yapılandırmanın şartları var. Yüksek faizden borçlanmış ve faiz düşmüşse tüketici lehine bir şeyler yapılabilir." dedi.

Bundan sonra konut piyasasını neler bekliyor?

Ekonomi seçim sonuçlarının ardından yeniden şekillenirken, konut piyasasında neler olacağı merak ediliyor. Kripto fenomeni Murat Calman, konut kredilerinde beklenen hareketin olmayacağını söyledi.

Birleşerek arsa alan yerli alıcılarla konut kooperatifi yeniden canlanabilir!

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen gayrimenkul piyasasında giderek daralan pazar emlakçıların da yabancı müşteri portföylerini dış pazarlara yönlendirmesine neden oldu. Birleşerek arsa alan yerli alıcılar da neredeyse unutulan “konut kooperatifi” seçeneğini yeniden canlandırabilir. 

Konut kredilerinde yapılandırma var mı, nasıl yapılır?

Bankalardan konut kredisi ile ev alanlar farklı faiz oranı ile kalan borcun yeniden hesaplanıp hesaplanmadığını merak ediyor. Peki, Konut kredilerinde yapılandırma var mı, nasıl yapılır?

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis'te görüşülüyor!

Konuta erişilebilirlik gün geçtikçe daha da zor hale geliyor. Konut kredilerinde yapılacak BSMV düzenlemesi sektörün toparlanmasını sağlayacak mı? 

Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi?

Son dönemde sıkılaştırılmış para politikalarının sonucu ile faiz oranları yükseldi. Peki, Konut kredilerinde faizler ne durumda, daha da yükselir mi? İşte tüm merak edilenler...

Konut kredilerinde enerji sınıfının önemi nedir? Konut kredilerinde enerji sınıfı neden önemli?

Konut kredilerinde enerji sınıfının önemi giderek artıyor. Konut teminatlı kredilerde neden enerji sınıfı önemli? Gelin birlikte bakalım!

Ev almak isteyenler dikkat! Konut kredilerinde yeni karar! Kredi değer oranları değişti

BDDK'nin aldığı karara göre, sıfır ve ikinci el konutlar için konut kredilerinde kredi değer oranı değişti. İşte detaylar...

Rusya'da konut kredilerinde balon var mı?

Rusya’da kredilere yönelik tedbirlerin hayata geçirileceği bir dönemde Sayıştay, konut kredilerinde balon uyarısında bulundu.

Konut kredisi faizleri yeniden yükselişe geçti!

Ramazan Bayramı tatilinde olduğumuz şu günlerde konut kredisi faiz oranlarında hareketlilik yaşanmaya devam ediyor. Bankalar tarafından verilen konut kredilerinde faiz oranları güncellendi. İşte son durum...

Lübnan Parlamentosu konut kredilerinde limitleri yükseltti!

Lübnan Parlamentosu, Dünya Bankası ile yoksul ailelere yardım için bir anlaşma imzaladı. Aylar sonra çalışmaya başlayan parlamento konut kredilerinde limitleri yükseltti.

İstanbul'da konut fiyatları yeniden hareketlendi!

İstanbul'daki konut fiyatları yeniden hareketlendi. Pandemi ile büyük talep gören kıyı semtlerdeki bahçeli, teraslı, balkonlu evlerin fiyatları yüzde 9-11 arasında yükseldi. Merkezden uzak, daha geniş ve ferah evlere talep artarak devam ediyor...

Konut kredilerinde tarihi rekor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konut kredilerine ve TOKİ'nin yrüttüğü konut projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, konu kredilerinde rekor kırıldığını belirtti.

Konut kredilerinde faizler yükseldi!

Piyasa faizlerinden Merkez Bankası’nın örtülü faiz artışına anında tepki geldi. Fonlama maliyeti 200 baz puandan fazla artınca, faizlerde dipten çıkış hızlandı. İhtiyaç kredilerinde faizler yıllık yüzde 18’i geçti, konut kredilerinde yüzde 13’e dayandı.

Konut kredilerinde yeniden yapılandırma Haberi

Konut kredilerinde yeniden yapılandırma

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "(Bankalar) Kredi geri çağırmayı piyasanın şartlarından dolayı bir fırsatçılığa çevirip farklı saiklerle yapıyorsa buna kesinlikle izin vermeyiz. Buna karşı gereken tedbirleri alırız." dedi. 


Akben, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankacıların "Bazı bankalar konut kredilerinde faiz oranlarını düşürdü. Kredi faiz oranlarında düşüşün devamı için maliyetlerin düşürülmesi ve bazı makroihtiyati tedbirler alınmalı" yönündeki çağrılarına ilişkin, maliyet konusunun bankadan bankaya değiştiğini ve farklılık arz ettiğini söyledi. 


Bir bankanın maliyet yönündeki açıklamasının sektör genelinin öyle olacağı anlamına gelmediğini belirten Akben, finansmanın mevduat, öz kaynak ve borçlanma tarafı olduğunu hatırlattı.


Akben, "Mevduatta faizi yükseltme yarışı otomatik olarak kredilere de yansıyor. Bankalar mevduat yarışından vazgeçmeli. Kredilerdeki gecikme oranları da önem arz ediyor. Gider tarafı ayrıca önemli. Bu konuya sadece...